OFOE ajánlása

Az OFOE Filmklub

Ahogy azon töprengtem, mit is írjak a Suli-Mozi frissen megjelenő katalógusába, belém villant, hogy nekünk, mármint a Budapest Film Zrt-nek és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének már három és fél évnyi közös története van. A következő tanévben indul az OFOE Filmklub negyedik évada.

Bevallom: nem fűztem vérmes reményeket ehhez a tervhez az indulásakor, hiszen a filmek többnyire letölthetők az internetről, az embereknek meg nem igen van mozira szánható idejük. „Más élmény moziban nézni a vetítést, mint videón vagy neten” – mondták a szervezők –, „s éppen erről kellene meggyőzni az embereket!” Igazuk lett. A kezdeti akadozások után a filmklubnak törzsközönsége alakult, eseménnyé váltak a vetítéseink, egyre többen érdeklődnek utána. Várják, keresik. Sőt, a Filmhu internetes portál szerint a tavalyi évben az OFOE lett a legjobb budapesti filmklub!

Végigtekintve eddigi programunkat, úgy vélem, minden évnek megvolt a maga favoritja, félévenként legalább egy olyan filmet vetítettünk, amelytől a nézőknek elakadt a lélegzetük, és amely után percekig nem mozdult senki. (Például a Lazhar tanár úr, az Egy jobb világ, a Sráckor, a Saul fia vagy a Mustang című filmek.)

A filmeket követő – javuló színvonalú és egyre tartalmasabb – beszélgetésekre mindig volt igény. Nagy segítséget jelentett a legutolsó évben a szakember moderátor  bekapcsolása/bekapcsolódása a programba. Az ő közreműködésével át lehetett hidalni ezt a problémát, akár sikerült a témához értő vendéget meghívni, akár nem. Igaz, a Suli-Mozi Extrához kapcsolódva legutóbbi évadunkban ez többször sikerült, s remek beszélgetések születtek ezeken az estéken is.
Külön is szeretnék szólni az OFOE Filmklub legutóbbi félévéről, amikor sűrítettük a programot, s bár aggódtunk azon, hogy kéthetenként nem jön össze a közönség, örömmel jelzem, hogy a magyar és nemzetközi kortárs filmsikerek elég vonzónak bizonyultak ahhoz, hogy sokak számára gyakoribb programmá váljon filmklubunk látogatása.
S végül egy számomra is meglepő, de nem váratlan tapasztalat, amelyet vetítéseink során szereztem. Egyértelmű, hogy ismét egyre jobbak a magyar filmek. A 2015/16-os évadban hét magyar filmet láttunk, és mindegyik nagy érdeklődést keltett közönségünk körében. A következő évadban egymás váltva lesznek műsoron magyar és külföldi alkotások. Nagy izgalommal és érdeklődéssel várom a következő időszakot. Remélem, sokan éreznek hasonlóan.
Szekszárdi Júlia
az OFOE elnöke

2016. szeptember 22.Az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének ajánlása

A mozi, a film mindig is nagyon sokat jelentett a fiataloknak, s szerepe, ha lehet, az utóbbi időben még növekedett is. A képek, a mozgóképek természetes részei az életüknek, s bár a könyvek háttérbe látszanak szorulni, a mozgóképek varázsa máig megmaradt. Nem lehet tehát túlbecsülni azt a lehetőséget, amit a film a pedagógia számára jelent. A Budapest Film Suli-mozija e lehetőség felismerésében és kihasználásában nyújt hatalmas segítséget azt ezt igénylő tanítóknak, tanároknak.

A fiatalabb (óvodás, kisiskolás korosztály) pedagógusai (szülei) animációs, rajz-, báb és mesefilmek között találhatnak értékes és tanulságos nézni valót, s ezek révén felfedeztethetik az igazi mozit. A természeti jelenségeket, múlt és jelenkori eseményeket, jelenségeket dokumentáló alkotások között válogatva a tanítási órák tehetők változatossá, emlékezetessé. A kötelező olvasmányokkal kapcsolatos napi vitákat nézve nem árt, ha az olvasás ösztönzésére, olykor az olvasmányélmény kiváltására rendelkezésre állnak az ezeket feldolgozó színvonalas mozifilmek. Nagyon sikeres vállalkozásnak bizonyult a Tabu sorozat, amely olyan számos pedagógus számára kényes kérdésnek számító témákat felvető alkotásokat ajánl, amelyek beindíthatják a közös gondolkodást, ösztönözhetik a csoportos beszélgetést. A különböző jeles eseményekhez, ünnepekhez kapcsolódó filmajánlások az osztály- és iskolaszintű megemlékezésekhez kapcsolódva adnak módot gondolatébresztő közös élmények szerzésére.

Nagy erénye ennek  a komplex programnak, hogy „rázoomol” azokra a folyamatosan készülő új alkotásokra, amelyeket megismerésre érdemesnek  tart (MOZIZOOM). Az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete számára különös jelentőségű a közösen szervezett ún. OFOE filmklub, amely a pedagógusok mellett a szülőket is segítheti abban, hogy a közösen látott filmek segítségével jobban megismerhessék a felnövekvő generációt.

Gyermekkorom óta nagy filmrajongó vagyok, emlékszem még, hogy tévé megjelenése előtt micsoda izgalmat jelentett az új moziműsor csütörtöki megjelenése. Később tanárként is közös élményt jelentett egy-egy jól megválasztott film az osztályommal történő közös megnézése, megélése, megbeszélése. A film mára tömegcikké vált, szinte mindenki hozzáfér, aki akar, letöltésük az ifjú generáció számára napi rutin. A fejlett házimozi rendszerek közelíteni tudják az igazi mozis élményt, közelítik, de nem érik el. Ha a tanár, az osztályfőnök jól motivál, a közös élmény egy igazi moziban különösen erős lehet. Ezért is örülök annyira a Budapest Film kezdeményezésének, ami – mint a korábbiakból is kiderült – többfajta pedagógiai igény kielégítésére törekszik.

Az egyesületünk számára a közösen szervezett OFOE Filmklub, aminek idén  már a harmadik évada indul, hatalmas lehetőség és nagy élmény. A vetítéseket felnőtteknek: első sorban szülőknek és pedagógusoknak szántuk abból a célból, hogy jobban megismerhessék/megismerhessük  a fiatalok gondolkodásmódját, gyorsán változó világát. A film utáni beszélgetések egyre tartalmasabbak, és rengeteg mindent elárulnak arról, hogy milyen nevelési problémák foglalkoztatják a gyerekek neveléséért felelős idősebb generációt. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre többen jönnek el a vetítésekre, és egyre többen maradnak ott a beszélgetéseken. Reméljük a következő években tovább nő majd az érdeklődés, és erősödik az a kis közösség, amelyben rendszerré válik a fiatalokról szóló beszélgetés, a problémák feltárása, a megoldási utak együttes keresése.

 

Szekszárdi Júlia

az OFOE elnöke

2015. augusztus 17.