A Suli-Moziról

Mire tanít a Suli-Mozi?

„Apám elhitte Chaplin bánatát” – Zorán korszakos jelentőségű dalának e sora csodálatosan összefoglalja, mit is jelentett a mozi a huszadik században: varázslatot, egyfajta tükröt, szélesvásznú ablakot, közösségben átélt katarzist. De mit képvisel a mozi a mai gyerekeknek? Annak a generációnak, akik egyre kisebb képkivágatokon keresztül, jobb esetben néznek, rosszabb esetben „fogyasztanak” különféle mozgóképeket? Mennyire tudja őket a mozi, mint kulturális szentély megérinteni? A Budapest Film Zrt. Suli-Mozi programja a 2015/16-os tanévben is ebben kíván segíteni az iskoláknak. Több mint 400 címet számláló kínálatunkhoz klasszikus magyar- és európai mozgóképekből; animációkból, dokumentum- és rövidfilmekből, a világ filmgyártásának legújabb, legértékesebb mozifilm-terméséből válogattunk. A vetítések különlegesen patinás hangulatú, legendás budapesti mozikban zajlanak – ám amellett, hogy a programmal fontos célunk hangsúlyozni, a mozgóképes élmény leghatásosabb helyszíne az új évezredben is a mozi, kiemelt feladatunknak érezzük, hogy a diákok ne maradjanak egyedül azzal az alkotással, amit megnéztek. Számos filmhez kínálunk segédanyagot, mellyel a tanárok munkáját igyekszünk megkönnyíteni, illetve, egyeztetés szerint rendelkezésre állnak szakembereink is, akik közvetlen stílusban beszélgetnek a gyerekekkel, megvitatják velük, segítenek nekik feldolgozni, értelmezni az adott alkotást. Azaz könnyedén, de nagyon is célravezetően elemzik velük a látottakat.
Aktuális katalógusunkat, annak tematikus szerkezetét, bizonyos filmek kiemelését eleve könnyítésnek szánjuk. Ugyanakkor bátorítanánk a tanárokat, forduljanak hozzánk bizalommal, örömmel segítünk kiválasztani az adott témához leginkább illő, izgalmas és mély, vagy akár „csak” tartalmas kikapcsolódást nyújtó, tökéletes Suli-Mozit! Látogassák meg a www.sulimozi.hu oldalt, írjanak nekünk, vegyék fel a kapcsolatot kollégáinkkal ebben a tanévben is!

És hogy ne maradjanak le semmiről, kérjék feliratkozásukat hírlevelünkre a suli@bpfilm.hu címen!


Jelentkezés

Az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében kérjük, hogy a kívánt időpont előtt legalább másfél héttel vegyék fel velünk a kapcsolatot! 9.00 és 15.00 óra között telefonon: (06-1) 224 56 14 vagy e-mailen: emese.erdos@bpfilm.hu. Ezt követően egy jelentkezési lapot küldünk, amelyet a foglalás véglegesítéséhez kitöltve kérünk visszajuttatni.

Terembérleti díj

Iskolai csoportoknak kedvezményes terembérleti díjat biztosítunk, amely 600Ft/fő.
A minimális terembérleti díj mozinként változó.

Kino Cafe mozi: 9 000 Ft (min. 15 fő)
Tabán mozi: 12 000 Ft (min. 20 fő)
Művész mozi, Puskin mozi és Toldi mozi: 30 000 Ft (min. 50 fő)
Corvin mozi: 45 000 Ft (min. 75 fő)Mire tanított engem a Suli-Mozi?

Idén nyáron volt egy esztendeje, hogy dolgozni kezdtem a Suli-Moziban. Tapasztalt csapat várt, lelkes kollégám, Erdős Emese ott volt már a program születésénél is, ő segített nekem átlátni a programot.

Addig leginkább filmes újságíróként, kritikusként tevékenykedtem – s teszem ezt ma is –, rádiós
munkáimnak, moderátori lehetőségeimnek köszönhetően volt már némi tapasztalatom arról, hogy milyen közvetlenül felnőtt embereknek, emberekhez beszélni filmekről. A gyerekek viszont mások. Különösen nagy örömöt szerzett az a nyitottság, mellyel a vetítések utáni beszélgetéseken találkoztam. Sokat kaptam ezeken a délelőttökön-délutánokon. Érdeklődést, figyelmet, szemtelen, bátor kérdéseket. De leginkább azt az érzést kaptam, hogy van értelme a munkámnak. Hogy nem csak én érzem úgy: a mozi szeretetét, a hagyományos filmnézés örömét igenis érdemes szenvedéllyel közvetíteni. A srácok is szívesen fogadják a szándékot. Élménynek élik meg.
Ez az év különösen izgalmas volt a Suli-Mozinak is, hiszen elindult az Extra nevezetű sorozat, melyben kortárs magyar filmeket vetítünk, speciális közönségtalálkozóval egybekötve. Abszolút sikertörténet ez: nem csak a sokszorosan teltházas Saul fia vetítéseket, az emlékezetes találkozásokat Röhrig Gézával – szinte bármelyik Suli-Mozi Extra alkalmat említhetném. Mindegyiken volt egy mondat, egy grimasz, egy beszólás, egy kérdés, amelyért már önmagában megérte felvállalni ezt a szériát. Egyetlen történetet mesélnék a bevezető végén: Az egyik vetítés után, miközben mentek ki az osztályok a teremből, odajött hozzám egy lány, 15–17 éves lehetetett – s mielőtt robogott volna tovább (hisz társai már a mozi főbejáratánál várták), egyetlen dolgot vihogott oda nekem:
– „Mondhatok valamit? Azt hittem, ez rohadt unalmas lesz. De tök jó volt, köszönöm!”
Én köszönöm. Mi köszönjük!

Kovács Gellért Filmszerész

 

Kapcsolat

Erdős Emese, kulturális programszervező

Telefon: +36 1 224 56 14 (hétköznap 9:00 és 15:00 óra között)

E-mail: emese.erdos@bpfilm.husuli@bpfilm.hu

Facebook: http://www.facebook.com/sulimozi

 

Iratkozz fel a hírlevelünkre!