A SULIMOZIRÓL

Csakazértis SuliMozi!

„Mindenhol jó, de legjobb otthon” – mondta Dorothy az Óz, a csodák csodájában, s harsogták a hirdetések a kijárási korlátozás idején. Bár sok lakásban van házimozi, amikor márciusban ránk került a maszk, s bezárultak a filmszínházak ajtajai, így a Budapest Film Zrt. mozijai is, úgy éreztük magunkat, mintha kizártak volna minket az otthonunkból. Bizonytalan időket élünk, alkalmazkodunk, de a SuliMozi a tanárokkal és a diákokkal elkezdte a tanévet, s várjuk nézőinket.

Népszerű válogatásaink élére bekerült egy friss tematikus összeállítás: a Hot topic-ban olyan filmeket ajánlunk, amelyek a világ legfontosabb aktualitásait dolgozzák fel, olyan jelenségeket, kérdéseket (rasszizmus, szexuális zaklatás, gendertéma, klímaváltozás, stb.), melyek napi szinten foglalkoztatják a társadalmakat. Műfaji sorozatunkban ezúttal a Képregényfilmekre fókuszálunk – és rovataink végére bekerült egy kiegészítés is, a Házi feladat, amelyben azokat az adott tematikához tartozó címeket soroljuk fel, melyeket nagyon fontosnak tartunk, de forgalmazási akadályok miatt sajnos nem tudjuk őket moziban vetíteni.

Jól tudjuk: újra bezárhatnak a mozik, ám erre is van egy megoldásunk. Az artmozizás internetes változatával, az ún. Távmozival a tavaszi leállás idején is tartottunk sikeres sulimozis vetítéseket, s arra is van mód, hogy a filmek után beszélgessünk a látottakról. Ha a helyzet úgy kívánja, át tudunk állni az online üzemmódra, szűkebb filmkínálattal, de a lehetőségeink szerinti legnagyobb lelkesedéssel.

A SuliMozi-vetítésre való jelentkezés változatlan rendszerben működik:
Válasszon filmet a katalógusból → írja meg nekünk, hogy hányan jönnének moziba és mikor (ez legalább két héttel a tervezett mozilátogatás előtt történjen) → ha Filmszerész beszélgetést is szeretne kérni a film után, adjon hozzá 30 percet a filmidőhöz → keresünk megfelelő helyszínt és dátumot a vetítéshez → töltse ki az e-mailen kapott megrendelőt a foglalás véglegesítéséhez → szórakozzon jól a diákjaival együtt a moziban!

Mivel a SuliMozi vetítései jellemzően kis létszámú, délelőtti események, ezért fokozottan tudunk ügyelni a szükséges egészségügyi óvintézkedésekre.

Mozijegyárak:
SuliMozi-vetítés: 800 Ft/fő
SuliMozi-vetítés + Filmszerész beszélgetés: 900 Ft/fő

TávSuliMozi-vetítés
A www.film.artmozi.hu oldalon keresztül: 800 Ft/fő


Miért folytatjuk a SuliMozit?

„A SuliMoziban az a jó, hogy sokkal inkább mozi, mint suli. A szabadság okos szigete.”

Aktuális idézetünket M. Kiss Csabától, a Brazilok című film rendezőjétől vettük kölcsön. Meghatódtunk tőle. De nem csak Csaba írt nekünk szépet: megkértünk néhány filmkészítőt, akik a SuliMozi Extrában jártak nálunk alkotásaikkal, s találkoztak a diákokkal, röviden foglalják össze, mint gondolnak a Budapest Film Zrt. iskolai programjáról. Jó néhányan megtiszteltek minket gondolataikkal: ez az összeállítás is helyet kapott friss katalógusunkban.

Mint ahogy az új filmek is itt sorakoznak – meg a régiek, amelyekhez ragaszkodunk. Ragaszkodtok. Összesen 450 alkotás. Rendkívül örülünk, hogy az évadban a dokumentumfilmes szekció különösen erős – előrébb is költözött kiadványunkban. Bővültünk új rovatokkal: műfaji sorozatunk a film noirral foglalkozik, a Mélyvízbe pedig olyan műveket válogattunk, amelyek formanyelvi szempontból merészebbek az átlagnál. Befogadásuk nagyobb figyelmet, türelmet kíván – de mindahány meghálálja azt.

Persze friss címekkel gazdagodott a Fedezd fel a mozit!, a Tabu, a Fiatalokról fiataloknak, s a többi válogatásunk is. Nem hagyjuk abba a SuliMozi Extrát sem, ráadásul terveink szerint a 2019/2020-as tanévben nem csak új magyar filmek alkotóival találkozhatnak majd a diákok, hanem klasszikusok készítőivel is. Mert azt gondoljuk, hogy nem minden poros, ami régi. Hisz a digitális korban is nagy élmény felfedezni, ami a múltban forgott, de a mának is szól. Így lesz belőle időtlen mozikaland.

Szóval, miért folytatjuk? Mert egyre többen vagyunk. Egyre többen jönnek. Jöttök. Filmet nézni az artmozikba és a Corvinba – közönségtalálkozós vetítésekre, Filmszerész-beszélgetésekre. Vagy egyszerűen csak mozizni. Ahogy Csaba írta, s ennél nagyobb dicséretet aligha kaphatnánk: bár ott van a nevünkben a suli, szándékaink szerint nálunk a mozi tanít.

Mozizni jó. Mindig jó lesz.

SuliMozizzunk tovább!

Kovács Gellért Filmszerész és Tóth Hajna (2019. ősz)

fotó: Bankó József / Paradignow Images

A SuliMozi 2018/2019-es tanévi filmkatalógusának bevezetője

Miért szeretjük a SuliMozit?

„Bármit is csinálsz majd, nagyon szeresd. Ahogy a vetítőfülkét szeretted kiskölyök korodban.”

Ez az idézet a mozinak szenvedélyesen szerelmet valló filmcsodából, a Cinema Paradisóból való – a megható gondolatot Alfredo, az egykori mozigépész szánja útravalóul a szülővárosát elhagyni készülő barátjának, Totónak, vagyis Salvatorénak, aki gyermekévei legszebb perceit a férfi mellett töltötte a helyi filmszínház gépházában.

Mi, akik a Budapest Film Zrt. iskolai programjában dolgozunk, csak egyetérthetünk Alfredóval. Szerencsések vagyunk, mert azt csinálhatjuk, amit igazán szeretni tudunk. S kevés dolgot tudunk annyira szeretni, mint a mozit. Ezt az érzést igazán nagyszerű átadni az artmozikba érkező diákcsoportoknak, akik hagyományos közegben értékes filmeket nézhetnek, aztán, ha úgy tartja kedvük, beszélgethetnek is velünk a látottakról.

Ebben az évadban több új rovatot is indítunk katalógusunkban, s a közel 400 filmet számláló kínálatunk kiemelt ajánlatainak leírásában a filmek részletesebb szinposzisa helyett sokkal inkább arra koncentrálunk, hogy kihangsúlyozzuk, miért érezzük úgy, hogy az adott alkotás ideális néznivaló a SuliMoziban.

Fiatalokról fiataloknak című rovatunkban leginkább felnövéstörténeteket, azaz úgynevezett coming-of-age filmeket találni – úgy gondoljuk, mind közül ez a legfontosabb válogatásunk. Talán nem kell hangsúlyoznunk, miért. Filmtörténeti rovatainkat (Kult, Magyar, Classic, Sci-fi) úgy állítottuk össze, hogy a lehetőségekhez képest átfogó képet adjanak a mozi elképesztően sokszínű fejlődéséről. Ezek a kollekciók a hozzájuk tartozó beszélgetésekkel akár tanfolyamszerűen is alkalmasak lehetnek arra, hogy a diákok felzárkózzanak filmtörténetből – különösen igaz ez a Sci-fi filmtörire, hiszen ebben az évadban ez a rendkívül népszerű műfaj kapott nagyobb hangsúlyt a számtalan zsáner közül. Külön szekcióba gyűjtöttük a kortárs magyar mozifilmeket, de természetesen a többi, már megszokott rovat (Fedezd fel a mozit!, Tabu, Dokumentumfilmek, Ünnepeink) is bővült újabb, remek címekkel. És a 2018/19-es tanévben is folytatjuk közönségtalálkozós sorozatunkat, a SuliMozi Extrát!

A SuliMozit nem egyedül csináljuk. Kollégáink a Budapest Film Zrt.-ben, az artmozik személyzete, üzemvezetők, gépészek, pénztárosok munkája, a forgalmazók nyitottsága kell ahhoz, hogy ez a program igazán sikeres lehessen. És találkozhassunk olyan gyerekekkel, akik annyira beleszeretnek a moziba, mint amennyire Toto a Cinema Paradisóban. S amennyire mi is szeretjük.

SuliMozizzunk együtt tovább!

Kovács Gellért Filmszerész és Tóth Hajna (2018. ősz)

Jelentkezés, időpontfoglalás

Válasszon filmet a katalógusból → írja meg nekünk, hogy hányan jönnének moziba és mikor (legalább két héttel a tervezett mozilátogatás előtt tegye ezt meg) → ha beszélgetést is szeretne kérni a film után, adjon hozzá 30 percet a filmidőhöz → keresünk megfelelő helyszínt és dátumot a vetítéshez → töltse ki az e-mailen kapott megrendelőt a foglalás véglegesítéséhez → szórakozzon jól a diákjaival együtt a moziban!

Ha értesítést szeretne kapni az ingyenes és kiemelt SuliMozi-programokról, kérje tőlünk e-mail címének felvételét a hírlevél-listánkra!

Helyszínek, mozitermek, férőhelyek

15 fő felett
• Kino Cafe mozi • 1137 Budapest, Szent István krt. 16.
A SuliMozi-vetítésnek a Kino Cafe moziban 15:30-ig kell befejeződnie.
Termek: nagyterem (90), kisterem (32)

• Tabán mozi • 1016 Budapest, Krisztina körút 87-89.
A SuliMozi-vetítésnek a Tabán moziban 13:30-ig kell befejeződnie.
Termek: Kubrick (76), Fellini (30)

50 fő felett
• Művész mozi • 1066 Budapest, Teréz körút 30.
A SuliMozi-vetítésnek a Művész moziban 12:30-ig kell befejeződnie.
Termek: Chaplin (172), Bunuel (110), Huszárik (52), Bódy (45), Tarkovszkij (42)

• Puskin mozi • 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 18.
A SuliMozi-vetítésnek a Puskin moziban 12:30-ig kell befejeződnie.
Termek: Metropolis (225), Amarcord (72), Körhinta (68)

• Toldi mozi • 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
A SuliMozi-vetítésnek a Toldi moziban 12:30-ig kell befejeződnie.
Termek: nagyterem (200), kisterem (60)

75 fő felett
• Corvin mozi • 1082 Budapest, Corvin köz 1.
A SuliMozi-vetítésnek a Corvin moziban 12:30-ig kell befejeződnie.
Termek: Korda (460), Kabos (295), Karády (252), Jávor (200), Latabár (122), Radványi (88)

Kontakt

e-mail: suli@bpfilm.hu
telefon: +36 1 224-5614