DIÁK VERZIÓ

A 12. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

DIÁK VERZIÓ-ra, azaz délelőtti ingyenes DIÁK MOZI-ra várja önt és diákjait

NOVEMBER 11-12-13-ÁN DÉLELŐTT A TOLDI MOZIBA!

12191251_728000847332313_5598574961626027347_o

A Diák Verzió ismét ingyenes filmvetítésre és beszélgetésre (kritikus gondolkodásra, szabad véleményalkotásra) várja a középiskolásokat. Diákjaival idén kilenc kortárs dokumentumfilm közül válogathat.

A nepáli lány focicsapatról, a ’89 után született lengyel fiatalok álmairól, a migránsok miatt két táborra szakadt magyar faluról, a szabadkai téglagyárban megpihenő menekültekről, a hátárállomások nélküli határvonalakról, a zsidó és a palesztin történelemoktatásáról, a meleg általános iskolásról és a szintén meleg futballhuligánról, valamint az ipari kamerák világának megfigyelés-kultúrájáról szóló filmek ezúttal is elgondolkodtatva, izgalmas és különleges fénytörésben mutatják be választott témáikat.

IDŐPONT: november 11-12-13. (szerda-csütörtök-péntek), délelőtt 9 és 11 óra

HELYSZÍN: TOLDI MOZI (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

A programot igényeiknek megfelelően állítjuk össze, ezért, kérjük, legkésőbb november 6-ig jelezzék e-mailben, hogy melyik filmet mikor és hány diákkal kívánják megtekinteni! (Több filmet is választhatnak.)

A végső program kialakítása a beérkező igények időbeli sorrendje alapján történik!

Szeretettel várjuk önt és diákjait a Diák Verzióra!

Jelentkezés:

Lukácsi Zsófia
Diák Verzió-szervező
tel.: + 36 20 208 1978
e-mail: info@verzio.org
www.verzio.org


 

VÁLASZTHATÓ FILMEK

SUNAKALI: FOCI A HEGYEN
Bhojrat Bhat / Nepál / 2014 / 59 perc – eredeti nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással

A film egy nepáli lány focicsapat történetét mesél el, akik Nepál távoli vidékéről igyekeznek az országos bajnokságra. Mugu Nepál legfejletlenebb régiójának is a legeldugottabb csücskében található, ahol az átlagos várható élettartam 50 év és a nők közel 90 százaléka írástudatlan. Ilyen körülmények között él Sunakali is, akit focista szenvedélye visz előre, hogy kitörjön a számára kijelölt hagyományos szerepből.

ELŐZETES: https://www.youtube.com/watch?v=6WBfnhvr1x8


A MI ’89-ES NEMZEDÉKÜNK
Pawel Józwiak-Rodan / Lengyelország & UK / 2014 / 64 min – lengyel nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással

Hét, 1989 után született lengyel fiatal közösségi finanszírozású filmje. Wojtek, Ela, Mikołaj, Martyna, Adam, Łukasz és Małgosia történetéből megismerjük egy nemzedék álmait, szenvedélyeit, elvárásait. Keresnek munkát és szerelmet, nyomulnak a zenei színtéren, próbálják megtalálni a helyüket az utóbbi 26 évben nagyot változott Európában. Történet az álmokról a felnőttkor küszöbén.


 

HATÁR BLOKK (három rövidfilm egy blokkban – 56 min)

1. Azok
Meggyes Krisztina / 2015 / Magyarország / 28 min – magyar nyelven, angol felirattal

Vámosszabadi egy jómódú, nyugodt kis magyar falu volt, amíg egy hirtelen esemény meg nem zavarta a település nyugalmát: a határától csupán pár kilométerre létrehoztak egy menekülttábort. A falubeliek hevesen tiltakozni kezdtek, és hamarosan megalakult egy aktivista csoport, akik mindenáron meg akartak szabadulni a bevándorlóktól. Az új helyzet a felszínre hozott azonban egy másik, mélyen megbúvó konfliktust is. A faluban két nagyon eltérő életforma keveredik, a többségében idősebb őslakosok, és a fiatalabb, tehetős „gyüttmentek”. Végül a falu lakosai is két táborra szakadtak: az idősebbek elfogadták az idegenek jelenlétét, de az újabb betelepülők egyre feszültebbek lettek. Ahogy mondják, az életnek van egy természetes kockázata, de az, hogy idegenek sétáljanak az utcájukon, az már extra kockázat, amit ők nem hajlandóak vállalni. A kis falu valójában egy olyan problémával néz szembe, amivel a világ már évtizedek óta küzd, és az új helyzet felszínre hoz számos kérdést a toleranciáról, az ismeretlentől való félelemről, a migrációról vagy a globalizációról.

2. Afgán Dzsungel
Tolnai Szabolcs, K. Kovács Ákos / 2015 / Szerbia / 4 min – angol nyelven, magyar felirattal

Szerbiában, a szabadkai téglagyár épületében már 2011 óta élnek menekültek, télen-nyáron. Minden csoport csak néhány napra érkezik. Fontos megállóhely ez számukra, hiszen innen már csak “pár” kilóméter az Európai Únió határa. A rövid filmetűd egy pillanatnyi, útközbeni állapotot igyekszik megragadni.

3. Kis határ
Lisbeth Kovacic / Ausztria / 2014 / 24 min – német nyelven, magyar felirattal
Amióta Ausztriát és Magyarországot mindössze egy schengeni határ választja el, az országhatár elvesztette jelentőségét. A határőrállomásokat, többek között a nickelsdorf-hegyeshalmi kishatár-átkelőt lebontották. A történelmi beidegződéseknek és az új európai törvényeknek köszönhetően azonban a határ kulturálisan és társadalmilag él: 25 évvel a vasfüggöny megszűnése után még mindig megvannak a jövedelmi és életszínvonalbeli különbségek. De azok, akik Európába vagy Európán belül immár útlevél és vízum nélkül utaznak, nem is érzékelik a határt.
EZ AZ ÉN FÖLDEM
Tamara Erde / France / 2015 / 93 min – héber és arab nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással

Hogyan tanítják a palesztin és az izraeli oktatási rendszerben a nemzetük történelmét? A film egy tanéven át követ több izraeli és palesztin tanárt. A diákokkal való kapcsolatuk és konfrontációik, a tantervi megkötésekről folytatott vitáik belülről láttatják, hogy milyen erős és hosszú távú hatást tesz az izraeli-palesztin konfliktus a következő nemzedékre. A tanárok és diákjaik párhuzamos és összeszövődő történetén keresztül két különböző, néha ellentétes világegyetem tárul fel a nézők előtt. A tanárok nemcsak az osztályteremben közvetítik diákjaiknak a hitüket, motivációikat és álmaikat, hanem a nemzeti ünnepeken, iskolai eseményeken és osztálykirándulásokon is. A kérdések és dilemmák néha túlnőnek rajtuk és a jelenkoron – holokauszt, nakba (az 1948-as palesztin exodus), gyarmatosítás, menekültek –, de a fiataloknak sem könnyű eligazodni a bonyolult viszonyokban, amelyek közt élnek.

ELŐZETES: https://www.youtube.com/watch?v=TbuKMKleUME


MÁS BLOKK (két rövidfilm egy blokkban – 32 min)

1. Neked elmondhatom
Daan Bol / Hollandia / 2012 /19 min – eredeti nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással

A hatodikos 11 éves Melvin dilemmája, hogy bár a családja már tudja, hogy meleg, e az iskolában titkolja, mert fél a zaklatástól. Mit tegyen, ha az osztály jócsaja szerelmes levelet küld neki? A film a pre-pubertás szexualitást vizsgálja. Hogyan élik meg a gyerekek a másságot, a kényszerű titkolódzást? Melvin nagykorúvá válásának története a prepubretás homoszexualitás eddig elhanyagolt kérdéseit veti fel.

ELŐZETES: https://www.youtube.com/watch?v=k2vmfZU3Y20

2. Huligán szerelem
Jan-Dirk Bouw / Hollandia / 2013 / 13 min – eredeti nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással

A futballhuligánokat az erőszak és a rivális szurkolókkal való harc élteti. Az animációs film hőse egy holland klub mindenre elszánt rajongója. Többször tartóztatták le garázdaság vádjával, boldogan skandál mocskolódó szövegeket a barátaival a stadionban és nevezi “buziknak” az ellenfelet. A vicc az, hogy hősünk meleg, de ezt gondosan titkolja, mert nem akar célpontjává válni a “barátainak”.

ELŐZETES: https://vimeo.com/82205990


ARCTALANUL

Manu Luksch / Ausztria & UK / 2007 / 50 min – angol narrációval, magyar szinkrontolmácsolással

A “valós idejű reformnaptár” időszámítása szerint létező társadalomban, ahol nincs múlt és jövő, mindenki arctalan. Egy nő pánikba esik, amikor egy nap arra ébred, hogy arca van. Lassanként egyre több mindent derít ki az emberiség történelméről, és kutatni kezdi a jövőt. A film a megfigyelés kultúráját vizsgálja biztonsági kamerák felvételeit használva, amelyek Londonban, a világ legbekamerázottabb városában készültek. A rendezés a CCTV Filmmakers kiáltványának szabályait követi, amely többek között előírja, hogy a forgatási helyszíneken nem használhatók további kamerák, hiszen már így is mindenütt jelen van a video megfigyelés. A brit adatvédelmi törvény és az EU irányelvek biztosítják az egyén jogát a számítógépes nyilvántartásokban őrzött személyes adatokhoz való hozzáféréshez, de mások adatai védelem alatt állnak. A biztonsági kamerák esetében ezt úgy oldják meg, hogy törlik a többi ember arcát a képekről, létrehozva egy “arctalan” világot.

ELŐZETES: https://www.youtube.com/watch?v=yLzJCeGYgbg