Kultfilmek

Vannak filmek, amelyekről akkor is sokan beszélnek, amikor bemutatják a mozik – és hosszú évekkel a premier után is. Nagyhatású, mérhető popkulturális örökséggel bíró játékfilmek, kiváló rendezőktől.

A Fabelman család (12)
színes, amerikai filmdráma, 151 perc, 2022 • rendezte: Steven Spielberg
Az utóbbi 50 év egyik legfontosabb, iskolateremtő hollywoodi rendezőjének gyermekkora és szakmai eszmélése. Steven Spielberg szerelmi vallomása a mozihoz, szüleihez – és mivel a művész hiú, persze önmagához is. Megható, 7 Oscarra jelölt coming of age-mozi.

Apokalipszis most – A végső vágás (18)
színes, amerikai háborús film, 183 perc, 1979 • rendezte: Francis Ford Coppola
Többszörösen túllépett költségvetés, megsemmisült díszletek, vérhasjárvány a stábtagok között, szívrohamot kapott főszereplő… Francis Ford Coppola szédületes, lázálmos háborús eposza legalább olyan nehezen készült el, mint amekkora film lett belőle: nagyon nagy! Szinte külön fejezetet érdemel a filmtörténetben.

Asteroid City (12)
színes, amerikai vígjáték, 90 perc, 2023 • rendezte: Wes Anderson
Az 1950-es évek közepén egy amerikai kisvárosban éppen zajlik a Junior Stargazer kongresszus, melynek menetét teljesen felborítja egy, az egész világot megváltoztató esemény. Wes Anderson legújabb sztárparádéja. Spoiler: van benne ufó!

Az elefántember (16)
fekete-fehér, angol-amerikai filmdráma, 120 perc, 1980 • rendezte: David Lynch
A hátborzongató, megindító igaz történet alapján készült filmklasszikus a 19. században élt John Merrick életéről szól, aki Elefántember néven vált ismertté. Merrick arca és teste kisgyermekkorától kezdve súlyosan deformálódott…

Az első ember (12)
színes, amerikai filmdráma, 141 perc, 2018 • rendezte: Damien Chazelle
A holdra szállás mesterien kivitelezett, egyszerre realista és költői krónikája Neil Armstrong szemszögéből. A NASA által hitelesített kulisszák, visszafogott, mégis drámai alakítások, csodálatos zene – és olyan trükkfelvételek, amelyek hollywoodi mércével mérve is lenyűgözőek. Még a séta a Holdon is szolgál meglepetéssel!

Babylon (18)
színes, amerikai filmdráma, 188 perc, 2022 • rendezte: Damien Chazelle
Volt egyszer egy némafilmkorszak. A Whiplash és a Kaliforniai álom direktora megosztó, ám épp ezért is rettentően izgalmas eposzt készített Hollywood őskoráról, hatalmas sztárokról – hatalmas sztárokkal. Idősebb gimnazistáknak ajánljuk, de nekik nagyon!

Cigányok ideje (16)
színes, angol-olasz-jugoszláv filmdráma, 142 perc, 1988 • rendezte: Emir Kusturica
Szegénységben, nyomorban tengődnek a cigányok Szarajevó környékén. Csillogó autóján hazalátogat az Olaszországba szakadt Ahmed. A cigánymaffia vezére aranyláncot viselő, élveteg ravaszdi. Ahmed pénzt, támaszt és segítséget ígér az ifjú, különleges képességekkel megáldott Perhannak, ha vele tart. Kusturica egyik ikonikus rendezése, Goran Bregović feledhetetlen filmzenéjével.

Doors – The final cut (16)
színes, amerikai zenés filmdráma, 145 perc, 1991 • rendezte: Oliver Stone
Jim Morrisont, a „27-esek klubjának” egyik első tagját – így hívják a popkultúrában azokat a tragikus sorsú celebritásokat, akik ennyi idősen vesztették életüket – Val Kilmer formázza. Kifejezetten hatásosan. De a többiek is nagyszerűek!

Élősködők (16)
színes, dél-koreai filmdráma, 132 perc, 2019 • rendezte: Bong Joon-ho
A 2020-as Oscar-gálán nem csak az ázsiai filmművészet aratott történelmi jelentőségű sikert: Bong Joon-ho provokatív alkotása néhány másik kortárs filmmel együtt szinte divatot indított el azzal, ahogy a világban jelenlévő társadalmi egyenlőtlenségekről mesél. Költőien, rafináltan és kegyetlenül.

Hukkle (12)
színes, magyar filmdráma, 78 perc, 2002 • rendezte: Pálfi György
A legendás Simó-osztály egyik fenegyerekének vizsgafilmje egy életképekből, dialógusok nélkül felépített, igaz történet alapján készült, hátborzongató krimi. És persze van benne csuklás is!

Jackie Brown (16)
színes, amerikai krimi, 148 perc, 1997 • rendezte: Quentin Tarantino
Jackie Brown stewardessi fizetését azzal próbálja kiegészíteni, hogy pénzt csempész be az Államokba a fegyverkereskedő Ordellnek, míg egy nap egy rendész ügynök és egy zsaru rajta nem ütnek a reptéren. Tarantino harmadik játékfilmje az életmű első és eddig egyetlen regényadaptációja!

Macerás ügyek (12)
színes, magyar filmdráma, 83 perc, 2000 • rendezte: Hajdu Szabolcs
Ez is egy emlékezetes debütálás a Simó-osztályból. Különös hangulatú, igen szemtelen és máig izgalmas formanyelvű generációs film attól a sráctól, akit ma az egyik legizgalmasabb magyar filmesként és színházcsinálóként tartunk számon.

Mulholland Drive (16)
színes, amerikai-francia thriller, 145 perc, 2001 • rendezte: David Lynch
Először úgy volt, hogy ebből is tévésorozat lesz. Ám Lynch végül folytatásos tévés formában nem készítette el a Los Angelesben játszódó Twin Peaks-t. „Csak” egy önálló, ellentmondásos, ezer titokkal teli remekmű lett belőle.

Paterson (12)
színes, amerikai-német-francia filmdráma, 113 perc, 2016 • rendezte: Jim Jarmusch
Még hogy a buszsofőrködés nem lehet költői foglalkozás! Az új Star Wars-filmek egyik fiatal sztárja, Adam Driver egészen másik arcát mutatja ebben a gyorsan klasszikussá vált, magával ragadóan meditatív alkotásban.

Ponyvaregény (18)
színes, amerikai gengszterfilm, 150 perc, 1994 • rendezte: Quentin Tarantino
Gengszterfilm még sosem volt ennyire virtuóz! Megbolondított időkezelés, laza dumák, váratlan fordulatok: a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb kultfilmje még ma is kifejti hatását a világ filmművészetére. És ugyanolyan őrült élmény!

Rambo (16)
színes, amerikai akciófilm, 93 perc, 1982 • rendezte: Ted Kotcheff
Sylvester Stallone első és legfontosabb akciófilmes sikere új utat mutatott a hollywoodi műfajnak: a Rambo nyers, érzelmes, elgondolkodtató kritikája az USA érzéketlenségének, melyet a Vietnámból hazatért, traumatizált katonák felé mutatott.

Ruben Brandt, a gyűjtő (12)
színes, magyar animációs film, 96 perc, 2018 • rendezte: Milorad Krstić
Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozza meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség tehetetlen. 2018. egyik legnagyobb animációs szenzációjában a művtöri az igazi menőség!

Tiszta szívvel (16)
színes, magyar akció-vígjáték, 101 perc, 2015 • rendezte: Till Attila
A jelentős társadalmi gesztus és az igényes szórakoztatás a legjobb barátságban vannak Till Attila remek filmjében, mely egy kerekesszékes bandáról szól, ahol két mozgássérült fiatal összeismerkedik egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak.

Top Gun: Maverick (12)
színes, amerikai akciófilm, 131 perc, 2022 • rendezte: Joseph Kosinski
A Pentagon videoklipes propagandafilmje, amely gigasztárt csinált Tom Cruise-ból. És az évtizedekkel később készült folytatás, amely túl a 60-on is bebiztosította a színész státuszát. Sok szempontból érdekes élmény összevetni a két filmet!

Veszett a világ (16)
színes, amerikai filmdráma, 124 perc, 1990 • rendezte: David Lynch
David Lynch vagány és a maga szürreálisba hajló módján igencsak varázslatos és romantikus road movie-ja két szenvedélyes fiatalról, akiknek szinte mindenki elől menekülniük kell. Igazi klasszikus!


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott