Ünnepek, emléknapok

Vannak fontos napjaink, melyekhez nem árthat egy jó filmet is választani. A SuliMozi ezen rovata segít a megfelelő ünnephez és emléknaphoz megtalálni az odaillő moziélményt.

1945 (12)
fekete-fehér, magyar filmdráma, 91 perc, 2017 • rendezte: Török Ferenc
1945. augusztus 12., 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés – hiánypótló, fontos történelmi témát feszegető, remek alakításokkal teli, fesztiváldíjas alkotás.

80 huszár (12)
színes, magyar filmdráma, 124 perc, 1978 • rendezte: Sára Sándor
1848. Európa forrong. A Lengyelországban állomásozó, osztrák kötelékhez tartozó magyar huszárok egy csoportja a szabadságharc kitörésének hírére hazaindul. Sára Sándor megrendítő történelmi drámája könnyen megfoghatja a gyerekeket izgalmas akciójeleneteivel is.

A hőlégballon (12)
színes, német filmdráma, 125 perc, 2019 • rendezte: Michael Herbig
1979. Német Demokratikus Köztársaság. 1 hőlégballon, 2000 méteres magasság, négy gyermek, négy felnőtt, 28 perc – két család eszement terve. A nyolc fős társaság a hidegháború idején kettészakított Európa keleti felén rekedt, és szabadságáról álmodozik. Hollywoodi stílusú, rendkívül izgalmas film – valós események nyomán.

A játszma (16)
színes, magyar thriller, 112 perc, 2022 • rendezte: Fazakas Péter
1963, Budapest. Az állambiztonság tisztje, Jung András életében felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál. A vizsga folytatása mozifilmesebb, izgalmasabb – és legalább annyira tartalmas szórakozás, mint az első rész volt!

A kőszívű ember fiai (12)
színes, magyar filmdráma, 158 perc, 1964 • rendezte: Várkonyi Zoltán
A császárpárti Baradlay Kázmér özvegye, szembeszegülve férje végakaratával, jó magyarnak, boldog embernek szeretné látni a fiait. A forradalmár lelkületű Baradlayné biztatására fiai apjuk végakarata ellenére, 1848 ügye mellé állnak. A leggyengébbnek tűnő, fényes pálya előtt álló Jenő a szabadságharc leverése után az életét is feláldozza bátyjaiért. Jókai nagyregénye a legnagyobb korabeli magyar sztárok tolmácsolásában kel életre.

A létezés eufóriája (12)
színes, magyar dokumentumfilm, 83 perc, 2019 • rendezte: Szabó Réka
Egy egészen különleges színházi előadás megszületésének krónikája? Igen, az is. De leginkább három izgalmas ember: a kilencvenen túli holokauszt-túlélő, a színházi rendező és a táncos találkozásának története ez a csodálatos film. Három nőé, akik talán már akkor összetartoztak, amikor még nem is ismerték egymást.

Amerikai anzix (12)
fekete-fehér, magyar filmdráma, 92 perc, 1975 • rendezte: Bódy Gábor
Az 1848-as forradalom veteránjai közül jónéhányan harcolnak az amerikai polgárháborúban, az északiak oldalán. A téma is érdekes, de Bódy Gábor, ahogy mindig, formailag is megdolgoztatja nézőjét: kísérletezik a nyersanyaggal, térrel és idővel – vagyis mint mindig, most is együttgondolkodásra ingerel.

A néma forradalom (12)
színes, német filmdráma, 111 perc, 2018 • rendezte: Lars Kraume
Igaz történet egy keletnémet osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. 1956 októberében pár érettségi előtt álló tinédzser Nyugat-Berlinbe látogat. Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak.

Angi Vera (12)
színes, magyar játékfilm, 92 perc, 1979 • rendezte: Gábor Pál
1948. Angi Vera, az árva lány egy vidéki kórházban segédápolónő. Miután nyíltan bírálja a munkahelyén lévő tűrhetetlen állapotokat, a vezetés jobbnak látja, ha bentlakásos pártiskolába küldi a szókimondó lányt. A magyar filmművészet egyik legkiválóbb alkotása azt a korszakot mutatja be, amikor a rendszer hívei is bármikor áldozattá válhattak.

A Pál utcai fiúk (12)
színes, magyar-amerikai ifjúsági film, 104 perc, 1969 • rendezte: Fábri Zoltán
A grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. Molnár Ferenc halhatatlan művének hibátlan, Oscar-díjra jelölt feldolgozása.

Apám néhány boldog éve (12)
színes magyar filmdráma, 89 perc, 1977 • rendezte: Simó Sándor
Simó Sándort leginkább úgy emlegetjük ma, mint Török Feriék legendás osztályfőnökét az egykori SZFE-én, pedig érdemes megnézni a filmjeit. Egyik leghíresebb rendezésének főszereplője csak boldogulni szeretne. És kifejleszteni egy fontos szert. De a második világháború után nem könnyű dolog Magyarországon boldogulni.

A tanú – Cenzúrázatlan változat (12)
színes, magyar filmszatíra, 105 perc, 1969 • rendezte: Bacsó Péter
Szegény Pelikán József csak a munkájával foglalkozna – a derék gátőr azonban egészen más miatt kell a hatalomnak. De mire kell? Mindig másra. A nemzetközi helyzet meg egyre csak fokozódik. Bacsó Péter legendás szatírája több, mint filmklasszikus. Aligha tudnánk még egy magyar filmet említeni, amelyet ennyiszer idézünk a közbeszédben.

A vizsga (12)
színes, magyar filmdráma, 89 perc, 2011 • rendezte: Bergendy Péter
A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. Jung Andrásnak éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát.

Az ötödik pecsét (12)
színes, magyar filmdráma, 107 perc, 1976 • rendezte: Fábri Zoltán
1944. A kiskocsmában a törzsvendégek mindennapos dolgokról beszélgetnek. Meg arról is, hogy ha módjuk lenne haláluk után feltámadni, a gazdag zsarnok vagy a szerencsétlen, de tisztességes rabszolga sorsát választanák-e. Fábri felkavaró, egyben talán legzseniálisabb filmje az egyik legkiválóbb irodalmi adaptáció, mely magyar könyvből készült.

Bizalom (12)
színes, magyar filmdráma, 101 perc, 1979 • rendezte: Szabó István
Kata életében a második világháború utolsó hónapjaiban váratlan fordulat következik be. Férje baloldali tevékenysége miatt mindkettőjüknek illegalitásba kell vonulni. Bíró János erdélyi menekült feleségeként érkezik új otthonába, idegen férjéhez. Oscar-díjra jelölve!

Evolúció (16)
színes, német-magyar filmdráma, 97 perc, 2021 • rendezte: Mundruczó Kornél
A holokauszt traumája három érzelmi és idősíkon, egy különleges filmes kísérletben. Mundruczó és Wéber Kata saját színházi produkciójukat adaptálták felkavaró, komplex moziélménnyé.

Guerilla (12)
színes, magyar filmdráma, 86 perc, 2019 • rendezte: Kárpáti György Mór
1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette. A film készítőinek célja, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával mutassák meg az 1848-49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén.

Hajnali láz (12)
fekete-fehér, színes, magyar-svéd-izraeli filmdráma, 114 perc, 2015 • rendezte: Gárdos Péter
A 25 éves Miklós 117 lánynak ír levelet, hogy megtalálja az igazit. A 19 éves Lilivel fél évig levelezik, mire személyesen is találkoznak. Édesanyja és édesapja levelezéséből írt nemzetközi sikerű könyvet Gárdos Péter, s e könyvből készített aztán érzékeny, megható filmváltozatot.

Hannibál tanár úr (12)
fekete-fehér, magyar filmdráma, 90 perc, 1956 • rendező: Fábri Zoltán
A tragikomédia főhőse egy jelentéktelen külsejű, apolitikus kisember: Nyúl Béla középiskolai tanár. E lázálmos hangulatú filmkincs Fábri Zoltán nagyszerű életművének egyik alappillére.

Hol van Anne Frank? (12)
színes, belga-luxemburgi-francia-holland-izraeli animációs film, 99 perc, 2021 • rendezte: Ari Folman
Ez az egészen kivételes, rendkívül megható produkció két síkon is felteszi a címben megfogalmazott kérdést. Anne Frank történetét sokan ismerik, de valóban megbecsüljük örökségét? Tudjuk, hogy mit hagyott az utókorra? Anne képzelt barátnője, Kitty igazából a néző kezét is fogja, amikor Amszterdamban szembesül a 2020-as évek mindennapjaival.

Isten hozta, őrnagy úr! (12)
színes, magyar filmszatíra, 95 perc, 1969 • rendezte: Fábri Zoltán
Örkény István egyik főműve, Fábri egyik legjobb filmje. Egy mátrai kis faluban, a második világháború idején a tűzoltóparancsnok fia levelet ír szüleinek, mert idegösszeomlás szélén álló parancsnoka szívesen elmenne hozzájuk szabadságra, hogy egy kissé kipihenje magát. Tóték, akik azt remélik, hogy a fronton lévő fiúk sorsa jobbra fordul majd, ha az álmatlanságban szenvedő őrnagy minden szeszélyét teljesítik, önfeláldozóan igyekeznek a kedvében járni.

Jób lázadása (12)
színes, magyar filmdráma, 105 perc, 1983 • rendezte: Gyöngyössy Imre, Kabay Barna
1943. Jób és felesége, Róza egy Tisza menti faluban él, s az idősödő zsidó házaspár, miután már hét gyermekét eltemette, a közeli városka árvaházából örökbe fogad egy szőke, keresztény kisfiút. Oscar-díjra jelölt, megrendítő remekmű, melyben Zenthe Ferenc igen gazdag filmszínészi karrierjéhez képest is egészen kiemelkedő, feledhetetlen alakítást nyújt.

Kincsem (12)
színes magyar kalandfilm, 121 perc, 2017 • rendezte: Herendi Gábor
A leghíresebb magyar történelmi lóról Herendi Gábor készített tisztességes és szórakoztató kalandfilmet – a főszereplő Nagy Ervinnel és persze szép lovakkal. Sőt, még macska is van benne!

Körhinta (12)
fekete-fehér, magyar filmdráma, 90 perc, 1956 • rendezte: Fábri Zoltán
Mari Bíró Mátét, a szövetkezet tagját szereti. Egy vidám vásári mulatságon boldogan keringenek együtt a körhintán, amíg az apai szó vissza nem parancsolja a lányt… A magyar filmörökség egyik ragyogó gyöngyszeme, a magyar kultúra egyik nagy büszkesége – és nem utolsósorban csodálatos szerelmesfilm.

Mansfeld (12)
színes, magyar-kanadai filmdráma, 122 perc, 2006 • rendezte: Szilágyi Andor
Két évvel a forradalom után, a tizenhét éves Mansfeld Péter a felkelés újraélesztéséről és bebörtönzött sógora kiszabadításáról ábrándozik. Barátaival elkövetett gyerekes csínyeik, kamaszos balhékkal és apró köztörvényes bűnökkel keverednek. Sorsuk akkor pecsételődik meg, amikor elrabolnak egy őrségben álló rendőr törzsőrmestert. 

Megáll az idő (12)
színes, magyar filmdráma, 96 perc, 1981 • rendezte: Gothár Péter
Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. Örökérvényű filmkincs, amelynél egyetlen mozgókép sem volt képes hitelesebben visszaadni, milyen volt ebben az országban élni a forradalom után.

Mephisto (16)
színes, magyar-osztrák-német filmdráma, 139 perc, 1981 • rendező: Szabó István
1920-as évek. A hamburgi színház társulatának tehetséges színészét, Hendrik Höfgent mérhetetlen becsvágy fűti. Baloldalisága és művészi féltékenysége miatt Höfgen összeütközésbe kerül a színház ugyancsak tehetséges színészével, a nemzetiszocialista Miklasszal. E film véletlenül se csak azért fontos, mert Oscar-díjat kapott!

Nagyi projekt (12)
színes, magyar-angol dokumentumfilm, 90 perc, 2017 • rendezte: Révész Bálint
Szupernagyik találkoznak ebben a díjnyertes, szabad hangvételű dokumentumfilmben, amely három fiatalember felnőtté válásának, s nagymamáik múltjának története. A fiúk bebarangolják Európát, összeismertetik a nagyikat, akik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszt-túlélő – személyes emlékeikről, azaz a huszadik század történelméről mesélnek.

Nagykarácsony (12)
színes, magyar romantikus vígjáték, 109 perc, 2021 • rendezte: Tiszeker Dániel
Végre a magyaroknak is van igazi karácsonyi romkomjuk! A #Sohavégetnemérős rendezője tartja magát a műfaj követelményeihez, s közben szeretettel mozgatja rendkívül szerethető figuráit – egy karácsonyi vásár kellős közepén.

Napló gyermekeimnek (12)
fekete-fehér, magyar filmdráma, 106 perc, 1982 • rendezte: Mészáros Márta
Mészáros Márta önéletrajzi motívumok alapján készült, Cannes-ban a zsűri nagydíjával kitüntetett filmje a Szovjetunióbeli emigrációban élt magyar család széthullása után árván maradt, serdülőkorú Juli életét követi nyomon. Az időpont a negyvenes-ötvenes évek fordulója.

Saul fia (12)
színes, magyar filmdráma, 107 perc, 2015 • rendezte: Nemes Jeles László
Saul Ausländer egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak.  Az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát. Nemes Jeles László rendezése számtalan másik fontos díj mellett elhozta Magyarországnak a második játékfilmes Oscar-díjat, s egy újabb magyar klasszikussal járult hozzá a nemzetközi filmtörténethez. Hatása alól lehetetlen szabadulni.

Schindler listája (16)
színes, fekete-fehér, amerikai filmdráma, 188 perc, 1993 • rendezte: Steven Spielberg
Oskar Schindler született üzletember és szerencsejátékos. A második világháború legelején elkerül a megszállt Lengyelországba és azonnal megérzi, milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte. Spielberg mérhetetlenül hatásos, hét Oscar-díjas filmje a holokausztról és az emberségről.

Szamárköhögés (12)
színes, magyar filmszatíra, 86 perc, 1987 • rendezte: Gárdos Péter
1956 októberében egy reggel egyetlen gyerek sem ment iskolába. Apa, anya és nagyi Tomival és Annamarival bezárkózik a négy fal közé. Gárdos Péter még a rendszerváltás előtt készítette filmjét, de így is erőteljesen, gyengéd humorral sikerült mesélnie arról az időszakról, melyről nyíltan akkor még nem lehetett beszélni.

Szerelem (12)
fekete-fehér, magyar filmdráma, 85 perc, 1971 • rendezte: Makk Károly
Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. Lírai remekmű Déry Tibor novelláiból, melyet a világon mindenhol a legszebb mozgóképek között tartanak számon.

Szerencsés Dániel (12)
színes, magyar filmdráma, 89 perc, 1983 • rendezte: Sándor Pál
Szerencsés Dániel és a barátja, Gyuri 1956-ban úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. El is jutnak a nyugati határig, ahol a megbeszélés szerint egy szállodában kell megvárniuk a teherautót, amely átviszi őket Ausztriába. Összetett, mesterien fényképezett, őszinte film.

Szindbád (12)
színes, magyar filmdráma, 90 perc, 1971 • rendezte: Huszárik Zoltán
A haldokló Szindbád, tündérmesék lovagja, lét és nemlét határán bolyongva keresi az élet értelmét. Az organikusan átlényegülő természetben, érzéki örömökben, kulináris élvezetekben véli megragadni a szépséget. Huszárik Zoltán főművében filmköltői erővel elevenedik meg Krúdy világa.

Teddy mackó karácsonya (6)
színes, norvég családi film, 89 perc, 2022 • rendezte: Andrea Eckerbom
A csendes kisvárosban mindenki a karácsonyra készülődik. Mariann a karácsonyi vásár forgatagában különös felfedezést tesz. Az egyik árus polcán egy édes kis Teddy mackóra lesz figyelmes, ami bár elsőre egyszerű plüssnek tűnik, úgy tűnik, életre kelt.

Utószezon (16)
fekete-fehér magyar filmdráma, 119 perc, 1966 • rendezte: Fábri Zoltán
A konszolidált hatvanas években járunk. Kerekes patikust beidézik a rendőrségre „egy bizonyos ügyben”. Az idős ember meg van győződve róla, hogy kiderült a bűn, amelyet még a háború alatt követett el. Fábri lázálmos lelkiismeret-filmjét annak idején a politika igyekezett eldugni, jelentőségén tompítani, de ma már a rendező legnagyobb remekművei között emlegetik.


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott