Kultfilmek

A nagy Lebowski (16)
színes, amerikai vígjáték, 117 perc, 1998 • rendezte: Joel és Ethan Coen
Milyen kalandokba keveredhet az ember, ha csak iszogatni és tekézni szeret? Erre ad választ a filmtörténet egyik legviccesebb krimikomédiája, amelynek számos aranyköpést köszönhetünk. Látszólag a lustaságról szól – de a Coen-testvéreknél a látszat mindig csal.

Apokalipszis most – A végső vágás (18)
színes, amerikai háborús film, 183 perc, 1979 • rendezte: Francis Ford Coppola
Többszörösen túllépett költségvetés, megsemmisült díszletek, vérhasjárvány a stábtagok között, szívrohamot kapott főszereplő… Francis Ford Coppola szédületes, lázálmos háborús eposza legalább olyan nehezen készült el, mint amekkora film lett belőle: nagyon nagy! Szinte külön fejezetet érdemel a filmtörténetben.

Az első ember (12)
színes, amerikai filmdráma, 141 perc, 2018 • rendezte: Damien Chazelle
A holdra szállás mesterien kivitelezett, egyszerre realista és költői krónikája Neil Armstrong szemszögéből. A NASA által hitelesített kulisszák, visszafogott, mégis drámai alakítások, csodálatos zene – és olyan trükkfelvételek, amelyek hollywoodi mércével mérve is lenyűgözőek. Még a séta a Holdon is szolgál meglepetéssel!

Cigányok ideje (16)
színes, angol-olasz-jugoszláv filmdráma, 142 perc, 1988 • rendezte: Emir Kusturica
Szegénységben, nyomorban tengődnek a cigányok Szarajevó környékén. Csillogó autóján hazalátogat az Olaszországba szakadt Ahmed. A cigánymaffia vezére aranyláncot viselő, élveteg ravaszdi. Ahmed pénzt, támaszt és segítséget ígér az ifjú, különleges képességekkel megáldott Perhannak, ha vele tart. Kusturica egyik ikonikus rendezése, Goran Bregović feledhetetlen filmzenéjével.

Doors – The final cut (16)
színes, amerikai zenés filmdráma, 145 perc, 1991 • rendezte: Oliver Stone
Jim Morrisont, a „27-esek klubjának” egyik első tagját – így hívják a popkultúrában azokat a tragikus sorsú celebritásokat, akik ennyi idősen vesztették életüket – Val Kilmer formázza. Kifejezetten hatásosan. De a többiek is nagyszerűek!

Élősködők (16)
színes, dél-koreai filmdráma, 132 perc, 2019 • rendezte: Bong Joon-ho
A 2020-as Oscar-gálán nem csak az ázsiai filmművészet aratott történelmi jelentőségű sikert: Bong Joon-ho provokatív alkotása néhány másik kortárs filmmel együtt szinte divatot indított el azzal, ahogy a világban jelenlévő társadalmi egyenlőtlenségekről mesél. Költőien, rafináltan és kegyetlenül.

Elvis (12)
színes, amerikai-ausztrál zenés film, 159 perc, 2022 • rendezte: Baz Luhrmann
A Rómeó+Júlia és a Moulin Rouge! virtuóz rendezője sodró lendületű, rá jellemzően videóklipes emlékművet állított a Királynak. Melyben legalább annyira fontos szerephez jutnak Elvis zenei és morális gyökerei, mint Austin Butler és Tom Hanks alázatos alakítása.

Esőember (12)
színes, amerikai filmdráma, 128 perc, 1988 • rendezte: Barry Levinson
A film, amelynek köszönhetően a szélesebb közvélemény is megismerte az autizmust. De az Esőember azért is különlegesen fontos film, mert ritka érzékenyen és szórakoztatóan ábrázolja azt, ahogy a főszereplő testvérek egymásra találnak a fordulatos és érzelmes road movie végére.

Forrest Gump (12)
színes, amerikai filmdráma, 141 perc, 1994 • rendezte: Robert Zemeckis
Ha az élet egy doboz bonbon, mindenképpen megéri kivenni belőle ezt a produkciót, mert majdnem minden benne van, amit a hollywoodi filmekben szeretni érdemes. Aligha készült ennél szórakoztatóbb mozi a huszadik század közepének amerikai történelméről – és könnyen lehet, hogy már nem is fog.

Gladiátor (16)
színes, amerikai kalandfilm, 155 perc, 2000 • rendezte: Ridley Scott
Az elárult hadvezérnél csak a rabszolgából gladiátorrá vált hadvezér lehet veszélyesebb az elnyomókra. A Ben-Hurra kissé rímelő, ám egy másolatnál jóval hatásosabb, mesteri hősfilm, amely újra divatba hozta a látványos történelmi eposzokat.

Grease – Pomádé (12)
színes, amerikai musical, 110 perc, 1978 • rendezte: Randal Kleiser
A rock and roll hőskorszaka végzős gimnazisták szemével, avagy a nosztalgia sosem megy ki a divatból, ha van fésű is hozzá. Tökéletes dalok, féktelen jókedv és persze szerelem minden mennyiségben. Megunhatatlanul dögös!

Maraton életre-halálra (18)
színes, amerikai thriller, 125 perc, 1976 • rendezte: John Schlesinger
A háborús bűnös nácik közül néhányan a hetvenes években még köztünk éltek – és néha beálltak fogorvosnak. A korszak hangulatát kiválóan visszaadó, feszült és félelmetes thrillerben a futás valóban hasznos, s nem csak sportemberként hasznosítható.

Mulholland Drive (16)
színes, amerikai-francia thriller, 145 perc, 2001 • rendezte: David Lynch
Először úgy volt, hogy ebből is tévésorozat lesz. Ám Lynch végül folytatásos tévés formában nem készítette el a Los Angelesben játszódó Twin Peaks-t. „Csak” egy önálló, ellentmondásos, ezer titokkal teli remekmű lett belőle.

Paterson (12)
színes, amerikai-német-francia filmdráma, 113 perc, 2016 • rendezte: Jim Jarmusch
Még hogy a buszsofőrködés nem lehet költői foglalkozás! Az új Star Wars-filmek egyik fiatal sztárja, Adam Driver egészen másik arcát mutatja ebben a gyorsan klasszikussá vált, magával ragadóan meditatív alkotásban.

Ponyvaregény (18)
színes, amerikai gengszterfilm, 150 perc, 1994 • rendezte: Quentin Tarantino
Gengszterfilm még sosem volt ennyire virtuóz! Megbolondított időkezelés, laza dumák, váratlan fordulatok: a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb kultfilmje még ma is kifejti hatását a világ filmművészetére. És ugyanolyan őrült élmény!

Ruben Brandt, a gyűjtő (12)
színes, magyar animációs film, 96 perc, 2018 • rendezte: Milorad Krstić
Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozza meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség tehetetlen. 2018. egyik legnagyobb animációs szenzációjában a művtöri az igazi menőség!

Ryan közlegény megmentése (16)
színes, amerikai háborús film, 162 perc, 1998 • rendezte: Steven Spielberg
A film első 20 perce, amelyben a néző annyira a részesévé válik a normandiai partraszállásnak, amennyire ezt a mozi el tudja intézni: filmtörténeti bravúr. De Spielberg utána is megmutatja, miért ő az egyik legnagyobb amerikai rendező.

Sikoly 5 (18)
színes, amerikai horror, 114 perc, 2022 • rendezte: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Mi az a „legacy sequel”, s miért csinálják rosszul a Star Wars-szal? Nos, ezt is megtudhatjuk a horrorszéria legutóbbi epizódjából, amelyet két rajongóból lett rendező készített rajongóknak – leginkább a mérgező rajongásról.

Spencer (16)
színes, angol-német-chilei filmdráma, 111 perc, 2021 • rendezte: Pablo Larraín
Egy hercegnő, aki madárijesztőnek érezte magát. A Jackie direktora – ahogy ezt jelzik is a filmben – olyan történetet mesél Dianaról, amelyet az alkotók találtak ki róla. De azok alapján, amit tudunk a tragikus sorsú közszereplőről, akár valódi is lehetne. Kristen Stewart csodálatos a címszerepben!

Tiszta szívvel (16)
színes, magyar akció-vígjáték, 101 perc, 2015 • rendezte: Till Attila
A jelentős társadalmi gesztus és az igényes szórakoztatás a legjobb barátságban vannak Till Attila remek filmjében, mely egy kerekesszékes bandáról szól, ahol két mozgássérült fiatal összeismerkedik egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak.

Top Gun / Top Gun: Maverick (12)
színes, amerikai akciófilm, 105 / 131 perc, 1986 / 2022 • rendezte:Tony Scott / Joseph Kosinski
A Pentagon videoklipes propagandafilmje, amely gigasztárt csinált Tom Cruise-ból. És az évtizedekkel később készült folytatás, amely túl a 60-on is bebiztosította a színész státuszát. Sok szempontból érdekes élmény összevetni a két filmet – a SuliMozisok meg is tehetik!

Truman Show (12)
színes, amerikai filmdráma, 103 perc, 1998 • rendezte: Peter Weir
Még a valóságshow-k magyarországi befutása előtt készült ez az egészen intelligens és lírai mozi, amely nem csak a média manipulációiról, de arról is erőteljesen mesél, hogy mi, a befogadók miképpen viszonyulunk a legkülönbözőbb képernyőkön látható hőseinkhez. Jim Carrey zseniális!

West Side Story (16)
színes, amerikai musical, 156 perc, 2021 • rendezte: Steven Spielberg
Még egy olyan veterán is képes meglepetésekre, mint Spielberg. Bernstein és Sondheim színpadon 1957-ben, filmen 1961-ben bemutatott művét autentikus modorban és környezetben, mégis korszerűen adaptálta szélesvászonra. És filmje azért is működik, mert az ábrázolt feszültségek ma is köztünk élnek.


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott