Hot topic

A bőrömben (18)
színes, angol filmdráma, 101 perc, 2018 • rendezte: Adewale Akinnuoye-Agbaje
A szembesítő erejű önéletrajzi film főszereplője egy volt azon nigériai gyerekek közül, akiket a hetvenes-nyolcvanas években brit munkáscsaládok neveltek. Enitan képtelen feldolgozni az igazságtalanságot, amely bőrszíne, származása miatt éri, s a gyűlöletre gyűlölettel válaszol: rasszista bőrfejűek között talál „menedékre”.

Anyáim története (16)
színes, magyar dokumentumfilm, 75 perc, 2020 • rendezte: Dér Asia, Haragonics Sári
E szép és igazán őszinte film hiánypótló betekintést nyújt egy meleg magyar pár életébe, akik örökbe fogadnak egy állami gondozott kislányt. Mit jelent hazánkban felvállalni egy ilyen családmodellt? Fel lehet egyáltalán vállalni? Min mennek keresztül mindhárman? És mennyit láthat mindebből a külvilág?

A szarvasvadász (16)
színes, amerikai filmdráma, 183 perc, 1978 • rendezte: Michael Cimino
A háború nem „különleges katonai művelet”. 5 Oscar-díjas, megrendítő klasszikus arról, hogy mit tesz a barátsággal, a családdal, a morállal, az erkölccsel, a szeretettel, vagyis az emberrel a földi pokol. Fényképezte: Zsigmond Vilmos!

Az ifjú Ahmed (16)
színes belga-francia filmdráma, 81 perc, 2019 • rendezte: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
A belga-arab kétnemzetiségű Ahmed egy átlagos, szabadidejét videojátékokkal töltő, 13 éves kamasz, aki egyik napról a másikra megváltozik és a fundamentalista iszlám értékrend felé fordul. Öngyilkos merénylőkről néz videókat, anyját és húgát megszégyeníti. A zseniális, hiperérzékeny Dardenne-fivérek újabb izgalmas filmje, mint oly sokszor, most is egy kamasszal a főszerepben.

Az unoka (16)
színes, magyar filmdráma, 115 perc, 2022 • rendezte: Deák Kristóf
Az Oscarral jutalmazott Mindenki rendezőjének első mozifilmje az úgynevezett „unokázós csalók” lelketlensége kapcsán mesél kiszolgáltatottságról, generációk közötti segítségnyújtásról – és arról, hogy az öregek nem „nyuggerek”.

Az utolsó párbaj (16)
színes, amerikai filmdráma, 142 perc, 2021 • rendezte: Ridley Scott
Középkori eset, amely a mához (a máról) szól. Egy nőt megerőszakolnak – ám a lovagok másképpen látják. Világsztárok, Kurosawától kölcsönvett, trükkös nézőpontváltások, s a tanulság, hogy a széles látószögből sokszor épp az igazság nem látszik rendesen.

Bachmann tanár úr és az osztálya (12)
színes, német dokumentumfilm, 217 perc, 2021 • rendezte: Maria Speth
Maratoni hosszúságú, ám épp ezért is nagy hatású krónika bevándorló diákokról és a sapkás tanárról, aki mindennél jobban szereti ezeket a gyerekeket. Mintha mi is ott ülnénk közöttük – és közben rengeteget megtudunk a világról, amelyben jelenleg élünk.

Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő (16)
színes, japán animációs film, 122 perc, 2021 • rendezte: Mamoru Hosoda
A fiú és a szörnyeteg és a Mirai – Lány a jövőből direktora ezúttal a virtuális dimenziókról mesél, a megszokott lebilincselő stílusában. No és arról, hogy még mindig lehet értelme olyan unásig ismert sztorikhoz hozzányúlni, mint A szépség és szörnyeteg.

Chiara története (16)
színes, olasz-francia filmdráma, 121 perc, 2021 • rendezte: Jonas Carpignano
A díjnyertes film egy tematikus trilógia harmadik része, de önmagában is értelmezhető. Az olasz-amerikai rendező extrém nehéz gyereksorsokat mutat be, sokszor olyan szereplőkkel, akik szinte önmagukat alakítják – ezúttal egy lány a főszereplő, aki ráébred, hogy az alvilág már kamaszként megpecsételte sorsát.

Csuklyások: BlacKkKlansman (16)
színes, amerikai filmdráma, 128 perc, 2018 • rendezte: Spike Lee
Igaz, sokáig titokban tartott, abszurd bűnügyi történet egy afroamerikai rendőrről, aki beépült a Ku-Klux-Klánba. Keserűen vicces, de nagyon is súlyos film a rasszizmus nevetséges, ám kicsit sem veszélytelen arcáról. Egy történet a hetvenes évek Amerikájáról – amely nem felejt el üzenni a mának sem.

Élősködők (16)
színes, dél-koreai filmdráma, 132 perc, 2019 • rendezte: Bong Joon-ho
A 2020-as Oscar-gálán nem csak az ázsiai filmművészet aratott történelmi jelentőségű sikert: Bong Joon-ho provokatív alkotása néhány másik kortárs filmmel együtt szinte divatot indított el azzal, ahogy a világban jelenlévő társadalmi egyenlőtlenségekről mesél. Költőien, rafináltan és kegyetlenül.

Fekete telefon (16)
színes, amerikai horror, 102 perc, 2022 • rendezte: Scott Derrickson
Stephen King egyik fiának novellájából, a Stranger Things-divatba is beleillő, ám a trendeken túlmutatóan izgalmas és gondolatébresztő túlélőfilm készült. Amelyben egy fiúnak szó szerint el kell fogadnia, hogy van az a borzalom, amelyet csak akkor élhet túl, ha fizikailag is harcol ellene.

FOMO – Megosztod, és uralkodsz (16)
színes, magyar filmdráma, 91 perc, 2019 • rendezte: Hartung Attila
Főszereplőink igazán menő arcok, s szinte mindenről videót készítenek a YouTube-ra. Ám amikor egy házibulin valami megengedhetetlen történik, hirtelen a valóság is csak egy verzió lesz a sok értelmezési lehetőség közül. Szókimondó, erős vitákat generáló elsőfilm felelősségről és következményekről.

Gettó Balboa (12)
fekete-fehér, magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018 • rendezte: Bogdán Árpád
Íme a józsefvárosi Rocky, fekete-fehérben, félreütések (félrebeszélések) nélkül. Szabó Zoli hat éve bokszol Sipos Misi felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt. 10 éve azonban egy rivális maffiózó rálőtt, Misi az eset után megtért és maga mögött hagyta a bűnöző életet. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: bokszolni tanítja őket.

Hol van Anne Frank? (12)
színes, belga-luxemburgi-francia-holland-izraeli animációs film, 99 perc, 2021 • rendezte: Ari Folman
Ez az egészen kivételes, rendkívül megható produkció két síkon is felteszi a címben megfogalmazott kérdést. Anne Frank történetét sokan ismerik, de valóban megbecsüljük örökségét? Tudjuk, hogy mit hagyott az utókorra? Anne képzelt barátnője, Kitty igazából a néző kezét is fogja, amikor Amszterdamban szembesül a 2020-as évek mindennapjaival.

Ígérem, hogy visszatérek (12)
színes, francia-német filmdráma, 107 perc, 2019 • rendezte: Alice Winocour
Sarah az egyetlen női tagja az európai űrprogramnak. Egyedül neveli nyolcéves lányát, s bűntudata van, hogy nem tölt több időt gyermekével. Lírai szépségű, az űrhajós-kiképzést ismeretterjesztő értékkel ábrázoló mozgóképes tisztelgés az összes nő előtt, akik nem csak álmodtak róla, de el is indultak a csillagok felé.

Ígéretes fiatal nő (16)
színes, angol-amerikai thriller, 113 perc, 2020 • rendezte: Emerald Fennell
Rafináltan szórakoztató, kegyetlen humorú, felkavaróan őszinte ballada egy lányról, aki úgy döntött, megleckézteti a férfiakat – és mindenkit, aki szerint a nemi erőszak nézőpont kérdése. Emerald Fennell Oscar-díjas forgatókönyve nem él vissza a metoo-mozgalom által korbácsolt hullámokkal – hanem a maga igencsak filmszerű módján összefoglalja, hogyan is jutottunk el idáig.

Kampókéz (18)
színes, amerikai horror, 91 perc, 2021 • rendezte: Nia DaCosta
Egy 20 éves kulthorror továbbgondolása, amely egyszerre erősíti az eredeti film folkhatását, és aktuálisan beszél a rasszizmusról. Illetve arról, hogy miféle traumák vezettek az afroamerikai kultúra számos szegmensére jellemző, jogos dühösségig.

Katonadolog (12)
színes, amerikai filmdráma, 90 perc, 2022 • rendezte: Reid Carolin, Channing Tatum
Több egy átlagos kutyásfilmnél. Leginkább azért, mert bemutatja, hogy az állatok lelkéről sem pattan le a háborús trauma. Így lesz nem csupán kedves és szívhez szóló, de nemegyszer kifejezetten drámai a hangvétele. 

Könnyű leckék (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2018 • rendezte: Zurbó Dorottya
Az utóbbi évek legnagyobb sikerű magyar dokumentumfilmje egy gyönyörű szomáliai lány története. Kafiya a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti – hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat.

Lány (16)
színes, belga-holland filmdráma, 105 perc, 2018 • rendezte: Lukas Dhont
Lara 15 éves lány, aki fiú testbe született. Profi balerinának készül a nagy presztízsű belga táncakadémia növendékeként. A balettórákkal járó fizikai és lelki tréning minden táncosnak önmagában is nagy megterhelést jelent, ám Lara nemi átalakító műtétére is készül. Érzékeny téma, érzékeny film – és egy egészen kivételes alakítás.

Luca (6)
színes, amerikai animációs kalandfilm, 95 perc, 2021 • rendezte: Enrico Casarosa
A Pixar művészeinek ismét olyan összetett gondolatot sikerült belefogalmazniuk egy kedves, káprázatosan animált gyerekfilmbe, amelynek tisztaságára nagy szüksége van a felnőtteknek is. A Luca kisiskolásoknak készült, csodaszép víziszörnyekről szól, akik semmire sem vágynak jobban, mint hogy a felszín elfogadja őket olyannak, amilyenek valójában – történetük azonban túlmutat a mesevilágon…

Még egy kört mindenkinek (16)
színes, dán filmdráma, 115 perc, 2020 • rendezte: Thomas Vinterberg
A tanár bácsik boldogtalanok. Ezért veszélyes kísérletbe kezdenek: kipróbálják, milyen az, ha egész nap, munka közben is isznak alkoholt. Vinterberg világsikerű, Oscar-díjas filmje provokatívan szórakoztató vallomás az alkoholizmusról, amelyet azért is készített, hogy tinilányának saját függőségéről meséljen. A sors azonban másképp rendelkezett: Ida nem érhette meg a premiert, 19 évesen elhunyt egy balesetben. Vinterberg az ő emlékének ajánlotta a filmet.

Menekülés (16)
színes, dán-svéd-norvég-francia-amerikai-szlovén-észt-spanyol-olasz-finn animációs dokumentumfilm, 90 perc, 2021 • rendezte: Jonas Poher Rasmussen
Oscar-díjra jelölt, izgalmas formavilágú sorsmozi egy afgán fiúról, akinek nem csak földrajzi értelemben kellett menekülnie gyermekkorától kezdve. Meddig titkolhatjuk, hogy kik vagyunk valójában, s mit kell mutatnunk a külvilág felé, hogy elfogadjanak minket? Bonyolult és felkavaró válaszokkal szolgál a film.

Mindenki szereti a bálnákat (0)
színes, amerikai kalandfilm, 107 perc, 2012 • rendezte: Ken Kwapis
És mindenki szereti az olyan filmeket, amik nem csak kedvesek és szórakoztatóak, de viszonyulni is segítenek minket fontos dolgokhoz – olyanokhoz, mint amilyen például a környezetvédelem, amelynél kevesebb életbevágóbb téma létezik manapság. E szürke bálnacsalád megmentéséről szóló történet ráadásul még igaz is!

Nem (16)
színes, amerikai thriller, 135 perc, 2022 • rendezte: Jordan Peele
Napjaink egyik legizgalmasabb amerikai filmese ezúttal sci-fi alaphelyzetből provokál. Valóban csak az létezik, amiről képet készítünk? És a művészet mit ábrázolhat, mit nem? Léteznek korszerűtlen hősök? Csupa érdekes kérdés – kifejezetten izgalmas formában és hangulattal.

Nyomorultak (16)
színes, francia filmdráma, 102 perc, 2019 • rendezte: Ladj Ly
Az évtized egyik leghatásosabb európai filmjének alkotója maga is átélte azt, amiről döbbenetes hatású gettófilmjét készítette. Letaglózó mozgóképes látlelet arról, hogy hova vezethet, ha magára hagyunk bonyolult etnikai összetételű közösségeket. Hogy mi történhet akkor, ha a jelen rendészeti problémaként kezeli a jövőt.

Olimpiai Törzs (12)
színes, magyar-angol-német dokumentumfilm, 54 perc, 2021 • rendezte: Révész Bálint
A Nagyi projekt rendezője új dokumentumfilmjében őslakosokkal összefogva deríti ki, hogy kik állnak az esőerdőkben zajló illegális fakitermelések mögött. Révész egy borneói dayak-bahao őslakos közösség, Long Isun három tagját, három fivért kísér végig az erdőkből kivágott fák útján, és bemutatja, hogy hogyan lesz az őslakosoktól ellopott erdőkből „fenntartható” fa, abból pedig a tokiói olimpián stadion.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 (12)
színes, magyar filmdráma, 96 perc, 2018 • rendezte: Schwechtje Mihály
Mihez kezdjen egy tini, ha szerelmes lesz? Kinek higgyen? A képernyőjének? A telefonjának? Az indulatainak? Ki számít lúzernek? Az utóbbi évek minden bizonnyal legfontosabb fiatalokhoz, de nem csak fiataloknak szóló magyar filmje – az internetes és az iskolai zaklatásokról.

Sabaya (16)
svéd dokumentumfilm, 90 perc, 2021 • rendezte: Hogir Hirori
Az északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborból egy eltökélt önkéntes csapat vakmerő akciókkal igyekszik kimenekíteni egy-egy jazidi nőt. Letaglózó erejű beszámoló olyan szörnyűségekről, amelyeket igazán mi elképzelni sem tudunk.

Sikoly 5 (18)
színes, amerikai horror, 114 perc, 2022 • rendezte: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Mi az a „legacy sequel”, s miért csinálják rosszul a Star Wars-szal? Nos, ezt is megtudhatjuk a horrorszéria legutóbbi epizódjából, amelyet két rajongóból lett rendező készített rajongóknak – leginkább a mérgező rajongásról. 

Soha, néha, mindig (16)
színes, amerikai-angol filmdráma, 101 perc, 2020 • rendezte: Eliza Hittman
A 17 éves Autumn egy napon felfedezi magán a terhesség jeleit. Fiatalkora és nem éppen empatikus családja miatt lehetőségei korlátozottak, ráadásul otthont adó városkájában csak szülői beleegyezéssel hajthatna végre abortuszt… Érzékeny, rendkívül fontos témáról őszintén és körültekintően mesél ez a film.

Sweat (16)
színes, lengyel-svéd filmdráma, 100 perc, 2020 • rendezte: Magnus von Horn
Sylwia sikeres fitnesztrénerként a közösségi média sztárja, aki nemcsak az edzésekről és a sikereiről, de az érzéseiről is gyakran posztol. A csillogó felszín alatt azonban meg nem értettség, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem akar elrejteni a külvilág elől. Minden, ami a lájkéhség mögött van, avagy emojikkal nehezen orvosolható látlelet Lengyelországból.

Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy (12)
színes, francia-olasz történelmi dráma, 136 perc, 2019 • rendezte: Roman Polanski
A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Így dolgozott a fake news a huszadik század hajnalán: mesterien megrendezett, káprázatosan fényképezett, igaz történet egy emberről, akit kis híján kivégzett a gyűlölködés és a politikai számítás.

Tobi színei (16)
színes, magyar dokumentumfilm, 81 perc, 2021 • rendezte: Bakony Alexa
Éva legkisebb gyereke tizenhat éves, nemrég bújt elő transznemű férfiként, és a Tobi nevet választotta. Elhatározza, hogy jogilag és fizikailag is férfivá válik – közben ugyanúgy küzd a felnőtté válással és önmaga megtalálásával, mint bárki más. Bakony Alexa szó szerint életbevágóan fontos dokumentumfilmje egy igazi családról, akik csakis a szeretet nyelvén hajlandóak beszélni egymással.

Toxikoma (18)
színes, magyar filmdráma, 124 perc, 2021 • rendezte: Herendi Gábor
A tisztességesen összerakott drogprevenciós játékfilm legfőbb érdekessége, hogy főszereplői mindenki által jól ismert közszereplőket alakítanak: Csernus Imrét és Szabó Győzőt. A pszichiáter és a színész párharca érzékletesen bemutatja, hogy mit csinál testtel és lélekkel a szer, s mennyire nehéz megtalálni a kiutat a függőségből.

Tűnj el! (16)
színes, amerikai thriller, 104 perc, 2017 • rendezte: Jordan Peele
Chris izgul, mert a hétvégét barátnője, Rose családjánál tölti. A srác egyre idegesebb, s bizonyos idő után nem tudja eldönteni, hogy az ő elméje csapja be, vagy valóban veszélyben az élete. Jordan Peele okos és rendkívül meghökkentő mozija a „modern rasszizmus” természetéről.

Utolsó éjszaka a Sohóban (16)
színes, brit thriller, 116 perc, 2021 • rendezte: Edgar Wright
Napjaink egyik legkiválóbb műfaji rendezője a hatvanas évek Londonjába repíti a nézőt, és bravúros stílusérzékkel mesél hamis nosztalgiáról, hímsovinizmusról és a bosszú visszafordíthatatlan rombolásáról.

Visszatérés Epipóba (16)
színes, magyar dokumentumfilm, 83 perc, 2020 • rendezte: Oláh Judit
A rendszerváltás hajnalának legmegrázóbb diákmolesztálási botrányából büntetőjogi értelemben soha nem lett ügy. A rendhagyó gyermektábor történetét évtizedekkel később megírták a lapok, s az áldozatok is csak ekkor mertek szembenézni saját élményeikkel. Oláh Judit filmje talán abban is segít, hogy a hasonló történetekről ne hallgassunk ennyire dermesztően sokáig.

West Side Story (16)
színes, amerikai musical, 156 perc, 2021 • rendezte: Steven Spielberg
Még egy olyan veterán is képes meglepetésekre, mint Spielberg. Bernstein és Sondheim színpadon 1957-ben, filmen 1961-ben bemutatott művét autentikus modorban és környezetben, mégis korszerűen adaptálta szélesvászonra. És filmje azért is működik, mert az ábrázolt feszültségek ma is köztünk élnek.


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott