Fedezd fel a mozit!

Összeállítás ovisoknak, kisiskolásoknak – és mindenkinek, aki szereti az értékes animációs és családi filmeket. Új és tartós kedvencek a filmszínház világával ismerkedő generációknak.

A farkas és az oroszlán (6)
színes, francia kalandfilm, 99 perc, 2021 • rendezte: Gilles de Maistre
A Mia és a fehér oroszlán rendezője hasonló stílusban és történettel, s ismételten eltökélten mesél az állatvédelemről. Az oroszlán ugyan most nem fehér, de igazi. Ahogy a farkas is! A helyszín ezúttal: Kanada.

Ainbo – A dzsungel hercegnője (12)
színes, perui-holland animációs film, 84 perc, 2021 • rendezte: Richard Claus, Jose Zelada
Ainbo, a fiatal amazon, nem a legügyesebb harcos, ám annál nagyobb szíve van. Ő és két szőrös kis barátja képesek csak megállítani a dzsungelre leselkedő veszélyt. Szépen kivitelezett mese nagyon is égető üzenettel.

A kis herceg (6)
színes, francia animációs film, 108 perc, 2015 • rendezte: Mark Osborne
Csodálatos, vegyes technikájú animációs utazás Antoine de Saint-Exupéry regényének világába, mely tiszteletben tartja és megőrzi a mű halhatatlan értékeit.

A kis kedvencek titkos élete (6)
színes, amerikai animációs film, 86 perc, 2016 • rendezte: Yarrow Cheney, Chris Renaud
Mit művelnek kis kedvenceink otthon nap mint nap, miután mi elmentünk dolgozni, vagy az iskolába? Ebből a nem véletlenül hatalmas sikerű, nagyon vicces rajzfilmből megtudhatjuk.

A kis Nicolas − Eljött a boldogság ideje! (6)
színes, francia-luxemburgi animációs film, 82 perc, 2022 • rendezte: Amandine Fredon, Benjamin Massoubre
A világ egyik legismertebb francia gyerekkönyv-sorozatának címszereplője ezúttal lenyűgöző animációs filmben elevenedik meg. Varázslatos vizuális stílusával messzemenőkig hű Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író 1950-es években indult sorozatához.

A kis Nicolas és az elveszett kincs (6)
színes, francia vígjáték, 103 perc, 2021 • rendezte: Julien Rappeneau
Az igényes ifjúsági mozisorozat legújabb filmjében egyik kedvenc csibészünk nem szeretne elköltözni. Ezért barátaival kincskeresésre indul. Ha megtalálják, talán meggondolják magukat a szülők, s apának nem lesz szüksége az előléptetésre…

A kuflik és az Akármi (6)
színes, magyar rajzfilm, 83 perc, 2021 • rendezte: Jurik Kristóf
A hét kuflira ezúttal is mókás kalandok várnak: Zödön elvarázsolt foltját keresi, Valér megpróbál eltévedni, Hilda végtelen hosszú sál kötésébe kezd, Fityirc és Titusz egy különleges kiállításra keverednek, Bélabá világkörüli útjáról mesél, Pofánka pedig majdnem végleg elkavarodik az időben. A mókás magyar animációs franchise harmadik filmje is megbízhatóan varázsgombás!

A Mancs őrjárat: A film (6)
színes, amerikai-kanadai animációs film, 88 perc, 2021 • rendezte: Cal Brunker
A fantasztikusan népszerű tévésorozat kifejezetten mozivászonra készült különkiadásában szebbek a figurák, picikét komplexebb a történet – és a lényeg, vagyis a hős kutyusok cukisága változatlanul magával ragadó!

A mélység kalandora (12)
színes, francia életrajzi film, 122 perc, 2016 • rendezte: Jérôme Salle
Jacques-Yves Cousteau a XX. század egyik ikonikus alakja, akinek sok mindent köszönhet az emberiség. E látványos produkcióból kicsit közelebbről is megismerhetjük a kapitányt.

A tölgy – Az erdő szíve (6)
színes, francia természetfilm, 80 perc, 2022 • rendezte: Laurent Charbonnier, Michel Seydoux
Bűbájos, nagyszerűen kivitelezett, érdemi szöveg nélküli mozicsoda, amely egyetlen fa történetén keresztül mesél az erdőről. És szinte mindenről, mindenkiről, ami és aki kötődik a természethez.

A vörös teknős (6)
színes, francia-japán animációs film, 80 perc, 2016 • rendezte: Michael Dudok de Wit
Az élet örök körforgásáról szóló, a nagyobbakat megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és a japán gondolkodást, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát. Oscar-díjra jelölve!

Egy kupac kufli (0)
színes, magyar rajzfilmsorozat, 83 perc, 2017 • rendezte: Jurik Kristóf, Pálfi Szabolcs
A rövid történetek főszereplője hét mesebeli lény: ők a kuflik. Nem is kifli, nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Dániel András nagy sikerű mesekönyvének animációs filmváltozata.

Encanto (6)
színes, amerikai animációs film, 99 perc, 2021 • rendezte: Jared Bush, Charise Castro Smith, Byron Howard
Az Oscar-díjas Disney-musicalben kolumbiai életvidámsággal, a szivárvány minden színével és még a szokásosnál is több dalban mondják el, hogy a szuperképesség nem mindig látható szabad szemmel. De a szeretet igenis csodákra képes!

Énekelj! 2 (6)
színes, amerikai animációs film, 112 perc, 2021 • rendezte: Garth Jennings
A recept ugyanaz, mint az óriási sikerű első részben: a popzenés tehetségkutatókra utalva bohóckodnak és énekelnek nagyon vicces állatok. Ám a koalának most is a lét a tét. Jól mutatja a franchise vonzerejét, hogy az egyik új szereplő eredeti szinkron- és énekhangja nem más, mint Bono a U2-ból.

Ernest és Célestine: A dallamok útján (6)
színes, luxemburgi-francia animációs film, 80 perc, 2022 • rendezte: Julien Chheng, Jean-Christophe Roger
Ernest és Célestine a legjobb barátok, akik mindig minden kalandba együtt vágnak bele. A medve és az egér ezúttal Ernest szülővárosába mennek – itt élnek ugyanis a világ legtehetségesebb zenészei. Megérkezésükkor azonban rádöbbennek, hogy már évek óta be van tiltva a zene.

Jetikölyök (6)
színes, amerikai-kínai animációs film, 92 perc, 2019 • rendezte: Jill Culton, Todd Wilderman
Amikor egy baráti társaság találkozik egy fiatal jetivel, kalandos felfedezőútra indulnak, hogy összehozzák a varázslatos teremtményt a családjával. A rengeteg hollywoodi animációs film között kicsit elveszett ez a gyöngyszem, pedig jetinagyságú szíve megérdemli a figyelmet!

Keménykalap és krumpliorr (0)
színes, magyar ifjúsági film, 95 perc, 1978 • rendezte: Bácskai Lauró István
2020-ban két alkotót is elvesztettünk, akik nélkül aligha születhetett volna meg ez a feledhetetlen ifjúsági adaptáció: a mű szerzője, Csukás István télen, a kiváló karakterszínész, a Lópici Gáspárt megformáló Szilágyi István tavasszal halt meg. De a Hörömpő cirkusz megalakulásának történetével itt maradnak velünk!

Krokodili (6)
színes, amerikai vígjáték, 106 perc, 2022 • rendezte: Josh Gordon, Will Speck
A Primm család New Yorkba költözik, és a kis Josh a nagy, új házban barangol, és a padláson ráakad egy kitömött krokodilra… Akiről nagyon hamar kiderül, hogy egyáltalán nincs kitömve, csak a gazdája magára hagyta. És nagyon szeret énekelni!

Lengemesék (0)
színes, magyar animációs film, 64 perc, 2017 • rendezte: Pálfi Zsolt
A lengék a Nádtenger apró, de bátor, zöldbőrű őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk. Addig viszont unalmas az élet, mivel zöldhajúként tilos nádirigón repkedni, vízre szállni, sőt még a béka-derbin sem vehetnek részt. Berg Judit mesehősei mozivásznon!

Lengemesék 2. – Tél a nádtengeren (0)
színes, magyar animációs film, 70 perc, 2018 • rendezte: Pálfi Zsolt
A hideg évszakban a Nádtenger egészen másik arcát mutatja. No de vajon Füttyös Vilkóból végre tényleg őrző válik? Kiderül a Berg Judit mesesorozata alapján készült újabb egész estés filmből, amely az első részhez hasonlóan remek alkalmat kínál arra, hogy a legkisebbek is ismerkedhessenek a mozival.

Lúdas Matyi (0)
színes, magyar rajzfilm, 70 perc, 1979 • rendezte: Dargay Attila
Lúdas Matyi, a szegény, furfangos libapásztor kisfiú története elevenedik meg Dargay Attila ma már klasszikussá vált rajzfilmjében. A remek figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönzik a hangjukat, ráadásként Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás fantasztikus zenéje kíséri a mesét.

Macskafogó (6)
színes, magyar-kanadai-NSZK animációs film, 96 perc, 1986 • rendezte: Ternovszky Béla
Az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. Ternovszkyék maguk is meglepődtek, mekkora sikere lett parádés ügynökfilm-paródiájuknak, amelynek kultusza ma is töretlen.

Macskássy-klasszikusok (0)
színes, magyar rajzfilm-válogatás, 67 perc, 1951-58 • rendezte: Macskássy Gyula
Két bors ökröcske, Egér és oroszlán, Kiskakas gyémánt félkrajcárja, A telhetetlen méhecske
A magyar rajzfilm atyjának legfontosabb alkotásai egy csokorban! Macskássy figurái mai szemmel is elbűvölik a nézőt. Technikája, élénk mesélőkedve egyaránt volt karakteresen európai, s legalább annyira nemzetközi, mint Walt Disney világa.

Mágikus állatok iskolája (6)
színes, német-osztrák családi kalandfilm, 93 perc, 2021 • rendezte: Gregor Schnitzler
Idának különösen jól jön egy varázslatos társ, mikor új iskolába kerül, ahol látszólag senki sem akar vele barátkozni. Ő és Benni – a fiú, akiről osztálytársai tudomást sem akarnak venni – az elsők az osztályban, akik mágikus állatokat kapnak. A világsikerű könyv filmes adaptációja!

Mágikus állatok iskolája – Rejtélyes gödrök (12)
színes, német kalandfilm, 103 perc, 2022 • rendezte: Sven Unterwaldt Jr.
Az új tanév új kalandokat tartogat Ida és barátai számára, akik most az iskola területén felbukkanó rejtélyes gödrökre keresik a választ – miközben új mágikus állatok segítik őket a nyomozásban.

Medvevilág Szicíliában (6)
színes, olasz-francia animációs film, 82 perc, 2020 • rendezte: Lorenzo Mattotti
Dino Buzzati varázslatos meséje elevenedik meg A vörös teknős alkotóinak nagyszabású animációs filmjében. A mesebeli Szicíliában játszódó történetben Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék azonban egyre több emberi szokást vesznek át…

Mia és a fehér oroszlán (12)
színes, francia kalandfilm, 98 perc, 2018 • rendezte: Gilles de Maistre
A megtörtént események alapján készült, kifejezetten szépen fényképezett produkció legnagyobb erénye, hogy az állatok valódiak benne, azaz a készítők nem használtak ún. CGI-t a megalkotásukhoz. Igazi oroszlánok, igazi állatvédelem. Igazi Afrika!

Mi újság, kuflik? (6)
színes, magyar animációs film, 77 perc, 2019 • rendezte: Jurik Kristóf, M. Tóth Géza
Nekünk is van nagyon sikeres animációs franchise-unk, nem is egy! A kuflik leginkább azt szeretik, ha nem történik velük semmi, és naphosszat heverészhetnek, beszélgethetnek, szemlélődhetnek a kupacuk tetején. De most mégis visszatértek egy mozifilmes folytatásban!

Múmiák (12)
színes, spanyol animációs film, 88 perc, 2023 • rendezte: J.J. García Galocha
A múmiák nem nyugszanak. Jól megérdemelt, évezredes pihenőjüket töltik, de nincs náluk síri csend: számukra csak az a lényeg, hogy az élőkkel ne találkozzanak, egyébként nagy, pezsgő, élettel (és szerelemmel) teli városban töltik az örökkévalóságot…

Nyuszisuli – A húsvét mentőakció (6)
színes, német animációs film, 76 perc, 2022 • rendezte: Ute von Münchow-Pohl
Hősünk „mesternyúl” szeretne lenni. Akik a húsvéti nyuszikat védik a veszélyektől. Viszont ez sokkal nehezebb feladat annál, mint amire Max számít. De a végére persze belejön, s a rókák ismét hoppon maradnak!

Ősember – Kicsi az ős, de hős! (6)
színes, angol-francia animációs film, 90 perc, 2018 • rendezte: Nick Park
A kicsit sem bátor kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor. Kell egy terv! A gyurma-animáció kortárs sztárrendezőjének megbízhatóan bájos vígjátéka a kitartásról.

Salamon király kalandjai (6)
színes, amerikai-magyar-izraeli animációs film, 105 perc, 2014 • rendezte: Dean Deblois
A 17 éves, meglehetősen szertelen Salamon király nemrég örökölte meg a trónt apjától, azonban mindenből viccet csinál, és idős tanácsadójára is csak ritkán hallgat. Különleges képességét csak csínytevésre használja, legjobb barátja pedig Tobi, a sivatagi róka, aki minden mókában hű társ.

Shaun, a bárány és a farmonkívüli (6)
színes, angol-amerikai-francia animációs film, 86 perc, 2019 • rendezte: Will Becher, Richard Phelan
Az Aardman stúdió művészei újfent bebizonyítják, hogy nem kell ahhoz (szöveges) dialóg, hogy egy animációs vígjáték kommunikáljon a gyerekekkel. És a felnőttekkel is. A vagány bárány ezúttal egy cuki földönkívülivel mutat be gyurma típusú találkozást – közben alaposan megkacagtatják a nagyérdeműt.

Super Mario Bros.: A film (12)
színes, amerikai-japán animációs kalandfilm, 92 perc, 2023 • rendezte: Aaron Horvath, Michael Jelenić
Az egyik legelső világsikerű konzoljáték igényesen kivitelezett, bájos animációs adaptációjában Mario és Luigi, a nagybajszú vízvezeték-szerelő testvérpár mellett az összes fontos karakter szerephez jut!

Szaffi (0)
színes, magyar rajzfilm, 79 perc, 1985 • rendezte: Dargay Attila
Minden idők talán legszebb Jókai-adaptációja: egy rajzfilm. Dargay Attila pompázatos, kedves és mérhetetlenül humoros klasszikusa ráadásul nem csak képben lenyűgöző: a szinkronhangok között ott találjuk a huszadik század jó néhány magyar színészóriását!

Teddy mackó karácsonya (6)
színes, norvég családi film, 89 perc, 2022 • rendezte: Andrea Eckerbom
A csendes kisvárosban mindenki a karácsonyra készülődik. Mariann a karácsonyi vásár forgatagában különös felfedezést tesz. Az egyik árus polcán egy édes kis Teddy mackóra lesz figyelmes, ami bár elsőre egyszerű plüssnek tűnik, úgy tűnik, életre kelt.

Trollok a világ körül (6)
színes, amerikai animációs vígjáték, 94 perc, 2020 • rendezte: Walt Dohrn
A megérdemelten nagysikerű, 2016-ban bemutatott animációs film folytatása összehozza a különféle zenei műfajokat, a poptól a country-n át a hip-hopig; a kemény rocktól a funkon át a K-popig, az elektronikus tánczenéről nem is beszélve. Mindenki táncol, szinte mindenki énekel – és mindenki nagyon cuki!

Vadlovak – Hortobágyi mese (6)
színes, magyar természetfilm, 91 perc, 2021 • rendezte: Török Zoltán
Igazán állati coming of age mozi, négylábon, sok vágtával! Gyönyörű felvételekkel teli, igaz történet Cseppkéről, a vadlócsikóról, akinek legalább olyan nehéz az élete, mint amennyire szépek ezek az állatok. Török Zoltán nagy odaadással elkészített filmje tisztelgés a Hortobágy élővilága előtt – Pokorny Lia narrációjával.

Vízipók-csodapók – A mozifilm (0)
színes, magyar rajzfilm, 72 perc, 1983/2019 • rendezte: Haui József, Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba
A kultikus rajzfilmsorozat egykori moziváltozata a restaurátoroknak köszönhetően szebb, mint valaha. A filmarchívum munkatársai mindent elkövettek, hogy ez a Vízipók 2019-ben is csodapók lehessen. És nem is okoztak csalódást!

Vuk (0)
színes, magyar rajzfilm, 74 perc, 1981 • rendezte: Dargay Attila
Gyermekáldás van a rókacsaládban. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Dargay Attila világhírű rajzfilmje igazi kultúrkincsünk.

Yakari – A mozifilm (6)
színes, belga-francia-német animációs film, 82 perc, 2020 • rendezte: Toby Genkel, Xavier Giacometti
Yakari eredetileg egy népszerű képregényhős: a történet és a karakterek szülőatyja két svájci alkotó, Job és Derib. A képregényeket számos nyelvre lefordították, majd az állatokkal beszélő, jólelkű sziú indián kisfiú kalandjairól televíziós rajzfilmsorozat is készült. És Yakari egészestés, mozifilmes formában is megtalálja az ösvényt a gyerekek szívéhez.

További filmek:
A kis kedvencek titkos élete 2. (6) 2019
A kis Nicolas nyaral (6) 2014
Az erdő kapitánya (0) 1990
Dargay-klasszikusok (0) 1963-72
Égigérő fű (0) 1979
Énekelj! (6) 2016
Gru (0) 2010
Így neveld a sárkányodat (12) 2010
János vitéz (0) 1973
Maja, a méhecske (0) 2014
Minyonok (12) 2015
Nicolas az iskolában (0) 2009
Paddington (6) 2014
Ruby Gillman, tinikráken (12) 2023
Vili, a veréb (0) 1989


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott