Az OFOE ajánlása

Az OFOE Filmklubról

A 2013 óta létező OFOE Filmklub, amelynek működtetésébe az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete mellett a 2018/2019-es tanévben a Magyartanárok Egyesülete is bekapcsolódott, kiemelkedően sikeres évadot tudhat maga mögött. Nagy örömünkre szolgál, hogy a nagyrészt magyar filmekből álló programunk iránt növekszik az érdeklődés. Több alkalommal volt teltház, ami a korábbi években csak elvétve fordult elő. A mezőnyből kiemelkedtek az Egy nap (r.: Szilágyi Zsófia), a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod 🙂 (r.: Schwechtje Mihály) és a Nagyi projekt (r.: Révész Bálint) c. filmek. Magyar filmek szerepeltetése a programban azért is szerencsés, mert ilyenkor lehetőségünk van meghívni valakit az alkotók közül.
A soron következő tanév programjának kialakításánál ismét törekedtünk minél több színvonalas magyar, ill. magyar vonatkozású filmet választani. Magunk is megdöbbentünk azon, hogy az utóbbi időszakban milyen magas a sikeres, a mi célcsoportunk számára különösen érdekes és időszerű témát feldolgozó dokumentumfilmek aránya. Ez magyarázza, hogy a 2019/2020-as tanév műsora a szokásosnál több dokumentumfilmet tartalmaz.
Reméljük a következő időszakban is sikerül fenntartani, sőt növelni a filmkubunk iránti érdeklődést.

Szekszárdi Júlia
az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének elnöke

2019. szeptember

Mészáros Márta az OFOE Filmklubban


Fedezd fel a világot a SuliMozival!

A 2018/19-es tanév programjában valamennyi korosztálynak lehetősége nyílik a felfedezésre.

Az óvodás és kisiskolás korosztály magát a mozit ismerheti meg régi és új rajzfilmek révén, a több évtizede közkedvelt Mazsolától és Vuktól egészen az Egy kupac kufliig.

A Fiatalokról fiataloknak című sorozat többnyire felnövéstörténeteket tartalmaz. Ezek révén a tizenévesek saját korosztályukat érintő problémákkal szembesülhetnek, illetve megismerhetik más társadalmi közegben, más kultúrában szocializálódó kortársaik életét. Az önismeret fejlesztése mellett mód nyílik az elfogadás, a szolidaritás, az empátia gyakorlására is. A gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó felnőttek számára pedig adott a lehetőség saját gyermekeik, tanítványaik világának mélyebb megismerésére, a jelen generáció jobb megértésére.

A program során mindenki számára felfedezhető a múlt, és ez az élmény nyilván mást jelent az idősebb korosztálynak, aki maga is tanúja volt egy-egy történelmi korszaknak, illetve szülei révén közvetlenül szerezhetett tapasztalatokat a közelmúltról, és mást azoknak, akik számára már a rendszerváltás is történelem. A múltról szóló filmek olyan közös élményekhez juttatják a nézőket, amelyek alapján tartalmas és izgalmas beszélgetések folytathatók a tanórákon vagy akár családi, baráti körben.

A program lehetőséget ad a filmtörténet különböző korszakainak felfedezésére: szerepel benne egy Magyar filmtöri című összeállítás, és felvillannak klasszikus kultfilmek is. Érdekes lehet megfigyelni, hogy miként hatnak ezek a mai nemzedékre. Elérzékenyülnek-e gyerekeink például az 1942-ben készült Casablanca történetén, megborzonganak-e Hitchcock filmjein (Madarak, Psycho), és érdekli-e még őket a 60-as évek slágerfilmje, a Nagyítás.

Új eleme a SuliMozi programnak a Sci-fi filmtöri, ami feltételezhetően nagy érdeklődésre számít majd a fiatalok körében. Persze itt is felmerül a kérdés: hogyan ítélik meg a jelen gyermekei a korábbi évtizedek tudományos-fantasztikus alkotásait, például A nyolcadik utast, a Brazilt vagy az E.T.-t? Vajon állják-e ezek a versenyt napjaink sci-fi illetve fantasy filmjeinek folyamatos dömpingjével?

Itt az ideje tehát, hogy aki még nem tette, felfedezze a SuliMozit!

Az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete és a Magyartanárok Egyesülete

2018. szeptember


Az OFOE Filmklub

Ahogy azon töprengtem, mit is írjak a Suli-Mozi frissen megjelenő katalógusába, belém villant, hogy nekünk, mármint a Budapest Film Zrt-nek és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének már három és fél évnyi közös története van. A következő tanévben indul az OFOE Filmklub negyedik évada.

Bevallom: nem fűztem vérmes reményeket ehhez a tervhez az indulásakor, hiszen a filmek többnyire letölthetők az internetről, az embereknek meg nem igen van mozira szánható idejük. „Más élmény moziban nézni a vetítést, mint videón vagy neten” – mondták a szervezők –, „s éppen erről kellene meggyőzni az embereket!” Igazuk lett. A kezdeti akadozások után a filmklubnak törzsközönsége alakult, eseménnyé váltak a vetítéseink, egyre többen érdeklődnek utána. Várják, keresik. Sőt, a Filmhu internetes portál szerint a tavalyi évben az OFOE lett a legjobb budapesti filmklub!

Végigtekintve eddigi programunkat, úgy vélem, minden évnek megvolt a maga favoritja, félévenként legalább egy olyan filmet vetítettünk, amelytől a nézőknek elakadt a lélegzetük, és amely után percekig nem mozdult senki. (Például a Lazhar tanár úr, az Egy jobb világ, a Sráckor, a Saul fia vagy a Mustang című filmek.)

A filmeket követő – javuló színvonalú és egyre tartalmasabb – beszélgetésekre mindig volt igény. Nagy segítséget jelentett a legutolsó évben a szakember moderátor  bekapcsolása/bekapcsolódása a programba. Az ő közreműködésével át lehetett hidalni ezt a problémát, akár sikerült a témához értő vendéget meghívni, akár nem. Igaz, a Suli-Mozi Extrához kapcsolódva legutóbbi évadunkban ez többször sikerült, s remek beszélgetések születtek ezeken az estéken is.
Külön is szeretnék szólni az OFOE Filmklub legutóbbi félévéről, amikor sűrítettük a programot, s bár aggódtunk azon, hogy kéthetenként nem jön össze a közönség, örömmel jelzem, hogy a magyar és nemzetközi kortárs filmsikerek elég vonzónak bizonyultak ahhoz, hogy sokak számára gyakoribb programmá váljon filmklubunk látogatása.
S végül egy számomra is meglepő, de nem váratlan tapasztalat, amelyet vetítéseink során szereztem. Egyértelmű, hogy ismét egyre jobbak a magyar filmek. A 2015/16-os évadban hét magyar filmet láttunk, és mindegyik nagy érdeklődést keltett közönségünk körében. A következő évadban egymás váltva lesznek műsoron magyar és külföldi alkotások. Nagy izgalommal és érdeklődéssel várom a következő időszakot. Remélem, sokan éreznek hasonlóan.

Szekszárdi Júlia
az OFOE elnöke

2016. szeptember 22.


Az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének ajánlása

A mozi, a film mindig is nagyon sokat jelentett a fiataloknak, s szerepe, ha lehet, az utóbbi időben még növekedett is. A képek, a mozgóképek természetes részei az életüknek, s bár a könyvek háttérbe látszanak szorulni, a mozgóképek varázsa máig megmaradt. Nem lehet tehát túlbecsülni azt a lehetőséget, amit a film a pedagógia számára jelent. A Budapest Film Suli-mozija e lehetőség felismerésében és kihasználásában nyújt hatalmas segítséget azt ezt igénylő tanítóknak, tanároknak.

A fiatalabb (óvodás, kisiskolás korosztály) pedagógusai (szülei) animációs, rajz-, báb és mesefilmek között találhatnak értékes és tanulságos nézni valót, s ezek révén felfedeztethetik az igazi mozit. A természeti jelenségeket, múlt és jelenkori eseményeket, jelenségeket dokumentáló alkotások között válogatva a tanítási órák tehetők változatossá, emlékezetessé. A kötelező olvasmányokkal kapcsolatos napi vitákat nézve nem árt, ha az olvasás ösztönzésére, olykor az olvasmányélmény kiváltására rendelkezésre állnak az ezeket feldolgozó színvonalas mozifilmek. Nagyon sikeres vállalkozásnak bizonyult a Tabu sorozat, amely olyan számos pedagógus számára kényes kérdésnek számító témákat felvető alkotásokat ajánl, amelyek beindíthatják a közös gondolkodást, ösztönözhetik a csoportos beszélgetést. A különböző jeles eseményekhez, ünnepekhez kapcsolódó filmajánlások az osztály- és iskolaszintű megemlékezésekhez kapcsolódva adnak módot gondolatébresztő közös élmények szerzésére.

Nagy erénye ennek  a komplex programnak, hogy „rázoomol” azokra a folyamatosan készülő új alkotásokra, amelyeket megismerésre érdemesnek  tart (MOZIZOOM). Az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete számára különös jelentőségű a közösen szervezett ún. OFOE filmklub, amely a pedagógusok mellett a szülőket is segítheti abban, hogy a közösen látott filmek segítségével jobban megismerhessék a felnövekvő generációt.

Gyermekkorom óta nagy filmrajongó vagyok, emlékszem még, hogy tévé megjelenése előtt micsoda izgalmat jelentett az új moziműsor csütörtöki megjelenése. Később tanárként is közös élményt jelentett egy-egy jól megválasztott film az osztályommal történő közös megnézése, megélése, megbeszélése. A film mára tömegcikké vált, szinte mindenki hozzáfér, aki akar, letöltésük az ifjú generáció számára napi rutin. A fejlett házimozi rendszerek közelíteni tudják az igazi mozis élményt, közelítik, de nem érik el. Ha a tanár, az osztályfőnök jól motivál, a közös élmény egy igazi moziban különösen erős lehet. Ezért is örülök annyira a Budapest Film kezdeményezésének, ami – mint a korábbiakból is kiderült – többfajta pedagógiai igény kielégítésére törekszik.

Az egyesületünk számára a közösen szervezett OFOE Filmklub, aminek idén  már a harmadik évada indul, hatalmas lehetőség és nagy élmény. A vetítéseket felnőtteknek: első sorban szülőknek és pedagógusoknak szántuk abból a célból, hogy jobban megismerhessék/megismerhessük  a fiatalok gondolkodásmódját, gyorsán változó világát. A film utáni beszélgetések egyre tartalmasabbak, és rengeteg mindent elárulnak arról, hogy milyen nevelési problémák foglalkoztatják a gyerekek neveléséért felelős idősebb generációt. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre többen jönnek el a vetítésekre, és egyre többen maradnak ott a beszélgetéseken. Reméljük a következő években tovább nő majd az érdeklődés, és erősödik az a kis közösség, amelyben rendszerré válik a fiatalokról szóló beszélgetés, a problémák feltárása, a megoldási utak együttes keresése.

Szekszárdi Júlia,az OFOE elnöke

2015. augusztus 17.