Dokumentumfilmek

Az utóbbi években friss magyar dokumentumfilmes generáció vonzotta filszínházba a nézőket. A SuliMozi kínálatában is egyre népszerűbbek ezek az érzékeny és izgalmas művek – és a külföldi darabok is bizonyítják, hogy a dokumentumfilm nem csak „beszélő fejekkel” mesél a valóságról.

A-Ha: A film (12)
színes, norvég-német dokumentumfilm, 109 perc, 2021 • rendezte: Thomas Robsahm, Aslaug Holm
Ilyen filmet nem látni mindennap: a Take On Me című világslágerrel befutott norvég trió olyan őszintén, a legmélyebb belső konfliktusokat is bátran felvállalva meséli el karrierjük történetét, hogy ettől a nyíltságtól még az is megszeretheti őket, akit cseppet sem érdekel a nyolcvanas évek popzenéje.

Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (12)
színes+fekete-fehér, magyar-izraeli dokumentumfilm, 81 perc, 2022 • rendezte: Oláh Kata
Keleti Ágnes az olimpiák történetének egyik legeredményesebb magyar női sportolója. A világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója. 2023. januárjában töltötte be 102. életévét. E film személye és pályája előtt tiszteleg.

A kivégzőosztag (12)
színes, amerikai dokumentumfilm, 104 perc, 2020 • rendezte: Ryan White
2017 februárjában Kim Dzsongun féltestvérét, Kim Dzsongnamot fényes nappal végezték ki Malajzia nemzetközi repülőterén. A biztonsági kamerák felvételein két fiatal nőt látni, amint hátulról közelítik meg áldozatukat, majd annak szemébe idegmérget dörzsölnek. Teljesen hihetetetlen és teljesen igaz történet őrült világpolitikai játszmákról – amelyekben bármelyik átlagos fiatal válhat bűnbakká és áldozattá.

A létezés eufóriája (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 83 perc, 2019 • rendezte: Szabó Réka
Egy egészen különleges színházi előadás megszületésének krónikája? Igen, az is. De leginkább három izgalmas ember: a kilencvenen túli holokauszt-túlélő, a színházi rendező és a táncos találkozásának története ez a csodálatos film. Három nőé, akik talán már akkor összetartoztak, amikor még nem is ismerték egymást.

A monostor gyermekei (12)
színes, bhutáni-magyar-holland dokumentumfilm, 74 perc, 2017 • rendezte: Arun Bhattarai, Zurbó Dorottya
Gyembó és húga, Tashi átlagos tinédzserek Bhutánban, az utolsó buddhista királyságban. Kis himalájai falujukban édesapjuk a felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. Az apa reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot, szeretné, ha Gyembó mielőbb bevonulna a szerzetes iskolába. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Távoli család – ám problémáik közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk.

Amy – Az Amy Winehouse-sztori (16)
színes, fekete-fehér, angol dokumentumfilm, 127 perc, 2015 • rendezte: Asif Kapadia
A film a kivételes tehetségű, tragikus sorsú énekesnő életét korábban nem látott felvételeken keresztül mutatja be. A filmben házi videók, és mobilfelvételek tükrében kollégák, barátok, családtagok nyilatkoznak róla. Nem láthatunk hagyományos interjúhelyzeteket – de a zenés felvételek is sokat elárulnak Amy-ről.

A nemzet aranyai (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 149 perc, 2023 • rendezte: Zákonyi S. Tamás
A film hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. Sok nagy fiú, még több sportérem – és mennyi gól!

Anyáim története (16)
színes, magyar dokumentumfilm, 75 perc, 2020 • rendezte: Dér Asia, Haragonics Sári
E szép és igazán őszinte film hiánypótló betekintést nyújt egy meleg magyar pár életébe, akik örökbe fogadnak egy állami gondozott kislányt. Mit jelent hazánkban felvállalni egy ilyen családmodellt? Fel lehet egyáltalán vállalni? Min mennek keresztül mindhárman? És mennyit láthat mindebből a külvilág?

Arcélek, útszélek (12) 
színes, francia dokumentumfilm, 89 perc, 2017 • rendezte: Agnès Varda, JR
Mihez kezd egymással egy fiatal street art-, fotóművész és a koros filmrendező-legenda utazás közben? Hogyan látják a vidéket, s miképpen láttatják azt? Miben különböznek ők? Nos, a rendhagyó road movie végére ez aligha lesz fontos. Annál inkább a művészetük, amellyel igazán egymásra találnak.

A tölgy – Az erdő szíve (6)
színes, francia természetfilm, 80 perc, 2022 • rendezte: Laurent Charbonnier, Michel Seydoux
Bűbájos, nagyszerűen kivitelezett, érdemi szöveg nélküli mozicsoda, amely egyetlen fa történetén keresztül mesél az erdőről. És szinte mindenről, mindenkiről, ami és aki kötődik a természethez.

Az univerzum története (12)
színes, amerikai-francia-német dokumentumfilm, 90 perc, 2016 • rendezte: Terrence Malick
Vajon hogyan született meg az univerzum, milyen folyamatok játszódtak le kezdetekben, milyen jövő vár rá, hogyan ér majd egyszer véget a létezése? A legendás rendező hihetetlenül látványos, filozófiai utazásra invitálja a nézőt a Föld múltjának, eredetének felfedezésére. Miközben az emberiség jövőben betöltött szerepére is kíváncsi.

Bachmann tanár úr és az osztálya (12)
színes, német dokumentumfilm, 217 perc, 2021 • rendezte: Maria Speth
Maratoni hosszúságú, ám épp ezért is nagy hatású krónika bevándorló diákokról és a sapkás tanárról, aki mindennél jobban szereti ezeket a gyerekeket. Mintha mi is ott ülnénk közöttük – és közben rengeteget megtudunk a világról, amelyben jelenleg élünk.

Balaton retró (0)
színes, fekete-fehér magyar dokumentumfilm, 82 perc, 2007 • rendezte: Papp Gábor Zsigmond
Lángos, hekk és gumimatrac. Beutaló, bikini és fecskenadrág. Briliáns archív felvételekből egész estés filmmé összevágott, hangulatos és tanulságos fejezetek a magyar tenger múltbeli életéből, avagy nekünk a koronavírus előtt is a Balaton volt a riviéra.

Bereményi kalapja (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 75 perc, 2022 • rendezte: Papp Gábor Zsigmond
Találékony és szeretetteljes portréfilm, melyben az író-filmes-dalszerző legenda egy régi ismerős és sok barát segítségével mutatja be pályáját és mesél életéről. Cseh Tamásról, a filmekről, Budapestről. Szinte mindenről, ami Bereményi Géza.

Bergman 100 (12)
színes, norvég-svéd dokumentumfilm, 117 perc, 2018 • rendezte: Jane Magnusson
A filmtörténet egyik legfontosabb rendezője volt. Ingmar Bergman magánélete szoros összefüggésbe hozható életművével: személyisége, emberi hibái legalább annyira érdekesek, árnyaltak, néhol meghökkentőek, mint mozgóképei. Amennyire csak lehet, pontos képet rajzol róla ez a remek portréfilm.

Budapest retró I-II. (0)
színes, magyar dokumentumfilmek, 82/90 perc, 1998/2003 • rendezte: Papp Gábor Zsigmond
Fővárosunk, te csodás… Papp Gábor Zsigmond egész dokumentumfilmes „franchise”-t indított a huszadik század végén ezzel a kiválóan vágott és narrált nosztalgiafilmmel, amely legalább annyira tanulságos, mint amennyire szórakoztató.

Drifter (16)
színes, magyar dokumentum-játékfilm, 72 perc, 2015 • rendezte: Hörcher Gábor
Ricsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. Elhatározza, hogy kipofozza roncs BMW-jét, hogy elindulhasson a vidék híres rally versenyén. Különleges módszerrel forgatott film: öt évig készült amatőr szereplőkkel, kétfős stábbal, 200 órányi nyersanyagból összevágva.

Egy mindenkiért (16)
színes, magyar dokumentumfilm, 80 perc, 2021 • rendezte: Muhi András Pires
A Magyar csapat – még 50 perc rendezője 5 év alatt több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott a kulisszák mögött Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal. Ebből született ez a koncentrált film.

Egy nő fogságban (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2017 • rendezte: Tuza-Ritter Bernadett
A megdöbbentő dokumentumfilmben megismerhetjük Marist, aki egy településen él egy családnál. Olyan, mintha egyfajta bejárónő lenne, igazából: modernkori rabszolga. De erre maga a film készítője is csak azután döbbent rá, miután megismerte a nehéz sorsú asszonyt.

Egy újságíró meggyilkolása (16)
színes, cseh-amerikai-dán dokumentumfilm, 100 perc, 2022 • rendezte: Matt Sarnecki
Egy fiatal, ambiciózus oknyomozó újságírót és menyasszonyát saját otthonukban agyonlőnek Szlovákiában. Az emberek az utcára vonulnak, amikor egy informátornak köszönhetően a szerkesztőségbe eljuttatott titkos aktából kiderül, hogy a gyilkosság megbízója feltehetően az ország egyik kétes hírű üzletembere volt…

Ennio Morricone (12)
színes, olasz-belga-holland-japán dokumentumfilm, 156 perc, 2021 • rendezte: Giuseppe Tornatore
A majsztró, aki megreformálta a filmzenét. Alapos, mozitörténeti miniképzésnek sem utolsó életrajzi dokumentumfilm rengeteg fontos megszólalóval, sztorival és filmrészlettel. És persze a legkiválóbb Morricone-dallamokkal!

Évszakok (6)
színes, francia-német természetfilm, 94 perc, 2015 • rendezte: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud
Amikor befejeződött az utolsó jégkorszak, egy nyolcvanezer évig tartó télnek szakadt vége Európa nagy részén. A jég elvonulása után újra elkezdődött az évszakok váltakozása.  Minden idők legdrágább európai természetfilmje érdekes dramaturgiával – a magyar változatban a narrátor: Kulka János!

Gettó Balboa (12)
fekete-fehér, magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018 • rendezte: Bogdán Árpád
Íme a józsefvárosi Rocky, fekete-fehérben, félreütések (félrebeszélések) nélkül. Szabó Zoli hat éve bokszol Sipos Misi felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt. 10 éve azonban egy rivális maffiózó rálőtt, Misi az eset után megtért és maga mögött hagyta a bűnöző életet. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: bokszolni tanítja őket.

Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal (12)
színes francia dokumentumfilm, 80 perc, 2016 • rendezte: Pierre Filmon
A film egy különleges találkozásról szól. A legendás operatőr, Zsigmond Vilmos találkozásáról egy fiatal francia rendezővel, Pierre Filmonnal. Pierre azt akarta, hogy Vilmos fényképezze az első játékfilmjét. A forgatás előkészítésére várva egyszercsak létrejött egy másik film: egy film, amiben a kamera mögött álló férfi átkerül a kamera másik oldalára.

Káin gyermekei (16)
színes, magyar-francia dokumentumfilm, 104 perc, 2014 • rendezte: Gerő Marcell
E komoly nemzetközi visszhangot kiváltott dokumentumfilm Monory Mész András Bebukottak című, 1985-ös dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. Kiindulópont az olthatatlan kíváncsiság: mi lesz azokból a fiúkból, akik kamaszkorukban embert öltek és egész fiatalságukat börtönben töltötték?

Kilenc hónap háború (16)
színes, magyar-katari dokumentumfilm, 75 perc, 2018 • rendezte: Csuja László
Anya-fiú történet az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A magyar nemzetiségű Jani félárva, egyke gyerek. Egy nyugat-ukrajnai kisvárosban, Beregszászon él. Elege van szülővárosa unalmas mindennapjaiból, fulladozik anyja, Erzsike szeretetétől. Amikor besorozzák az ukrán hadseregbe, megkéri kedvese, Zsani kezét.

Könnyű leckék (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2018 • rendezte: Zurbó Dorottya
Az utóbbi évek legnagyobb sikerű magyar dokumentumfilmje egy gyönyörű szomáliai lány története. Kafiya a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti – hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. 

Mesék a zárkából (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 83 perc, 2020 • rendezte: Visky Ábel
Apák a börtönben, gyermekeik otthon – hogy találkozhatnának a beszélőn túl? Egy-egy közössé vált mesében, amelyeket az apák mesélnek. Álom és valóság keveredik ebben az úgynevezett kreatív dokumentumfilmben, amely fikciós megoldásaival sem a realitások elől menekíti szereplőit – hanem valamiféle híd után kutat az újrakezdéshez.

Nagyi projekt (12)
színes, magyar-angol dokumentumfilm, 90 perc, 2017 • rendezte: Révész Bálint
Szupernagyik találkoznak ebben a díjnyertes, szabad hangvételű dokumentumfilmben, amely három fiatalember felnőtté válásának, s nagymamáik múltjának története. A fiúk bebarangolják Európát, összeismertetik a nagyikat, akik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszt-túlélő – személyes emlékeikről, azaz a huszadik század történelméről mesélnek.

Olimpiai Törzs (12)
színes, magyar-angol-német dokumentumfilm, 54 perc, 2021 • rendezte: Révész Bálint
A Nagyi projekt rendezője új dokumentumfilmjében őslakosokkal összefogva deríti ki, hogy kik állnak az esőerdőkben zajló illegális fakitermelések mögött. Révész egy borneói dayak-bahao őslakos közösség, Long Isun három tagját, három fivért kísér végig az erdőkből kivágott fák útján, és bemutatja, hogy hogyan lesz az őslakosoktól ellopott erdőkből „fenntartható” fa, abból pedig a tokiói olimpián stadion.

Pingvinek vándorlása 2. (0)
színes, francia dokumentumfilm, 82 perc, 2017 • rendezte: Luc Jacquet
Meghatározó pillanat, amikor a fiatal pingvin először kel útra, hogy a többi társához hasonlóan ő is kövesse azt a titokzatos hívást, ami miatt az állatok minden télen elindulnak egy ismeretlen táj felé. E film ennek a fiatal állatnak az első lépéseit követi nyomon, egy hosszú és lenyűgöző út során.

Reményvasút (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 79 perc, 2015 • rendezte: Trencsényi Klára
Trencsényi Klára felkavaró dokumentumfilmjének főszereplői olyan kiskamaszok, akik szerint a legjobb dolog a világon a Gyermekvasúton szolgálni. A vasútmániás Gergő, és a tizenegyedik kerületi ikerpár, Viktor és Kármen – mind nehéz sorsú, hátrányos helyzetű tinédzserek. Velük olyan világba nyerhetünk bepillantást, ahová amúgy nincs bejárásunk.

Sabaya (16)
színes, svéd dokumentumfilm, 90 perc, 2021 • rendezte: Hogir Hirori
Az északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborból egy eltökélt önkéntes csapat vakmerő akciókkal igyekszik kimenekíteni egy-egy jazidi nőt. Letaglózó erejű beszámoló olyan szörnyűségekről, amelyeket igazán mi elképzelni sem tudunk.

Tina (16)
színes, amerikai dokumentumfilm, 118 perc, 2021 • rendezte: Daniel Lindsay, T.J. Martin
Tina Turner, az elnyomott tehetség. Tina Turner, a túlélő. Tina Turner, a rocknagyi. Ez az összeszedett és picit sem patetikus film tárgyilagosan, ám izgalmasan foglalja össze a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legnagyobb popsztárjának életét.

Ultra (12)
színes, magyar-görög dokumentumfilm, 83 perc, 2017 • rendezte: Simonyi Balázs
Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen – a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy a rendező is többszörös teljesítő, az öt szereplő közül az egyik maga Simonyi.

Vad Balaton (6)
színes, magyar természetfilm, 65 perc, 2018 • rendezte: Mosonyi Szabolcs
A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. E látványos víz alatti és légi felvételeket is felvonultató filmet kitűnő képminőséget nyújtó 4K felvevőkkel, speciális víz alatti kamerákkal, rejtett vadkamerákkal és drónkamerákkal forgatták közel 3 éven át.

Vadlovak – Hortobágyi mese (6)
színes, magyar természetfilm, 91 perc, 2021 • rendezte: Török Zoltán
Igazán állati coming of age mozi, négylábon, sok vágtával! Gyönyörű felvételekkel teli, igaz történet Cseppkéről, a vadlócsikóról, akinek legalább olyan nehéz az élete, mint amennyire szépek ezek az állatok. Török Zoltán nagy odaadással elkészített filmje tisztelgés a Hortobágy élővilága előtt – Pokorny Lia narrációjával.

Védelem alatt (16)
színes, magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2020 • rendezte: Schwechtje Mihály
Toszecky Renáta egy Baptista Szeretetszolgálat által működtetett védett házat vezet Magyarországon. Prostitúcióra kényszerített, emberkereskedelem áldozatául esett nők kerülnek ide, akiknek az életét a szociális munkások megpróbálják új mederbe terelni, hogy gyerekeikkel együtt új életet kezdhessenek. Precíz, mégsem tolakodó dokumentumfilm, rendkívül szimpatikus, egymásba kapaszkodó szereplőkkel.

Visszatérés Epipóba (16)
színes, magyar dokumentumfilm, 83 perc, 2020 • rendezte: Oláh Judit
A rendszerváltás hajnalának legmegrázóbb diákmolesztálási botrányából büntetőjogi értelemben soha nem lett ügy. A rendhagyó gyermektábor történetét évtizedekkel később megírták a lapok, s az áldozatok is csak ekkor mertek szembenézni saját élményeikkel. Oláh Judit filmje talán abban is segít, hogy a hasonló történetekről ne hallgassunk ennyire dermesztően sokáig.

Volt egyszer egy erdő (0)
színes, francia dokumentumfilm, 78 perc, 2013 • rendezte: Luc Jacquet
Luc Jacquet filmje csodálatos utazásra invitálja nézőit, mely során olyan perspektívából ismerhetjük meg környezetünket, melyre korábban nem volt lehetőség. Láthatjuk, hogyan alakultak és formálódtak Földünk legnagyobb esőerdői – azok a lélegzetelállító, az ember számára ez idáig zárt világok, melyeket napjainkban a kipusztulás veszélye fenyeget súlyosan. 

Volt egyszer egy téka (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018 • rendezte: Csizmazia Gábor
Az Odeon tékahálózat lassan a történelmi múlt részévé válik. Mindez jó alkalomként szolgált ahhoz, hogy néhány lelkes volt tékás és filmkedvelő emléket állítson nem csak az Odeonnak, hanem az egész videókorszaknak, a nyolcvanas évek VHS aranykorának.

További filmek:
Apáim története (12) 2014
Gemenc – Az árterek világa (6) 2017
Magyar retró (12) 2010
Magyar retró 2. (6) 2014
Vad erdők, vad bércek: A fantom nyomában (6) 2020
Vad Kunság – A Puszta rejtett élete (6) 2016
Vad víz – Aqua Hungarica (6) 2021


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott