Budapest 150

2023-ban ünnepeljük Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját, fővárosunk születésnapját. A SuliMozi olyan válogatással köszönti a várost, ahol élünk, amelynek filmjeiben fontos szereplő Budapest.

Ez az év a budapestiségről szól, azt a történelmi tapasztalatot igyekszünk bemutatni és megünnepelni, hogy a város életében mindig azok voltak a sikeres periódusok, amikor az itt élők együttműködtek egymással. Karácsony Gergely főpolgármester szavait idézve:

„A városok régen fallal vették körül magukat, hogy megvédjék értékeiket, ma akkor állunk ki elveink és értékeink mellett, ha lebontjuk ezeket a falakat és hidakat építünk helyettük – ennek szimbóluma a 150 évfordulója megújuló budapesti Lánchíd a várost kettészelő Duna felett. Hidakat építünk átvitt értelemben is: elfogadásból és nyitottságból ember és ember, budapesti és idelátogató között is. Ezt szolgálja Budapest sokszínű és örökké lüktető kulturális élete, az állandó fesztiválhangulat éppúgy, mint a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyei. Építünk a hagyományainkra, amelyek Budapestet különleges és egyedi hellyé teszik Európában, ilyen a város sajátos kávéházi kultúrája és az egyedülálló fürdőfővárosi szerepe. Budapesten egyszerre élhető meg egy metropolisz izgalmas vibrálása és a természeti értékek közelsége.

És hogy akkor mit is jelent a budapestiség? Budapest 150 éves sztorija a budapestiek saját és városukhoz kapcsolódás története. Sokan és sokféleképpen lakják be Magyarország fővárosát: különböző vágyakkal, álmokkal és érzelmekkel élünk itt, és Budapest a város, amely teret ad annak, amire vágyunk, és hogy amit álmodunk, az megvalósulhasson. Budapest a lehetőség, egyben a felelősség is, hogy azzá váljunk, akik lenni akarunk. Budapest az önkifejezés és a szabad identitásválasztás városa. Budapest ezért változik állandóan, és hasonlít is mindig magára. 150 évvel ezelőtt a három városrész, Pest, Buda és Óbuda polgárai: elkezdték részeiből összerakni a várost. És ez a 150 éves munka ma sem ért véget, a budapestiek minden egyes nap újraegyesítik városukat. Nekik köszönhető, hogy Budapest Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropolisza és a magyar nemzet valódi fővárosa.”

• • •

A játszma (16)
színes, magyar thriller, 112 perc, 2022 • rendezte: Fazakas Péter
1963, Budapest. Az állambiztonság tisztje, Jung András életében felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál. A vizsga folytatása mozifilmesebb, izgalmasabb – és legalább annyira tartalmas szórakozás, mint az első rész volt!

A Pál utcai fiúk (12)
színes, magyar-amerikai ifjúsági film, 104 perc, 1969 • rendezte: Fábri Zoltán
A grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. Molnár Ferenc halhatatlan művének hibátlan, Oscar-díjra jelölt feldolgozása.

Az állampolgár (12)
színes, magyar filmdráma, 109 perc, 2016 • rendezte: Vranik Roland
Wilson menekültként él Magyarországon. Évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. Humánus, érzékeny film, mely igen átgondoltan közelít kényes témájához.

A vizsga (12)
színes, magyar filmdráma, 89 perc, 2011 • rendezte: Bergendy Péter
A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. Jung Andrásnak éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát.

Budapest retró I-II. (0)
színes, magyar dokumentumfilmek, 82/90 perc, 1998/2003 • rendezte: Papp Gábor Zsigmond
Fővárosunk, te csodás… Papp Gábor Zsigmond egész dokumentumfilmes „franchise”-t indított a huszadik század végén ezzel a kiválóan vágott és narrált nosztalgiafilmmel, amely legalább annyira tanulságos, mint amennyire szórakoztató.

Dögkeselyű (16)
színes, magyar krimi, 109 perc, 1982 • rendezte: András Ferenc
Íme, a „magyar Taxisofőr”, amelyben a pesti, megkeseredett sofőr a nyolcvanas évek ritka levegőjétől fulladozik, majd egy éles kanyarral fellázad ellene. Cserhalmi György ikonikus alakítása mellett mindenképpen szót érdemel még a számos, mifelénk akkortájt nem mindennapos autós üldözés.

FOMO – Megosztod, és uralkodsz (16)
színes, magyar filmdráma, 91 perc, 2019 • rendezte: Hartung Attila
Főszereplőink igazán menő arcok, s szinte mindenről videót készítenek a YouTube-ra. Ám amikor egy házibulin valami megengedhetetlen történik, hirtelen a valóság is csak egy verzió lesz a sok értelmezési lehetőség közül. Szókimondó, erős vitákat generáló elsőfilm felelősségről és következményekről.

Gettó Balboa (12)
fekete-fehér, magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018 • rendezte: Bogdán Árpád
Íme a józsefvárosi Rocky, fekete-fehérben, félreütések (félrebeszélések) nélkül. Szabó Zoli hat éve bokszol Sipos Misi felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt. 10 éve azonban egy rivális maffiózó rálőtt, Misi az eset után megtért és maga mögött hagyta a bűnöző életet. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: bokszolni tanítja őket.

Kontroll (16)
színes, magyar thriller, 107 perc, 2003 • rendezte: Antal Nimród
A film hősei BKV-ellenőrök. Vicces, izgalmas karakterek, akik legalább annyira jó ismerőseink, mint amennyire filmszerűek. Antal Nimród kultikus elsőfilmje kétszeres bravúr: hollywoodi recept szerint készített műfaji darab – és valami olyasmi is, ami csak ránk, magyarokra jellemző.

Könnyű leckék (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2018 • rendezte: Zurbó Dorottya
Az utóbbi évek legnagyobb sikerű magyar dokumentumfilmje egy gyönyörű szomáliai lány története. Kafiya a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti – hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat.

Megáll az idő (12)
színes, magyar filmdráma, 96 perc, 1981 • rendezte: Gothár Péter
Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. Örökérvényű filmkincs, amelynél egyetlen mozgókép sem volt képes hitelesebben visszaadni, milyen volt ebben az országban élni a forradalom után.

Moszkva tér (16)
színes, magyar játékfilm, 88 perc, 2001 • rendezte: Török Ferenc
1989, Budapest. Az éppen érettségiző fiataloknak azonban a legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a politikai változásokat figyeljék, hiszen most kezdődik számukra a nagybetűs élet. Török Ferenc saját élete alapján készített fontos filmet egy generációról – mely a későbbieknek is fontos tanulságokat szolgál.

Napszállta (16)
színes, magyar-francia filmdráma, 142 perc, 2018 • rendezte: Nemes Jeles László
A Saul fia rendezője a kosztümös filmről is másképpen gondolkodik: második nagyjátékfilmjével az első világháborút megelőző időszakban kalauzolja nézőit a békebeli, de már nagyon is forrongó Budapesten. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát…

Reményvasút (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 79 perc, 2015 • rendezte: Trencsényi Klára
Trencsényi Klára felkavaró dokumentumfilmjének főszereplői olyan kiskamaszok, akik szerint a legjobb dolog a világon a Gyermekvasúton szolgálni. A vasútmániás Gergő, és a tizenegyedik kerületi ikerpár, Viktor és Kármen – mind nehéz sorsú, hátrányos helyzetű tinédzserek. Velük olyan világba nyerhetünk bepillantást, ahová amúgy nincs bejárásunk.

Rossz versek (12)
színes, magyar vígjáték, 97 perc, 2018 • rendezte: Reisz Gábor
Tamás sokszor volt már szerelmes. Sok verset is írt. És sokszor érezte magát vesztesnek. Mi pedig remekül szórakozunk – kicsit saját magunkon is. Virtuóz és őszinte találkozás rengeteg fiatalemberrel, akik valamennyire ugyanazok a fiatalemberek – a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjétől és főszereplésével.

Szamárköhögés (12)
színes, magyar filmszatíra, 86 perc, 1987 • rendezte: Gárdos Péter
1956 októberében egy reggel egyetlen gyerek sem ment iskolába. Apa, anya és nagyi Tomival és Annamarival bezárkózik a négy fal közé. Gárdos Péter még a rendszerváltás előtt készítette filmjét, de így is erőteljesen, gyengéd humorral sikerült mesélnie arról az időszakról, melyről nyíltan akkor még nem lehetett beszélni.

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (16)
színes, magyar, vígjáték, 90 perc, 2014 • rendező: Reisz Gábor
A fiatal rendező főként amatőr szereplőkkel forgatott, ötletes és rendkívül szellemes filmje egyszerre vígjáték és nemzedéki látlelet – fiatalokról, akik nem tudják, hogy kell felnőni, s mint minden generáció, ők se feltétlenül fogadják el a felnőttek válaszait. Néha még a sajátjaikat se.

Volt egyszer egy téka (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018 • rendezte: Csizmazia Gábor
Az Odeon tékahálózat lassan a történelmi múlt részévé válik. Mindez jó alkalomként szolgált ahhoz, hogy néhány lelkes volt tékás és filmkedvelő emléket állítson nem csak az Odeonnak, hanem az egész videókorszaknak, a nyolcvanas évek VHS aranykorának.

További filmek:
Apa – Egy hit naplója (12) 1966
Csinibaba (12) 1997
Eldorádó (12) 1988
Nyócker! (16) 2004


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott