GOETHE-MOZI: Méz a fejben

goetheAz időskori elmezavar ritkán kerül filmvászonra – holott kisebb vagy nagyobb mértékben szinte mindenkit érinthet. A MÉZ A FEJBEN (Honig im Kopf) viszont épp e kényes témát dolgozza fel, méghozzá olyan kedves humorral, ami a súlyos kérdéseket az ifjabb generációk számára is könnyen emészthetővé teszi. Ugyanakkor azonban: nem szépít hamisan, és épp ezért hiteles marad. A történetet a kislánykorú Tilda (Emma Schweiger) meséli el, az ő szemszögéből látjuk Amandus nagypapát (Dieter Hallervorder), aki Alzheimer-kórban szenved. Tilda bátran néz szembe szeretett nagyapja betegségével, nem veszti el bizalmát benne és a jövőben – s ezzel egyúttal követendő példát is mutat korosztályának.

A filmhez a VISION KINO és a Warner Bros. Entertainment közös német nyelvű munkafüzetet készített oktatási célokra, melyet 8 éves kortól ajánlanak a gyerekeknek. Számos színes feladat segíti a történet és ezzel együtt a betegség természetének megértését. Aki feldolgozza az anyagot, jóval oldottabban szemléli mindazt, ami korábban csak idegen és zavarba ejtő volt, s talán még kapcsolódási pontokra is lel saját hétköznapjaihoz. Hisz valahogy gyerekfejjel is választ kell találni rá, hogy mi köze az embernek az „öregek” betegségéhez, az ifjúságnak a test és szellem időskori gyengeségéhez. A füzet mindemellett arra ösztökél, hogy higgyünk a családi kötelékek erejében és ötletes feladatokkal közös élmények felé terel. A gyerekek persze egyúttal megismerkednek a legalapvetőbb filmnyelvi eszközökkel is, és pár pillanatra képzeletben akár maguk is filmes alkotókká lephetnek elő.

A Goethe Intézet 2016. április 27-én 15 órakor mutatja be a filmet a Kino Cafe moziban. A vetítés német nyelvű, a kópia német feliratos. Minden németül tanulót szeretettel várunk!

A belépés díjtalan, de kérjük, ha részt szeretne venni az eseményen, előtte regisztráljon az alábbi címen.

A filmek iskolai feldolgozásához intézetünkben számos oktatási segédanyag található, amit szívesen bocsájtunk az érdeklődő némettanárok rendelkezésére.

További információk, regisztráció: pasch@budapest.goethe.org

Méz a fejben

A fiatal Tilda (Emma Schweiger) rajongásig imádja a nagyapját, Amandust (Diester Hallervorden). A nagyapa sajnos Alzheimer-kórban szenved, és lassan feledékennyé válik, önállóan már nem boldogul otthon. Így a már idősödő családfő számára minden jel arra utal, hogy egy idősek otthona lenne számára a legmegfelelőbb. Niko (Til Schweiger), Tilda apja és Amandus fia, ezt a megoldást tartja a legjobbnak. A 11 éves Tilda viszont semmiképpen sem fogadja el ezt a döntést. Ehelyett világossá teszi, hogy neki is van beleszólása Amandus jövőjébe. Tilda rövid úton megszökteti a meghökkent nagyapját, aki mindig is szerette volna Velencét még egyszer látni.