Hot topic

Témák, melyek meghatározzák mindennapjainkat. A Hot topic-rovatba olyan filmeket szerkesztettünk, amelyek, ha nem is adhatnak egyértelmű válaszokat az égető kérdésekre, de további gondolkodásra ösztönözhetik a SuliMozi közönségét.

A bálna (16)
színes, amerikai filmdráma, 117 perc, 2022 • rendezte: Darren Aronofsky
A kortárs amerikai fenegyerek provokatív, szélsőségesen érzelmes tanmeséje egy 270 kilós középiskolai angoltanárról, aki kapcsolatot szeretne teremteni elhidegült 17 éves lányával. Brendan Fraser sok szinten izgalmas, Oscar-díjas főszereplésével!

A bőrömben (18)
színes, angol filmdráma, 101 perc, 2018 • rendezte: Adewale Akinnuoye-Agbaje
A szembesítő erejű önéletrajzi film főszereplője egy volt azon nigériai gyerekek közül, akiket a hetvenes-nyolcvanas években brit munkáscsaládok neveltek. Enitan képtelen feldolgozni az igazságtalanságot, amely bőrszíne, származása miatt éri, s a gyűlöletre gyűlölettel válaszol: rasszista bőrfejűek között talál „menedékre”.

A szarvasvadász (16)
színes, amerikai filmdráma, 183 perc, 1978 • rendezte: Michael Cimino
A háború nem „különleges katonai művelet”. 5 Oscar-díjas, megrendítő klasszikus arról, hogy mit tesz a barátsággal, a családdal, a morállal, az erkölccsel, a szeretettel, vagyis az emberrel a földi pokol. Fényképezte: Zsigmond Vilmos!

A szomorúság háromszöge (16)
színes, svéd-amerikai-angol-francia-görög filmdráma, 147 perc, 2022 • rendezte: Ruben Östlund
A Lavina és A négyzet direktorának Arany Pálmás, 3 Oscarra is jelölt, kegyetlen, éleslátó szatírája gazdag hajókázókról és az őket kiszolgáló személyzetről. A meghökkentő viharjelenet a példa arra, hogy a filmesek még manapság is képesek határokat feszegetni.

A vád (16)
színes, francia filmdráma, 138 perc, 2021 • rendezte: Yvan Attal
Ez az izgalmas és elgondolkodtató dráma a metoo-mozgalom korszakában tesz fel kényelmetlen kérdéseket – két különböző nézőponttal szemléltetve, hogy semmi sem fekete vagy fehér.

Az állampolgár (12)
színes, magyar filmdráma, 109 perc, 2016 • rendezte: Vranik Roland
Wilson menekültként él Magyarországon. Évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. Humánus, érzékeny film, mely igen átgondoltan közelít kényes témájához.

Az ember, akit Ottónak hívnak (16)
színes, amerikai vígjáték, filmdráma, 126 perc, 2022 • rendezte: Marc Forster
Svéd siker alapján készült ízléses, és az eredetihez is méltó remake a szomszédról, aki az agyunkra megy, ám a szívünkbe talál. Tom Hanks nem tud és nem is akar olyan mogorva lenni, mint az ember, akit Ovénak hívtak. Viszont épp ezért szeretjük!

Az ifjú Ahmed (16)
színes belga-francia filmdráma, 81 perc, 2019 • rendezte: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
A belga-arab kétnemzetiségű Ahmed egy átlagos, szabadidejét videojátékokkal töltő, 13 éves kamasz, aki egyik napról a másikra megváltozik és a fundamentalista iszlám értékrend felé fordul. Öngyilkos merénylőkről néz videókat, anyját és húgát megszégyeníti. A zseniális, hiperérzékeny Dardenne-fivérek újabb izgalmas filmje, mint oly sokszor, most is egy kamasszal a főszerepben.

Azt mondta (16)
színes, amerikai filmdráma, 129 perc, 2022 • rendezte: Maria Schrader
A filmproducer, aki bármit megtehetett. Mert a szórakoztatóipar is megengedte neki. Oknyomozós krimi a Harvey Weinstein-botrány hátteréről és felgöngyölítéséről. Így indult a metoo-mozgalom!

Az utolsó párbaj (16)
színes, amerikai filmdráma, 142 perc, 2021 • rendezte: Ridley Scott
Középkori eset, amely a mához (a máról) szól. Egy nőt megerőszakolnak – ám a lovagok másképpen látják. Világsztárok, Kurosawától kölcsönvett, trükkös nézőpontváltások, s a tanulság, hogy a széles látószögből sokszor épp az igazság nem látszik rendesen.

Bachmann tanár úr és az osztálya (12)
színes, német dokumentumfilm, 217 perc, 2021 • rendezte: Maria Speth
Maratoni hosszúságú, ám épp ezért is nagy hatású krónika bevándorló diákokról és a sapkás tanárról, aki mindennél jobban szereti ezeket a gyerekeket. Mintha mi is ott ülnénk közöttük – és közben rengeteget megtudunk a világról, amelyben jelenleg élünk.

Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő (16)
színes, japán animációs film, 122 perc, 2021 • rendezte: Mamoru Hosoda
A fiú és a szörnyeteg és a Mirai – Lány a jövőből direktora ezúttal a virtuális dimenziókról mesél, a megszokott lebilincselő stílusában. No és arról, hogy még mindig lehet értelme olyan unásig ismert sztorikhoz hozzányúlni, mint A szépség és szörnyeteg.

Chiara története (16)
színes, olasz-francia filmdráma, 121 perc, 2021 • rendezte: Jonas Carpignano
A díjnyertes film egy tematikus trilógia harmadik része, de önmagában is értelmezhető. Az olasz-amerikai rendező extrém nehéz gyereksorsokat mutat be, sokszor olyan szereplőkkel, akik szinte önmagukat alakítják – ezúttal egy lány a főszereplő, aki ráébred, hogy az alvilág már kamaszként megpecsételte sorsát.

Csuklyások: BlacKkKlansman (16)
színes, amerikai filmdráma, 128 perc, 2018 • rendezte: Spike Lee
Igaz, sokáig titokban tartott, abszurd bűnügyi történet egy afroamerikai rendőrről, aki beépült a Ku-Klux-Klánba. Keserűen vicces, de nagyon is súlyos film a rasszizmus nevetséges, ám kicsit sem veszélytelen arcáról. Egy történet a hetvenes évek Amerikájáról – amely nem felejt el üzenni a mának sem.

Élősködők (16)
színes, dél-koreai filmdráma, 132 perc, 2019 • rendezte: Bong Joon-ho
A 2020-as Oscar-gálán nem csak az ázsiai filmművészet aratott történelmi jelentőségű sikert: Bong Joon-ho provokatív alkotása néhány másik kortárs filmmel együtt szinte divatot indított el azzal, ahogy a világban jelenlévő társadalmi egyenlőtlenségekről mesél. Költőien, rafináltan és kegyetlenül.

Fekete telefon (16)
színes, amerikai horror, 102 perc, 2022 • rendezte: Scott Derrickson
Stephen King egyik fiának novellájából, a Stranger Things-divatba is beleillő, ám a trendeken túlmutatóan izgalmas és gondolatébresztő túlélőfilm készült. Amelyben egy fiúnak szó szerint el kell fogadnia, hogy van az a borzalom, amelyet csak akkor élhet túl, ha fizikailag is harcol ellene.

FOMO – Megosztod, és uralkodsz (16)
színes, magyar filmdráma, 91 perc, 2019 • rendezte: Hartung Attila
Főszereplőink igazán menő arcok, s szinte mindenről videót készítenek a YouTube-ra. Ám amikor egy házibulin valami megengedhetetlen történik, hirtelen a valóság is csak egy verzió lesz a sok értelmezési lehetőség közül. Szókimondó, erős vitákat generáló elsőfilm felelősségről és következményekről.

Fűző (16)
színes, osztrák-francia-német-luxemburgi filmdráma, 113 perc, 2022 • rendezte: Marie Kreutzer
Sisi osztrák császárné és magyar királyné története extravagáns változatban, Vicky Krieps csodálatos alakításával, sok magyar szóval – és a tanulsággal, hogy az élet bizony egy uralkodói családban jobban szorít, ha az ember nőnek születik. De ki mer rajta lazítani?

Gettó Balboa (12)
fekete-fehér, magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018 • rendezte: Bogdán Árpád
Íme a józsefvárosi Rocky, fekete-fehérben, félreütések (félrebeszélések) nélkül. Szabó Zoli hat éve bokszol Sipos Misi felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt. 10 éve azonban egy rivális maffiózó rálőtt, Misi az eset után megtért és maga mögött hagyta a bűnöző életet. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: bokszolni tanítja őket.

Háromezer számozott darab (16)
színes, magyar filmdráma, 96 perc, 2022 • rendezte: Császi Ádám
Egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. Lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni? Vajon szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete? Erősen provokatív mozi, de minden húzása indokolt és hasznos lehet.

Hat hét (12)
színes, magyar filmdráma, 95 perc, 2022 • rendezte: Szakonyi Noémi Veronika
Az utóbbi esztendők tán legfontosabb, feledhetetlen magyar filmje. Egy lányról, aki terhes lesz, de nem tud mit kezdeni a helyzettel, nem tudja beilleszteni tervei közé az anyaságot. Ezért úgy dönt, örökbefogadó szülőknek adja születendő gyermekét.

Hol van Anne Frank? (12)
színes, belga-luxemburgi-francia-holland-izraeli animációs film, 99 perc, 2021 • rendezte: Ari Folman
Ez az egészen kivételes, rendkívül megható produkció két síkon is felteszi a címben megfogalmazott kérdést. Anne Frank történetét sokan ismerik, de valóban megbecsüljük örökségét? Tudjuk, hogy mit hagyott az utókorra? Anne képzelt barátnője, Kitty igazából a néző kezét is fogja, amikor Amszterdamban szembesül a 2020-as évek mindennapjaival.

Ígérem, hogy visszatérek (12)
színes, francia-német filmdráma, 107 perc, 2019 • rendezte: Alice Winocour
Sarah az egyetlen női tagja az európai űrprogramnak. Egyedül neveli nyolcéves lányát, s bűntudata van, hogy nem tölt több időt gyermekével. Lírai szépségű, az űrhajós-kiképzést ismeretterjesztő értékkel ábrázoló mozgóképes tisztelgés az összes nő előtt, akik nem csak álmodtak róla, de el is indultak a csillagok felé.

Ígéretes fiatal nő (16)
színes, angol-amerikai thriller, 113 perc, 2020 • rendezte: Emerald Fennell
Rafináltan szórakoztató, kegyetlen humorú, felkavaróan őszinte ballada egy lányról, aki úgy döntött, megleckézteti a férfiakat – és mindenkit, aki szerint a nemi erőszak nézőpont kérdése. Emerald Fennell Oscar-díjas forgatókönyve nem él vissza a metoo-mozgalom által korbácsolt hullámokkal – hanem a maga igencsak filmszerű módján összefoglalja, hogyan is jutottunk el idáig.

Katonadolog (12)
színes, amerikai filmdráma, 90 perc, 2022 • rendezte: Reid Carolin, Channing Tatum
Több egy átlagos kutyásfilmnél. Leginkább azért, mert bemutatja, hogy az állatok lelkéről sem pattan le a háborús trauma. Így lesz nem csupán kedves és szívhez szóló, de nemegyszer kifejezetten drámai a hangvétele.

Kojot négy lelke (12)
színes, magyar animációs film, 106 perc, 2023 • rendezte: Gauder Áron
A Nyócker! rendezőjének Bereményi Géza segítségével készült, szép kiállítású, ökotudatos, költői animációs filmje indiánokról, teremtésről, a civilizációról – és arról, hogy tehetünk-e még valamit, mielőtt elpusztítjuk a Földet.

Könnyű leckék (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2018 • rendezte: Zurbó Dorottya
Az utóbbi évek legnagyobb sikerű magyar dokumentumfilmje egy gyönyörű szomáliai lány története. Kafiya a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti – hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat.

Közel (16)
színes, belga-holland-francia filmdráma, 105 perc, 2022 • rendezte: Lukas Dhont
A Lány rendezője ezúttal két vidéki kisfiú barátságán keresztül vizsgálja, hogy mit tudunk tenni a gyermeki romlatlansággal, az érzékenységgel. Hogy megvédhetjük-e azokat, akik még csak ismerkednének az érzelmek útvesztőjével. Feledhetetlen, igen nehéz film.

Larry (16)
színes, magyar filmdráma, 108 perc, 2022 • rendezte: Bernáth Szilárd
A közelmúlt egyik legnépszerűbb magyar filmje a kitalált magyar Eminemről, aki juhászként indul és a videómegosztók sztárja lesz. De akar ő sztár lenni? Ha kapsz egy mikrofont, biztos, hogy mindenki meghallja, amit belekiabálsz a világba?

Magasságok és mélységek (16)
színes, magyar filmdráma, 98 perc, 2022 • rendezte: Csoma Sándor
A hegymászó sokak szerint olyan ember, aki szenvedélyével nemcsak saját életét, de az őt szerető családtagok érzelmi és anyagi biztonságát is kockáztatja. De biztos, hogy felelőtlenség, amit a külvilág annak lát? Erőss Zsolt tragédiájának érzékeny és empatikus krónikája az özvegy, Sterczer Hilda fókuszából.

Még egy kört mindenkinek (16)
színes, dán filmdráma, 115 perc, 2020 • rendezte: Thomas Vinterberg
A tanár bácsik boldogtalanok. Ezért veszélyes kísérletbe kezdenek: kipróbálják, milyen az, ha egész nap, munka közben is isznak alkoholt. Vinterberg világsikerű, Oscar-díjas filmje provokatívan szórakoztató vallomás az alkoholizmusról, amelyet azért is készített, hogy tinilányának saját függőségéről meséljen. A sors azonban másképp rendelkezett: Ida nem érhette meg a premiert, 19 évesen elhunyt egy balesetben. Vinterberg az ő emlékének ajánlotta a filmet.

Menekülés (16)
színes, dán-svéd-norvég-francia-amerikai-szlovén-észt-spanyol-olasz-finn animációs dokumentumfilm, 90 perc, 2021 • rendezte: Jonas Poher Rasmussen
Oscar-díjra jelölt, izgalmas formavilágú sorsmozi egy afgán fiúról, akinek nem csak földrajzi értelemben kellett menekülnie gyermekkorától kezdve. Meddig titkolhatjuk, hogy kik vagyunk valójában, s mit kell mutatnunk a külvilág felé, hogy elfogadjanak minket? Bonyolult és felkavaró válaszokkal szolgál a film.

Műanyag égbolt (16)
színes, magyar-szlovák animációs film, 110 perc, 2023 • rendezte: Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta
Izgalmas technikával készült, hazánk néhány igazán kiváló színészének közreműködésével forgott, meghökkentő jövőkép egy olyan Magyarországról, ahol a társadalmi rend szerint senki sem élhet addig, ameddig szeretne. De sokan megpróbálják…

Nem (16)
színes, amerikai thriller, 135 perc, 2022 • rendezte: Jordan Peele
Napjaink egyik legizgalmasabb amerikai filmese ezúttal sci-fi alaphelyzetből provokál. Valóban csak az létezik, amiről képet készítünk? És a művészet mit ábrázolhat, mit nem? Léteznek korszerűtlen hősök? Csupa érdekes kérdés – kifejezetten izgalmas formában és hangulattal.

Nyomorultak (16)
színes, francia filmdráma, 102 perc, 2019 • rendezte: Ladj Ly
Az évtized egyik leghatásosabb európai filmjének alkotója maga is átélte azt, amiről döbbenetes hatású gettófilmjét készítette. Letaglózó mozgóképes látlelet arról, hogy hova vezethet, ha magára hagyunk bonyolult etnikai összetételű közösségeket. Hogy mi történhet akkor, ha a jelen rendészeti problémaként kezeli a jövőt.

Nyugati nyaralás (12)
színes, magyar vígjáték, 90 perc, 2022 • rendezte: Tiszeker Dániel
A #Sohavégetnemérős és a Nagykarácsony rendezőjének vígjátéka egy hús-vér Mézga családról, akik a rendszerváltás előtti utolsó évtizedben szeretnének a vasfüggönyön kívül pihenni. De csak annyi jut nekik, hogy eljátszhatják a rongyrázós üdülést. A Balatonnál.

Oppenheimer (16)
színes, amerikai-brit filmdráma, 180 perc, 2023 • rendezte: Christopher Nolan
A klasszikus filmkészítési eszközök egyik legnagyobb kortárs mestere most különösen tárgyilagos, mégis megrázó stílusban mesél. Ezúttal is lebilincselően, de ezúttal a Manhattan-terv összetett jellemű tudósairól – akik megalkották az emberiség történetének legborzalmasabb, élő emberek ellen is bevetett fegyverét.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 (12)
színes, magyar filmdráma, 96 perc, 2018 • rendezte: Schwechtje Mihály
Mihez kezdjen egy tini, ha szerelmes lesz? Kinek higgyen? A képernyőjének? A telefonjának? Az indulatainak? Ki számít lúzernek? Az utóbbi évek minden bizonnyal legfontosabb fiatalokhoz, de nem csak fiataloknak szóló magyar filmje – az internetes és az iskolai zaklatásokról.

R.M.N. (16)
színes, román filmdráma, 125 perc, 2022 • rendezte: Cristian Mungiu
A román új hullám egyik alapítója erdélyi igaz történetből merítve mesél bevándorlásról, közösségről, félelemről, előítéletekről – és egy igazán felkavaró lakógyűlésről.

Sabaya (16)
svéd dokumentumfilm, 90 perc, 2021 • rendezte: Hogir Hirori
Az északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborból egy eltökélt önkéntes csapat vakmerő akciókkal igyekszik kimenekíteni egy-egy jazidi nőt. Letaglózó erejű beszámoló olyan szörnyűségekről, amelyeket igazán mi elképzelni sem tudunk.

Soha, néha, mindig (16)
színes, amerikai-angol filmdráma, 101 perc, 2020 • rendezte: Eliza Hittman
A 17 éves Autumn egy napon felfedezi magán a terhesség jeleit. Fiatalkora és nem éppen empatikus családja miatt lehetőségei korlátozottak, ráadásul otthont adó városkájában csak szülői beleegyezéssel hajthatna végre abortuszt… Érzékeny, rendkívül fontos témáról őszintén és körültekintően mesél ez a film.

Sweat (16)
színes, lengyel-svéd filmdráma, 100 perc, 2020 • rendezte: Magnus von Horn
Sylwia sikeres fitnesztrénerként a közösségi média sztárja, aki nemcsak az edzésekről és a sikereiről, de az érzéseiről is gyakran posztol. A csillogó felszín alatt azonban meg nem értettség, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem akar elrejteni a külvilág elől. Minden, ami a lájkéhség mögött van, avagy emojikkal nehezen orvosolható látlelet Lengyelországból.

TÁR (16)
színes, amerikai dráma, 158 perc, 2022 • rendezte: Todd Field
A zseniknek mindent szabad? Mit kezdenek a 2020-as évek az emberileg problémás nagy művészekkel? Cate Blanchett elképesztő alakítása és sok-sok nagyszerű klasszikus zene.

Toxikoma (18)
színes, magyar filmdráma, 124 perc, 2021 • rendezte: Herendi Gábor
A tisztességesen összerakott drogprevenciós játékfilm legfőbb érdekessége, hogy főszereplői mindenki által jól ismert közszereplőket alakítanak: Csernus Imrét és Szabó Győzőt. A pszichiáter és a színész párharca érzékletesen bemutatja, hogy mit csinál testtel és lélekkel a szer, s mennyire nehéz megtalálni a kiutat a függőségből.

Tűnj el! (16)
színes, amerikai thriller, 104 perc, 2017 • rendezte: Jordan Peele
Chris izgul, mert a hétvégét barátnője, Rose családjánál tölti. A srác egyre idegesebb, s bizonyos idő után nem tudja eldönteni, hogy az ő elméje csapja be, vagy valóban veszélyben az élete. Jordan Peele okos és rendkívül meghökkentő mozija a „modern rasszizmus” természetéről.

Utolsó éjszaka a Sohóban (16)
színes, brit thriller, 116 perc, 2021 • rendezte: Edgar Wright
Napjaink egyik legkiválóbb műfaji rendezője a hatvanas évek Londonjába repíti a nézőt, és bravúros stílusérzékkel mesél hamis nosztalgiáról, hímsovinizmusról és a bosszú visszafordíthatatlan rombolásáról.

Visszatérés Epipóba (16)
színes, magyar dokumentumfilm, 83 perc, 2020 • rendezte: Oláh Judit
A rendszerváltás hajnalának legmegrázóbb diákmolesztálási botrányából büntetőjogi értelemben soha nem lett ügy. A rendhagyó gyermektábor történetét évtizedekkel később megírták a lapok, s az áldozatok is csak ekkor mertek szembenézni saját élményeikkel. Oláh Judit filmje talán abban is segít, hogy a hasonló történetekről ne hallgassunk ennyire dermesztően sokáig.


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott