Fiatalokról fiataloknak

A coming of age-filmek, vagyis a mozgóképes felnövéstörténetek sosem kopnak ki a moziból. A SuliMozi kínálatának legnépszerűbb tematikus rovata ez, rengeteg inspiráló, empatikus, olykor kifejezetten bátor alkotással.

85′ nyara (16)
színes, francia filmdráma, 101 perc, 2020 • rendezte: François Ozon
Vitorlázás, diszkó és érzelmek tiszta erőből. Szeretni bolondulásig franciás hévvel, avagy az egyik legmenőbb európai rendező nosztalgikus hangulatban is hatékonyan mesél az első nagy románcról.

A búcsú (12)
színes, amerikai-kínai vígjáték, 100 perc, 2019 • rendezte: Lulu Wang
Hollywoodi stílusú, de különleges szerzői ízléssel megírt és eljátszott, szívvel teli, a valóságban is megtörtént családi tanmese hagyományról és kulturális sokszínűségről – Kínáról, Amerikáról, nagymamákról és unokákról.

A csendes lány (12)
színes, ír filmdráma, 94 perc, 2022 • rendezte: Colm Bairéad
Egy okos, szép kislány, akinek ideiglenesen el kell menni a rokonokhoz. Akik jobban ragaszkodnak hozzá, mint a szülei. Írország első játékfilmes Oscar-jelöltje garantáltan megcsavarja a szívet!

A Fabelman család (12)
színes, amerikai filmdráma, 151 perc, 2022 • rendezte: Steven Spielberg
Az utóbbi 50 év egyik legfontosabb, iskolateremtő hollywoodi rendezőjének gyermekkora és szakmai eszmélése. Steven Spielberg szerelmi vallomása a mozihoz, szüleihez – és mivel a művész hiú, persze önmagához is. Megható, 7 Oscarra jelölt coming of age-mozi.

A kis Nicolas − Eljött a boldogság ideje! (6)
színes, francia-luxemburgi animációs film, 82 perc, 2022 • rendezte: Amandine Fredon, Benjamin Massoubre
A világ egyik legismertebb francia gyerekkönyv-sorozatának címszereplője ezúttal lenyűgöző animációs filmben elevenedik meg. Varázslatos vizuális stílusával messzemenőkig hű Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író 1950-es években indult sorozatához.

A kis Nicolas és az elveszett kincs (6)
színes, francia vígjáték, 103 perc, 2021 • rendezte: Julien Rappeneau
Az igényes ifjúsági mozisorozat legújabb filmjében egyik kedvenc csibészünk nem szeretne elköltözni. Ezért barátaival kincskeresésre indul. Ha megtalálják, talán meggondolják magukat a szülők, s apának nem lesz szüksége az előléptetésre…

A nyár királyai (12)
színes, amerikai vígjáték, 95 perc, 2013 • rendezte: Jordan Vogt-Roberts
Eleged van a szülőkből? Menekülj az erdőbe, építs különbejáratú bunkerszerűséget! Jó néhány felnövéstörténet mesél arról, milyen a haverokkal elvonulni a világ elől – ez az egyik legjobb közülük.

Amíg tart a nyár (16)
színes, ausztrál filmdráma, 118 perc, 2019 • rendezte: Shannon Murphy
Miben segíthet egymásnak egy drogfüggő fiú és egy haldokló tinilány, akit szülei rettentően féltenek, mégis szeretnék, ha megtapasztalhatná az első szerelmet, amely talán az utolsó is számára? Egyszerre lebegős és realista, felvállaltan nagyon érzelmes, mégsem giccses elsőfilm Ausztráliából, tökéletes színészi alakításokkal, s egészen feledhetetlen utolsó jelenettel.

A Pál utcai fiúk (12)
színes, magyar-amerikai ifjúsági film, 104 perc, 1969 • rendezte: Fábri Zoltán
A grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. Molnár Ferenc halhatatlan művének hibátlan, Oscar-díjra jelölt feldolgozása.

A stand up királynője (12)
színes, svéd filmdráma, 93 perc, 2022 • rendezte: Sanna Lenken
A nevetés, ha felszabadít: gyógyíthat. De mit kezdjen egy kamaszlány, aki nem tudja megnevettetni gyászoló édesapját? Kiáll a tömeg elé, s önironikus viccekkel mondja el, még hangosabban, hogy mi az, ami fáj.

Asteroid City (12)
színes, amerikai vígjáték, 90 perc, 2023 • rendezte: Wes Anderson
Az 1950-es évek közepén egy amerikai kisvárosban éppen zajlik a Junior Stargazer kongresszus, melynek menetét teljesen felborítja egy, az egész világot megváltoztató esemény. Wes Anderson legújabb sztárparádéja. Spoiler: van benne ufó!

Átjáróház (16)
színes, magyar romantikus film, 103 perc, 2022 • rendezte: Madarász Isti
Krisztián egy hullaház portása lett. És halál szerelmes – volna. De a kiszemelt lány, Ági az első találkozásuk után nem sokkal ügyfélként bukkan fel: balesetet követően hozzák a fagyasztóba. Mágikus-realista fantasy többnyire nagyon barátságos halottakkal!

A vád (16)
színes, francia filmdráma, 138 perc, 2021 • rendezte: Yvan Attal
Ez az izgalmas és elgondolkodtató dráma a metoo-mozgalom korszakában tesz fel kényelmetlen kérdéseket – két különböző nézőponttal szemléltetve, hogy semmi sem fekete vagy fehér.

Az ifjú Ahmed (16)
színes belga-francia filmdráma, 81 perc, 2019 • rendezte: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
A belga-arab kétnemzetiségű Ahmed egy átlagos, szabadidejét videojátékokkal töltő, 13 éves kamasz, aki egyik napról a másikra megváltozik és a fundamentalista iszlám értékrend felé fordul. Öngyilkos merénylőkről néz videókat, anyját és húgát megszégyeníti. A zseniális, hiperérzékeny Dardenne-fivérek újabb izgalmas filmje, mint oly sokszor, most is egy kamasszal a főszerepben.

Az örökbeadás (12)
színes, angol-olasz-román filmdráma, 96 perc, 2021 • rendezte: Uberto Pasolini
Mit tegyen az apa, ha tudja, hogy nincs sok hátra az életéből? Kire bízhatja kisfiát? Az utóbbi évek egyik legszebb európai filmje nem csak a torkot, hanem a szívet is összeszorítja. De reménykeltésben is élen jár!

Bachmann tanár úr és az osztálya (12)
színes, német dokumentumfilm, 217 perc, 2021 • rendezte: Maria Speth
Maratoni hosszúságú, ám épp ezért is nagy hatású krónika bevándorló diákokról és a sapkás tanárról, aki mindennél jobban szereti ezeket a gyerekeket. Mintha mi is ott ülnénk közöttük – és közben rengeteget megtudunk a világról, amelyben jelenleg élünk.

Belfast (12)
fekete-fehér, brit filmdráma, 97 perc, 2021 • rendezte: Kenneth Branagh
Branagh, aki egy Marvel filmben is meglátja a Shakespeare-drámát, most kifejezetten könnyed és szentimentális, de nem súlytalan filmet készített. A saját gyermekkoráról. Írország, családi összetartás, könnyes szemek. És egy Oscar-díjas forgatókönyv.

Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő (16)
színes, japán animációs film, 122 perc, 2021 • rendezte: Mamoru Hosoda
A fiú és a szörnyeteg és a Mirai – Lány a jövőből direktora ezúttal a virtuális dimenziókról mesél, a megszokott lebilincselő stílusában. No és arról, hogy még mindig lehet értelme olyan unásig ismert sztorikhoz hozzányúlni, mint A szépség és szörnyeteg.

Brazilok (12)
színes, magyar vígjáték, 95 perc, 2016 • rendezte: Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba
Mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég. A falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön az aranylábú rosszfiúval, mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal, életükben először szintén neveznek. Különlegesen kedves és őszinte humorú mozi az empátiáról és az elfogadásról – és persze a foci szeretetéről.

Chiara története (16)
színes, olasz-francia filmdráma, 121 perc, 2021 • rendezte: Jonas Carpignano
A díjnyertes film egy tematikus trilógia harmadik része, de önmagában is értelmezhető. Az olasz-amerikai rendező extrém nehéz gyereksorsokat mutat be, sokszor olyan szereplőkkel, akik szinte önmagukat alakítják – ezúttal egy lány a főszereplő, aki ráébred, hogy az alvilág már kamaszként megpecsételte sorsát.

C’mon c’mon – Az élet megy tovább (12)
fekete-fehér, amerikai filmdráma, 108 perc, 2021 • rendezte: Mike Mills
Kellemes, ám semmiképpen sem súlytalan, csodaszép fekete-fehérben fényképezett road movie egy kisfiúról és a nagybácsijáról, akik gyerekeket interjúvolnak az életükről Amerika-szerte.

Csodálatos teremtmények (18)
színes, izlandi-dán-svéd-holland-cseh filmdráma, 123 perc, 2022 • rendezte: Guðmundur Arnar Guðmundsson
A 14 éves különc Balli a drogfüggő édesanyjával él egy romos házban. A tinédzser három hozzá hasonlóan különc sráccal barátkozik össze. Igen hatásos coming of age film a dologról, amit barátságnak hívnak.

Drifter (16)
színes, magyar dokumentum-játékfilm, 72 perc, 2015 • rendezte: Hörcher Gábor
Ricsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. Elhatározza, hogy kipofozza roncs BMW-jét, hogy elindulhasson a vidék híres rally versenyén. Különleges módszerrel forgatott film: öt évig készült amatőr szereplőkkel, kétfős stábbal, 200 órányi nyersanyagból összevágva.

Encanto (6)
színes, amerikai animációs film, 99 perc, 2021 • rendezte: Jared Bush, Charise Castro Smith, Byron Howard
Az Oscar-díjas Disney-musicalben kolumbiai életvidámsággal, a szivárvány minden színével és még a szokásosnál is több dalban mondják el, hogy a szuperképesség nem mindig látható szabad szemmel. De a szeretet igenis csodákra képes!

Egy évem Salingerrel (12)
színes, kanadai-ír filmdráma, 101 perc, 2020 • rendezte: Philippe Falardeau
Joanna állást vállal a Zabhegyező szerzőjének régimódi irodalmi ügynökségénél. Fő feladata Salinger rajongói leveleinek feldolgozása, ám amikor elolvassa az üzeneteket, vonakodik elküldeni a cég szokásos, személytelen hangvételű válaszát. Picit olyan ez a film, mint Az ördög Pradát visel könyvrajongó változata. De sokkal optimistább! Hisz abban, hogy az irodalom lehet életcél.

Egy fiú hazatér (16)
színes, amerikai filmdráma, 103 perc, 2018 • rendezte: Peter Hedges
Mit tegyen egy szülő, ha segíteni akar drogelvonón átesett gyermekének? Hogyan teremtődhet meg közöttük ismét a bizalom? Holly Burns az anya. Ben Burns a fiú. Ez a történet fiktív, de bármikor megeshet a valóságban is. Julia Roberts régen kapott ennyire szép színészi feladatot, Lucas Hedges pedig nem csak azért került a filmbe, mert az író-rendező fia.

FOMO – Megosztod, és uralkodsz (16)
színes, magyar filmdráma, 91 perc, 2019 • rendezte: Hartung Attila
Főszereplőink igazán menő arcok, s szinte mindenről videót készítenek a YouTube-ra. Ám amikor egy házibulin valami megengedhetetlen történik, hirtelen a valóság is csak egy verzió lesz a sok értelmezési lehetőség közül. Szókimondó, erős vitákat generáló elsőfilm felelősségről és következményekről.

Hol van Anne Frank? (12)
színes, belga-luxemburgi-francia-holland-izraeli animációs film, 99 perc, 2021 • rendezte: Ari Folman
Ez az egészen kivételes, rendkívül megható produkció két síkon is felteszi a címben megfogalmazott kérdést. Anne Frank történetét sokan ismerik, de valóban megbecsüljük örökségét? Tudjuk, hogy mit hagyott az utókorra? Anne képzelt barátnője, Kitty igazából a néző kezét is fogja, amikor Amszterdamban szembesül a 2020-as évek mindennapjaival.

Hold 66 (16)
színes, görög-francia filmdráma, 108 perc, 2020 • rendezte: Jacqueline Lentzou
Artemis több éves távollét után visszatér Athénba apja, Paris rossz egészségi állapota miatt, hogy ő gondoskodjon róla. Erős hangulatú coming of age mozi arról, hogy szeretteinket mennyire másképp látjuk, amikor igazán kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

Így jöttem (12)
fekete-fehér, magyar filmdráma, 108 perc, 1964 • rendezte: Jancsó Miklós
1945-ben Magyarországon a háború a befejezéséhez közeledik. Jóska, a 17 éves diák szovjet fogságba kerül. A tiszt kivezényli egy magányos, romos tanyához, hogy a fiatal szovjet katonának, Koljának segítsen a gulyát őrizni és a tejet lefejni. E korai Jancsó-remekmű címét máig használják azokra az elsőfilmekre, amelyekben hangsúlyosan megjelennek szubjektív nemzedéki kérdések.

Jövő nyár (16)
színes, magyar filmdráma, 73 perc, 2022 • rendezte: Kárpáti György Mór
Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között… A Gólyatábor és a Guerilla rendezőjének új, megrendítő filmje mai végzős gimnazistákról, akik egy felfoghatatlan tragédia okaival és következményeivel kénytelenek szembenézni.

Kontroll nélkül (16)
színes, német filmdráma, 118 perc, 2019 • rendezte: Nora Fingscheidt
Mennyi szeretet kell ahhoz, hogy elmúljon a harag, amelyről azt sem tudjuk, honnan érkezett? Kényelmetlen kérdéseket vet fel ez a fesztiválkedvenc mozi, és nem csinál úgy, mintha birtokában lenne a válaszoknak. Csak bemutatja nekünk Bennit, aki még 10 éves sincs, de már rég nem hisz abban, hogy igazán szép hely is lehet a világ.

Közel (16)
színes, belga-holland-francia filmdráma, 105 perc, 2022 • rendezte: Lukas Dhont
A Lány rendezője ezúttal két vidéki kisfiú barátságán keresztül vizsgálja, hogy mit tudunk tenni a gyermeki romlatlansággal, az érzékenységgel. Hogy megvédhetjük-e azokat, akik még csak ismerkednének az érzelmek útvesztőjével. Feledhetetlen, igen nehéz film.

Külön falka (12)
színes, magyar-szlovák filmdráma, 98 perc, 2021 • rendezte: Kis Hajni
Az utóbbi évek egyik legszebb magyar filmje egyben a magyar mozitörténet egyik legizgalmasabb apa-lánya története is, egészen kiváló amatőr szereplőkkel, nagy szívvel – de mindvégig két lábbal állva a rögvalóságban.

Lady Bird (12)
színes, amerikai vígjáték, 94 perc, 2017 • rendezte: Greta Gerwig
Hatalmas kritikai sikert aratott, egyszerű, mégis magával ragadó, önéletrajzi ihletettségű felnövéstörténet egy okos, vívódó gimis lányról, aki Lady Birdnek hívatja magát. És kíváncsian várja, mi várja a szülővárosán túli világban.

Larry (16)
színes, magyar filmdráma, 108 perc, 2022 • rendezte: Bernáth Szilárd
A közelmúlt egyik legnépszerűbb magyar filmje a kitalált magyar Eminemről, aki juhászként indul és a videómegosztók sztárja lesz. De akar ő sztár lenni? Ha kapsz egy mikrofont, biztos, hogy mindenki meghallja, amit belekiabálsz a világba?

Madeline a mélyben (16)
színes, amerikai filmdráma, 93 perc, 2018 • rendezte: Josephine Decker
A New Jersey-i tinédzser, Madeline lelkes tagja egy jónevű, progresszív kísérleti színházi társulatnak. Édesanyja szemében Madeline védtelen, mentálisan sérült teremtmény, akinek állandó felügyeletre van szüksége, ezért aggódva figyeli, hogy lánya egyre fontosabb szerepet kap a csapat munkájában. Izgalmas formavilágú, zaklatott és egyedi felnövéstörténet, kifejezetten haladóknak!

Ma már holnap van (16)
színes, francia-belga filmdráma, 87 perc, 2021 • rendezte: Antoinette Boulat
Marion egy furcsa buli után az éjszakai Párizs utcáin bolyong. A testvérét gyászoló fiatal lány egy véletlen folytán botlik Alexbe. Érzékeny alkotás a kallódó huszonévesek útkereséséről, miközben finoman rezonál a francia főváros fiataljait ért terrortámadások pszichés utóhatásaira is.

Menekülés (16)
színes, dán-svéd-norvég-francia-amerikai-szlovén-észt-spanyol-olasz-finn animációs dokumentumfilm, 90 perc, 2021 • rendezte: Jonas Poher Rasmussen
Oscar-díjra jelölt, izgalmas formavilágú sorsmozi egy afgán fiúról, akinek nem csak földrajzi értelemben kellett menekülnie gyermekkorától kezdve. Meddig titkolhatjuk, hogy kik vagyunk valójában, s mit kell mutatnunk a külvilág felé, hogy elfogadjanak minket? Bonyolult és felkavaró válaszokkal szolgál a film.

Minari – A családom története (12)
színes, amerikai filmdráma, 115 perc, 2020 • rendezte: Lee Isaac Chung
Önéletrajzi ihletettségű, szeretettel teli történet egy koreai családról, akiknek lett egy farmjuk Arkansasban. A papa hitt a kitartásban, s az amerikai álomban – amihez akkor is ragaszkodott, amikor az egyre komolyabb nehézségek miatt segítségül kellett hívni az anyaországból a bolondos, szókimondó nagymamát – aki (mármint az őt alakító színésznő,  Yuh-Jung Youn) Oscart is kapott remek alakításáért.

Minden, mindenhol, mindenkor (16)
színes, amerikai sci-fi akciófilm, 139 perc, 2022 • rendezte: Dan Kwan, Daniel Scheinert
A Marvel-filmekben látható játék a lehetséges valóságokkal a kanyarban sincs ehhez az egészen elképesztően tempós vizuális őrülethez képest – amelynek legnagyobb érzelmi teljesítménye, hogy a multiverzumot arra használja, hogy közel hozzon egymáshoz egy anyát és kamaszlányát.

Mirai – Lány a jövőből (12)
színes, japán animációs film, 100 perc, 2018 • rendezte: Hosoda Mamoru
Oscar-díjra jelölt anime egy kisgyerekről, aki különleges idő- és dimenzióutazáson találkozik néhány olyan emberrel, akik nagyon közel állnak hozzá, ám igazán soha, vagy ilyen módon még sosem ismerhette meg őket. Karakteresen tanító szándékú, többszörösen megcsavart tanmese a család fontosságáról.

Monos (16)
színes, kolumbiai-argentin-holland-német-svéd-uruguayi filmdráma, 102 perc, 2019 • rendezte: Alejandro Landes
Fiatal latin-amerikai gerillák a hegyvidék rejtekében kénytelenek ráébredni arra, hogy a katonásdi véletlenül sem játék – és kicsit sem mese. A Legyek Ura nyomdokain szomorúan lépdelő, kiábrándult utazás az emberi természet legsötétebb oldalára.

Moszkva tér (16)
színes, magyar játékfilm, 88 perc, 2001 • rendezte: Török Ferenc
1989, Budapest. Az éppen érettségiző fiataloknak azonban a legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a politikai változásokat figyeljék, hiszen most kezdődik számukra a nagybetűs élet. Török Ferenc saját élete alapján készített fontos filmet egy generációról – mely a későbbieknek is fontos tanulságokat szolgál.

Nem hagytak nyomokat (16)
színes, lengyel-cseh-francia film, 160 perc, 2021 • rendezte: Jan P. Matuszynski
A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja szeme láttára…

Nyomorultak (16)
színes, francia filmdráma, 102 perc, 2019 • rendezte: Ladj Ly
Az évtized egyik leghatásosabb európai filmjének alkotója maga is átélte azt, amiről döbbenetes hatású gettófilmjét készítette. Letaglózó mozgóképes látlelet arról, hogy hova vezethet, ha magára hagyunk bonyolult etnikai összetételű közösségeket. Hogy mi történhet akkor, ha a jelen rendészeti problémaként kezeli a jövőt.

Palm Springs (16)
színes, amerikai vígjáték, 90 perc, 2020 • rendezte: Max Barbakow
Nagyon mennek mostanában az időhurkos filmek – pedig nem ma készült az Idétlen időkig, amely időről-időre megihleti a filmkészítőket. Ebben a kissé profán, de nagyon is emberi vígjátékban egy felnőni képtelen srác éli át ugyanazt a napot, újra és újra. A csavar pedig az, hogy a sors odadob mellé egy társat is a hurokba…

Ragadozók (16)
színes, olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019 • rendezte: Claudio Giovannesi
A tizenöt éves Nicola és barátai szeme előtt egy cél lebeg: a lehető legrövidebb idő alatt minél több pénzt szerezni, bármibe is kerül. Felfegyverkezve járják Nápoly utcáit és igyekeznek uralmuk alá vonni a város egyes kerületeit. Nyers maffiamozi azokról a srácokról, akiknek még lehetne választásuk – de ez a kártya mintha nem is lenne benne a pakliban.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 (12)
színes, magyar filmdráma, 96 perc, 2018 • rendezte: Schwechtje Mihály
Mihez kezdjen egy tini, ha szerelmes lesz? Kinek higgyen? A képernyőjének? A telefonjának? Az indulatainak? Ki számít lúzernek? Az utóbbi évek minden bizonnyal legfontosabb fiatalokhoz, de nem csak fiataloknak szóló magyar filmje – az internetes és az iskolai zaklatásokról.

Rodeó (16)
színes, francia dráma, 105 perc, 2022 • rendezte: Lola Quivoron
Julia szenvedélyesen rajong a motorozásért. A szegénysorsú, fiatal lány mindent elkövet, hogy bekerüljön az éjszakai illegális motorosok közé, akik vakmerő mutatványokat hajtanak végre. Menő és veszélyes felnövéskaland, a 2022-es cannes-i filmfesztiválról.

Rossz versek (12)
színes, magyar vígjáték, 97 perc, 2018 • rendezte: Reisz Gábor
Tamás sokszor volt már szerelmes. Sok verset is írt. És sokszor érezte magát vesztesnek. Mi pedig remekül szórakozunk – kicsit saját magunkon is. Virtuóz és őszinte találkozás rengeteg fiatalemberrel, akik valamennyire ugyanazok a fiatalemberek – a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjétől és főszereplésével.

Semmi (16)
színes, dán filmdráma, 87 perc, 2022 • rendezte: Trine Piil Christensen, Seamus McNally
Janne Teller azonos című bestsellerének filmfeldolgozása. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, előbb betiltották Dániában, majd kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban. Sokan a 21. századi A Legyek Urának tartják a művet, amely a szándék szerint a mai fiatalok pszichéjébe enged betekintést.

Skate Kitchen (16)
színes, amerikai filmdráma, 100 perc, 2018 • rendezte: Crystal Moselle
Ezek a lányok Insta-sztárok. Nagy a szájuk, vagányak és esendők. Mint minden fiatal. Menő és realista mozi New Yorkból, sok extra, és néhány nagyon is hétköznapi trükkel – gördeszkán, és gyalogszerrel. Az utcán, buliban és otthon, a négy fal között.

Soha, néha, mindig (16)
színes, amerikai-angol filmdráma, 101 perc, 2020 • rendezte: Eliza Hittman
A 17 éves Autumn egy napon felfedezi magán a terhesség jeleit. Fiatalkora és nem éppen empatikus családja miatt lehetőségei korlátozottak, ráadásul otthont adó városkájában csak szülői beleegyezéssel hajthatna végre abortuszt… Érzékeny, rendkívül fontos témáról őszintén és körültekintően mesél ez a film.

Sráckor (12)
színes, amerikai filmdráma, 166 perc, 2013 • rendezte: Richard Linklater
A film a hat éves Masont követi az ember életének legradikálisabban változó évtizedén át a családi költözések, viták, új iskolák, első és elvesztett szerelmek, jó és ijesztő időszakok, a szívfájdalom és rácsodálkozás állandóan lüktető ismerős kavargásán keresztül. Megkapóan természetes, egyedülálló filmes teljesítmény!

Staten Island királya (16)
színes, amerikai vígjáték, 136 perc, 2020 • rendezte: Judd Apatow
Az egyik legnagyobb amerikai stand-up sztár, Pete Davidson szinte önmagát alakítja ebben a könnyed, de mély komédiában, amely harsányan, mégis szívhez szóló eszközökkel mesél egy mai New York-i huszonévesről, aki talán végérvényesen beleragadt a kamaszkorba. Vagyis arról, hogy milyen egy tetovált, igazán kortárs Woody Allen!

Sweat (16)
színes, lengyel-svéd filmdráma, 100 perc, 2020 • rendezte: Magnus von Horn
Sylwia sikeres fitnesztrénerként a közösségi média sztárja, aki nemcsak az edzésekről és a sikereiről, de az érzéseiről is gyakran posztol. A csillogó felszín alatt azonban meg nem értettség, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem akar elrejteni a külvilág elől. Minden, ami a lájkéhség mögött van, avagy emojikkal nehezen orvosolható látlelet Lengyelországból.

Szerelem első vérig (12)
színes, magyar filmdráma, 1986, 88 perc • rendezte: Dobray György, Horváth Péter
A nyolcvanas évek legnagyobb magyar élőszereplős filmsikere kócos romantikával, újhullámos zenékkel, egy óriási slágerrel – és a Bery Ari-Szilágyi Mariann duó ellenállhatatlan vitalitásával.

Szia, Életem! (16)
színes, magyar vígjáték, 114 perc, 2022 • rendezte: Rohonyi Gábor, Vékes Csaba
Kedves és szókimondó komédia egy apáról, aki kénytelen-kelletlen tanulja meg, hogy mit is tartogat számára az a fajta felelősségvállalás, amitől retteg. Thuróczy Szabolcs és Pásztor-Várady Mór duója igazán emlékezetes felnőtt-gyerek páros!

Tiszta szívvel (16)
színes, magyar akció-vígjáték, 101 perc, 2015 • rendezte: Till Attila
A jelentős társadalmi gesztus és az igényes szórakoztatás a legjobb barátságban vannak Till Attila remek filmjében, mely egy kerekesszékes bandáról szól, ahol két mozgássérült fiatal összeismerkedik egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak.

tititá (6)
színes magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2015 • rendezte: Almási Tamás
Almási Tamás, a magyar dokumentumfilm egyik jeles alakja ezúttal a Snétberger Zenei Tehetség Központba kalauzol minket, s megismertet velünk egy fiút, aki hatalmas hátránnyal indul az iskolában…

Valami madarak (12)
színes magyar játékfilm, 90 perc, 2023 • rendezte: Hevér Dániel
Hevér Dániel első nagyjátékfilmje egy nagykamasz és egy öregúr barátságának kicsit meseszerű, de nagyon is valódi módon megható és szellemes története. Kizlinger Lilla és Szacsvay László emlékezetes páros!

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (16)
színes, magyar, vígjáték, 90 perc, 2014 • rendező: Reisz Gábor 
A fiatal rendező főként amatőr szereplőkkel forgatott, ötletes és rendkívül szellemes filmje egyszerre vígjáték és nemzedéki látlelet – fiatalokról, akik nem tudják, hogy kell felnőni, s mint minden generáció, ők se feltétlenül fogadják el a felnőttek válaszait. Néha még a sajátjaikat se.

Volt egyszer egy nyár (12)
színes, amerikai-angol dráma, 102 perc, 2022 • rendezte: Charlotte Wells
Egy régi nyaralás apával és lányával, amely során sokadszorra, de most szokatlanul finom modorban derül ki, hogy a szeretet sokféle lehet – de mindig életre szóló nyomot hagy.

Zanox – Kockázatok és mellékhatások (16)
színes, magyar vígjáték, 85 perc, 2022 • rendezte: Baranyi Benő
Egy érettségi, amelyik minden nap megtörténik. Az időhurkos alapötletet karakteres humorral hasznosító, találékony elsőfilm legalább annyira szól a gimnazista kor szorongásairól, mint arról, hogy azért néha a magyarok is tudnak mit kezdeni az épp uralkodó hollywoodi trendekkel.

További filmek:
Fehér tenyér (12) 2006
Holdfény királyság (12) 2012


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott