A SuliMoziról

A Budapest Film Zrt. iskolai programja

≈ 300 film, 4 mozi
vetítések, beszélgetések, közönségtalálkozók általános és középiskolai csoportoknak


Ünnepel a SuliMozi!

Sok minden történt az utóbbi néhány évben, amely rengeteg dolog mellett a mozit is megváltoztatta. A kihívások, pontosabban azok megoldásai kicsit el is terelték a figyelmünket arról, hogy a Budapest Film Zrt. iskolai programjából márka lett. A brand megszületését, azt, hogy most már egy ehhez hasonló köszöntőt sem kellene feltétlenül azzal indítanunk, hogy elmagyarázzuk, mi is az a SuliMozi, elsősorban természetesen közönségünknek köszönhetjük. Azoknak a diákoknak és pedagógusoknak, akik bő 10 éve eljönnek a Kinóba, a Tabánba, a Művészbe, a Corvinba, a Puskinba és a Toldiba, beülnek a bársonyszéksorokba és tekintetüket a gyöngyvászonra szegezve megnézik a kiválasztott filmet. Majd, ha kedvük van hozzá, akár még a helyszínen is beszélgetnek velünk az élményről.

E mostani kiadványunk nem átlagos évadkatalógus – inkább összegzésnek szánjuk. Büszkék vagyunk a SuliMozira. Arra, hogy hányan jöttek el hozzánk ezalatt a 12 esztendő alatt, arra, hogy a visszajelzések és a statisztikák szerint ők nem csak éltek a lehetőséggel, de szerettek is hagyományos körülmények között mozizni. Arra, hogy az iskolások, a tanárok, sőt, még a filmkészítők is inspirálónak érezték a program kínálatát, célkitűzését és hangulatát.

Ezeket a számokat, gondolatokat, élményeket, pontosabban azok egy részét szeretnénk átadni az olvasónak, olyan alapossággal, amennyire egy nyomtatott füzetben mindez lehetséges. A SuliMozi rengeteg szerkesztő, moziüzemeltető kolléga, forgalmazó csapatmunkájának köszönhetően lett az, ami: egy legtöbbször tanítási időben megtartott, iskolán kívüli programsorozat, amely szellemi közösséget épít – olyan láncot, amely minden egyes új diák nálunk szerzett mozgóképes élményével hosszabbá és erősebbé válhat. És amely szándékaink szerint abba a jövőbe vezethet, ahol az emberek a filmszínházban egyszerre tanulnak és felszabadulnak. Ahol remekül szórakoznak, de közben hasznos gondolatok is megszülethetnek bennük. Ahol a budapesti artmozik fiatal közönségének bizonyos része elmondhatja magáról, hogy moziszeretetének magja talán valamelyik vetítésünkön kezdett el mocorogni, növekedni. Ha tanévenként csak néhány ilyen nézőt vendégül láthattunk és láthatunk, mi boldogok vagyunk.

Köszönjük az eddigi bizalmat és nagyon várjuk az új és újabb SuliMozi-találkozásokat!

Fotó: Bankó József / Paradignow Images

Kovács Gellért Filmszerész
– előre szeret ülni a moziteremben
– szívesen néz filmet szinkronnal
– gyerekkorában a dunaújvárosi Dózsa moziba járt
– kedvenc filmje a Vissza a jövőbe
– kritikákat ír – e-maileket ír
– beszélget a filmekről a diákokkal
– ha diák lenne, örömmel járna a SuliMoziba

Tóth Hajna
– hátulra szeret ülni a moziteremben
– frászt kap a szinkrontól
– gyerekkorában a szabadkai Zvezda moziba járt
– nem a kedvenc filmje a Vissza a jövőbe
– egyezteti a mozilátogatás részleteit a tanárokkal
– ha diák lenne, örömmel járna a SuliMoziba


A SuliMozi 2022/2023-as tanévi filmkatalógusának bevezetője:

A SuliMozi nem Netflix!

Új tanév, új SuliMozi-évad, új filmválogatás. Új beköszönő. De most „csak” az interneten vagyunk böngészhetőek.
Ennek legfőbb oka, hogy mint mindenkit, minket is érint a nehéz gazdasági helyzet, így ebben a szezonban nem tudunk nyomtatott katalógust készíteni. S nagyon igyekeztünk, hogy megfeleljünk a netes szokásoknak. Webes formában megtalálható az összes rovatunk, az új és régebbi választható filmekkel, a címekre kattintva pedig előbukkan az adott produkció előzetese. És ugyanolyan élő lelkesedéssel ajánlunk a diákcsoportok számára minden filmet – mert a SuliMozi nem változott.

Olyannyira nem, hogy pont ezért gondoltuk érvényesnek a bevezető címében is hangsúlyozni: moziba járni nem olyan, mint amikor az ember bejelentkezik egy streaming-felületre. Élőbb, intenzívebb élmény, amikor leülünk a vászon elé: akkor csak az a film van, csak az vár ránk. Nem tereli el a figyelmet az algoritmus egyéb ajánlata, nincs babrálás a hangsávval és a felirattal, a végefőcím stáblistája pedig nem szorul fel a sarokba egy kisebb osztott képernyőre.
A SuliMozi nem Netflix, nem HBO Max, nem Disney+. A SuliMoziban minden egyes filmnek útja van, amíg eljut a vetítőgépig. Kiválasztja a csoport, engedélyezi a forgalmazó, a digitális kópiát elhozza a szállító. Feltölti a masinára, majd levetíti a gépész. Ha van rá igény, érkezik beszélgetni a Filmszerész. Mindez hosszabb időbe telik, mint egyetlen kattintás. Cserébe a SuliMoziban türelmet, figyelmet kap a kiválasztott film. És ezáltal tiszteletet.
Mi változatlanul hiszünk abban, hogy a hagyományos mozizás valamiféle retró-program helyett a mindennapok (és az ünnepek) kultúrájának rendkívül fontos része. Látjuk, érezzük, hogy napjainkban mintha elmosódni látszódna a határ film és mozifilm között. De szerintünk ez csak – nem mindig és nem feltétlenül hasznos – illúzió.
Az az igazi moziélmény, amit a terem sötétjében élünk át. Együtt.

Erről szól a SuliMozi. Ahogy mindig, a 2022/23-as tanévben is, változatlanul!


A SuliMozi 2021/2022-es tanévi filmkatalógusának bevezetője:

Vissza a SuliMoziba!

Optimista címet választottunk aktuális bevezetőnkhöz. Tanultunk a mögöttünk lévő másfél évből, de úgy érezzük, nincs miért aggódnunk – hisz bármit hoz az ősz és a még távolabbi jövő, a programunkban résztvevő diákcsoportok bebizonyították, hogy amint visszahúzódik a járvány, s lehet mozizni, ők jönnek. Közösségé vált a SuliMozi,

Ezért hát úgy készülünk, hogy az új tanévben megtelhetnek majd a Budapest Film vetítőtermei diákokkal, a vásznak pedig jó filmekkel. Mi pedig régi ismerősként üdvözölhetjük a visszatérőket, s nagy izgalommal az újakat. És ha esetleg mégis be kell zárnunk egy időre, s visszaszorulunk a Távmoziba, hihetünk abban, hogy mint eddig mindig, aztán is lesz kinek kinyitni az igazi SuliMozit.

A 2021/22-es tanévben is örülhetünk remek új címeknek, tovább bővültek az olyan népszerű rovataink, mint a Hot topic vagy a Tabu – a két legnagyobb újdonság azonban a Fiatalokról fiataloknak című válogatásunkat és a tematikus blokkot érinti. Előbbi állandó kísérőfilmet kapott: Schwechtje Mihály nagyon szép rövidjét, a Ballagási cipőt. Ami pedig az extra rovatot illeti, most nem egy műfajt, hanem egy legendás alkotót emelünk ki miniválogatással: a magyar filmtörténet megkerülhetetlen alakja, Jancsó Miklós 2021 őszén lenne 100 esztendős. Bár Miki bácsi 2014 óta nincs közöttünk, életműve, filmnyelvi vívmányai, szabad és bölcs szemlélete változatlanul hatást gyakorol számos menő filmrendezőre és mozirajongóra, Görögországtól Mexikóig – ezért is tartottuk fontosnak, hogy a SuliMoziban tisztelegjünk személye és művei előtt.

A világ most aztán tényleg eléggé fura hely. S nem mindig tűnik biztonságosnak. De mi változatlanul hiszünk abban, hogy a mozi igenis bármikor segíthet, hogy az életet együtt érezzük szépnek. Annak minden színével és mozzanatával.

Mert a SuliMoziban senki sem egyforma, s mindenki egyenlő: mindannyian nézők vagyunk, a filmekből tanulunk!


A SuliMozi 2020/2021-es tanévi filmkatalógusának bevezetője:

Csakazértis SuliMozi!

„Mindenhol jó, de legjobb otthon” – mondta Dorothy az Óz, a csodák csodájában, s harsogták a hirdetések a kijárási korlátozás idején. Bár sok lakásban van házimozi, amikor márciusban ránk került a maszk, s bezárultak a filmszínházak ajtajai, így a Budapest Film Zrt. mozijai is, úgy éreztük magunkat, mintha kizártak volna minket az otthonunkból. Bizonytalan időket élünk, alkalmazkodunk, de a SuliMozi a tanárokkal és a diákokkal elkezdte a tanévet, s várjuk nézőinket.

Népszerű válogatásaink élére bekerült egy friss tematikus összeállítás: a Hot topic-ban olyan filmeket ajánlunk, amelyek a világ legfontosabb aktualitásait dolgozzák fel, olyan jelenségeket, kérdéseket (rasszizmus, szexuális zaklatás, gendertéma, klímaváltozás, stb.), melyek napi szinten foglalkoztatják a társadalmakat. Műfaji sorozatunkban ezúttal a Képregényfilmekre fókuszálunk – és rovataink végére bekerült egy kiegészítés is, a Házi feladat, amelyben azokat az adott tematikához tartozó címeket soroljuk fel, melyeket nagyon fontosnak tartunk, de forgalmazási akadályok miatt sajnos nem tudjuk őket moziban vetíteni.

Jól tudjuk: újra bezárhatnak a mozik, ám erre is van egy megoldásunk. Az artmozizás internetes változatával, az ún. Távmozival a tavaszi leállás idején is tartottunk sikeres sulimozis vetítéseket, s arra is van mód, hogy a filmek után beszélgessünk a látottakról. Ha a helyzet úgy kívánja, át tudunk állni az online üzemmódra, szűkebb filmkínálattal, de a lehetőségeink szerinti legnagyobb lelkesedéssel.

A SuliMozi-vetítésre való jelentkezés változatlan rendszerben működik:
Válasszon filmet a katalógusból → írja meg nekünk, hogy hányan jönnének moziba és mikor (ez legalább két héttel a tervezett mozilátogatás előtt történjen) → ha Filmszerész beszélgetést is szeretne kérni a film után, adjon hozzá 30 percet a filmidőhöz → keresünk megfelelő helyszínt és dátumot a vetítéshez → töltse ki az e-mailen kapott megrendelőt a foglalás véglegesítéséhez → szórakozzon jól a diákjaival együtt a moziban!


A SuliMozi 2019/2020-as tanévi filmkatalógusának bevezetője:

Miért folytatjuk a SuliMozit?

„A SuliMoziban az a jó, hogy sokkal inkább mozi, mint suli. A szabadság okos szigete.”

Aktuális idézetünket M. Kiss Csabától, a Brazilok című film rendezőjétől vettük kölcsön. Meghatódtunk tőle. De nem csak Csaba írt nekünk szépet: megkértünk néhány filmkészítőt, akik a SuliMozi Extrában jártak nálunk alkotásaikkal, s találkoztak a diákokkal, röviden foglalják össze, mint gondolnak a Budapest Film Zrt. iskolai programjáról. Jó néhányan megtiszteltek minket gondolataikkal: ez az összeállítás is helyet kapott friss katalógusunkban.

Mint ahogy az új filmek is itt sorakoznak – meg a régiek, amelyekhez ragaszkodunk. Ragaszkodtok. Összesen 450 alkotás. Rendkívül örülünk, hogy az évadban a dokumentumfilmes szekció különösen erős – előrébb is költözött kiadványunkban. Bővültünk új rovatokkal: műfaji sorozatunk a film noirral foglalkozik, a Mélyvízbe pedig olyan műveket válogattunk, amelyek formanyelvi szempontból merészebbek az átlagnál. Befogadásuk nagyobb figyelmet, türelmet kíván – de mindahány meghálálja azt.

Persze friss címekkel gazdagodott a Fedezd fel a mozit!, a Tabu, a Fiatalokról fiataloknak, s a többi válogatásunk is. Nem hagyjuk abba a SuliMozi Extrát sem, ráadásul terveink szerint a 2019/2020-as tanévben nem csak új magyar filmek alkotóival találkozhatnak majd a diákok, hanem klasszikusok készítőivel is. Mert azt gondoljuk, hogy nem minden poros, ami régi. Hisz a digitális korban is nagy élmény felfedezni, ami a múltban forgott, de a mának is szól. Így lesz belőle időtlen mozikaland.

Szóval, miért folytatjuk? Mert egyre többen vagyunk. Egyre többen jönnek. Jöttök. Filmet nézni az artmozikba és a Corvinba – közönségtalálkozós vetítésekre, Filmszerész-beszélgetésekre. Vagy egyszerűen csak mozizni. Ahogy Csaba írta, s ennél nagyobb dicséretet aligha kaphatnánk: bár ott van a nevünkben a suli, szándékaink szerint nálunk a mozi tanít.

Mozizni jó. Mindig jó lesz.

SuliMozizzunk tovább!


A SuliMozi 2018/2019-es tanévi filmkatalógusának bevezetője:

Miért szeretjük a SuliMozit?

„Bármit is csinálsz majd, nagyon szeresd. Ahogy a vetítőfülkét szeretted kiskölyök korodban.”

Ez az idézet a mozinak szenvedélyesen szerelmet valló filmcsodából, a Cinema Paradisóból való – a megható gondolatot Alfredo, az egykori mozigépész szánja útravalóul a szülővárosát elhagyni készülő barátjának, Totónak, vagyis Salvatorénak, aki gyermekévei legszebb perceit a férfi mellett töltötte a helyi filmszínház gépházában.

Mi, akik a Budapest Film Zrt. iskolai programjában dolgozunk, csak egyetérthetünk Alfredóval. Szerencsések vagyunk, mert azt csinálhatjuk, amit igazán szeretni tudunk. S kevés dolgot tudunk annyira szeretni, mint a mozit. Ezt az érzést igazán nagyszerű átadni az artmozikba érkező diákcsoportoknak, akik hagyományos közegben értékes filmeket nézhetnek, aztán, ha úgy tartja kedvük, beszélgethetnek is velünk a látottakról.

Ebben az évadban több új rovatot is indítunk katalógusunkban, s a közel 400 filmet számláló kínálatunk kiemelt ajánlatainak leírásában a filmek részletesebb szinposzisa helyett sokkal inkább arra koncentrálunk, hogy kihangsúlyozzuk, miért érezzük úgy, hogy az adott alkotás ideális néznivaló a SuliMoziban.

Fiatalokról fiataloknak című rovatunkban leginkább felnövéstörténeteket, azaz úgynevezett coming-of-age filmeket találni – úgy gondoljuk, mind közül ez a legfontosabb válogatásunk. Talán nem kell hangsúlyoznunk, miért. Filmtörténeti rovatainkat (Kult, Magyar, Classic, Sci-fi) úgy állítottuk össze, hogy a lehetőségekhez képest átfogó képet adjanak a mozi elképesztően sokszínű fejlődéséről. Ezek a kollekciók a hozzájuk tartozó beszélgetésekkel akár tanfolyamszerűen is alkalmasak lehetnek arra, hogy a diákok felzárkózzanak filmtörténetből – különösen igaz ez a Sci-fi filmtörire, hiszen ebben az évadban ez a rendkívül népszerű műfaj kapott nagyobb hangsúlyt a számtalan zsáner közül. Külön szekcióba gyűjtöttük a kortárs magyar mozifilmeket, de természetesen a többi, már megszokott rovat (Fedezd fel a mozit!, Tabu, Dokumentumfilmek, Ünnepeink) is bővült újabb, remek címekkel. És a 2018/19-es tanévben is folytatjuk közönségtalálkozós sorozatunkat, a SuliMozi Extrát!

A SuliMozit nem egyedül csináljuk. Kollégáink a Budapest Film Zrt.-ben, az artmozik személyzete, üzemvezetők, gépészek, pénztárosok munkája, a forgalmazók nyitottsága kell ahhoz, hogy ez a program igazán sikeres lehessen. És találkozhassunk olyan gyerekekkel, akik annyira beleszeretnek a moziba, mint amennyire Toto a Cinema Paradisóban. S amennyire mi is szeretjük.

Tóth Hajna és Kovács Gellért Filmszerész (Fotó: Lukács Gabi)