SuliMozi-sorozat a Corvinban

Extra kedvezményes, különleges SuliMozi-vetítések 2023 elején a Corvin moziban!

Izgalmasan indítjuk az évet. A 100 éves Corvin moziban januártól március végéig heti több alkalommal is vetítünk filmeket délelőtt, melyek között kisebbeknek szánt animációs filmek, friss, fontos témájú, nagyobbakhoz szóló alkotások, s 20 éves kultmozik is szerepelnek – melyeket nagy élmény mozivásznon látni! Óvodásoknak és kisiskolásoknak a Kufli-mozisorozatot, a tizenéveseknek a mai izgalmas európai játékfilmeket és az időtlen, meghatározó hollywoodi remekműveket szánjuk.

A vetítések előtt Kovács Gellért Filmszerész tart rövid bevezetőt.
Jegyár: 500 Ft/fő (A kísérő pedagógusokat vendégül látjuk!)
Helyszín: Corvin mozi (1082 Budapest, Corvin köz 1.)

A program:

január 12., csütörtök 11 óra Jurassic Park (1993) felirattal
január 13., péntek 11 óra Forrest Gump (1994) felirattal
január 19., csütörtök 11 óra Amerikai szépség (1999) felirattal
január 20., péntek 11 óra Toldi – A mozifilm (2022) magyarul beszélő
január 20., péntek 11:30 Egy kupac kufli (2017) magyarul beszélő
január 26., csütörtök 11 óra Ryan közlegény megmentése (1998) felirattal
január 27., péntek 11 óra Hol van Anne Frank? (2021) szinkronnal
február 2., csütörtök 11 óra Külön falka (2021) magyarul beszélő
február 3., péntek 11 óra Ígéretes fiatal nő (2020) felirattal
február 3., péntek 11:30 Mi újság, kuflik? (2019) magyarul beszélő
február 9., csütörtök 11 óra Sweat (2020) felirattal
február 10., péntek 11 óra Taníts meg repülni! (2019) szinkronnal
február 16., csütörtök 11 óra Tobi színei (2021) magyarul beszélő
február 17., péntek 11 óra Nyomorultak (2019) felirattal
február 23., csütörtök 11 óra Egy évem Salingerrel (2020) felirattal
február 24., péntek 11 óra Ponyvaregény (1994) felirattal
március 2., csütörtök 11 óra Amíg tart a nyár (2019) felirattal
március 3., péntek 11 óra Corpus Christi (2019) felirattal
március 3., péntek 11:30 A kuflik és az Akármi (2021) magyarul beszélő
március 9., csütörtök 11 óra Toxikoma (2021) magyarul beszélő
március 10., péntek 11 óra Luca (2021) szinkronnal
március 16., csütörtök 11 óra Rómeó + Júlia (1996) felirattal
március 17., péntek 11 óra Harcosok klubja (1999) felirattal
március 23., csütörtök 11 óra Vissza a jövőbe (1985) szinkronnal – új vetítés!
március 24., péntek 11 óra Gladiátor (2000) felirattal
március 30., csütörtök 11 óra Good Will Hunting (1997) szinkronnal – új vetítés!
március 31., péntek 11 óra Moszkva tér (2001) magyarul beszélő – új vetítés!
április 5., szerda 11 óra Jurassic Park (1993) szinkronnal – új vetítés!

– A címekre kattintva az előzetesek láthatók, a filmek leírását a korhatár-besorolással együtt lásd alul. –

A vetítésre való jelentkezéseket a suli@bpfilm.hu e-mail címre várjuk az innen letöltött megrendelő kitöltésével. A foglalásokat jelentkezési sorrendben regisztráljuk.

A Friss filmek, fontos témák tizenéveseknek, a Kufli-sorozat óvodásoknak és kisiskolásoknak, valamint a Huszonéves filmek tizenéveseknek című vetítéssorozatok támogatója a Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun kívüli programja és a Nemzeti Kulturális Alap.

* A rendezvénysorozat filmjeinek nagy része hozzáférhető a SuliMozi-program hagyományos menete szerint is: előre egyeztetett időpontban és mozihelyszínen, 1100/1400 Ft-os jegyáron.

A vetítéssorozat filmjei:

A kuflik és az Akármi (6)
színes, magyar rajzfilm, 83 perc, 2021 • rendezte: Jurik Kristóf
A hét kuflira ezúttal is mókás kalandok várnak: Zödön elvarázsolt foltját keresi, Valér megpróbál eltévedni, Hilda végtelen hosszú sál kötésébe kezd, Fityirc és Titusz egy különleges kiállításra keverednek, Bélabá világkörüli útjáról mesél, Pofánka pedig majdnem végleg elkavarodik az időben. A mókás magyar animációs franchise harmadik filmje is megbízhatóan varázsgombás!

Amerikai szépség (16)
színes, amerikai filmdráma, 120 perc, 1999 • rendezte: Sam Mendes
Rózsaszirmok és zacskó a szélben: sok Oscar-díjas, bemutatása pillanatában klasszikussá vált, költői szatíra az elfojtott vágyakról, a szeretetlenségről és a látszólagos komfort csalfaságáról.

Amíg tart a nyár (16)
színes, ausztrál filmdráma, 118 perc, 2019 • rendezte: Shannon Murphy
Miben segíthet egymásnak egy drogfüggő fiú és egy haldokló tinilány, akit szülei rettentően féltenek, mégis szeretnék, ha megtapasztalhatná az első szerelmet, amely talán az utolsó is számára? Egyszerre lebegős és realista, felvállaltan nagyon érzelmes, mégsem giccses elsőfilm Ausztráliából, tökéletes színészi alakításokkal, s egészen feledhetetlen utolsó jelenettel.

Corpus Christi (16)
színes, lengyel filmdráma, 115 perc, 2019 • rendezte: Jan Komasa
A kortárs lengyel film egyre több érett tehetséget ad a filmvilágnak: Komasa Oscar-díjra jelölt, pontosan kidolgozott portrét forgatott egy nehéz sorsú srácról, akit a véletlen, s saját bátorsága arra kényszerít, hogy bebizonyítsa, az ő hite, keresése is ér annyit, mint azoké, akiket nem bélyegzett meg a sorsuk.

Egy évem Salingerrel (12)
színes, kanadai-ír filmdráma, 101 perc, 2020 • rendezte: Philippe Falardeau
Joanna állást vállal a Zabhegyező szerzőjének régimódi irodalmi ügynökségénél. Fő feladata Salinger rajongói leveleinek feldolgozása, ám amikor elolvassa az üzeneteket, vonakodik elküldeni a cég szokásos, személytelen hangvételű válaszát. Picit olyan ez a film, mint Az ördög Pradát visel könyvrajongó változata. De sokkal optimistább! Hisz abban, hogy az irodalom lehet életcél.

Egy kupac kufli (0)
színes, magyar rajzfilmsorozat, 83 perc, 2017 • rendezte: Jurik Kristóf, Pálfi Szabolcs
A rövid történetek főszereplője hét mesebeli lény: ők a kuflik. Nem is kifli, nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Dániel András nagy sikerű mesekönyvének animációs filmváltozata.

Forrest Gump (12)
színes, amerikai filmdráma, 141 perc, 1994 • rendezte: Robert Zemeckis
Ha az élet egy doboz bonbon, mindenképpen megéri kivenni belőle ezt a produkciót, mert majdnem minden benne van, amit a hollywoodi filmekben szeretni érdemes. Aligha készült ennél szórakoztatóbb mozi a huszadik század közepének amerikai történelméről – és könnyen lehet, hogy már nem is fog.

Good Will Hunting (16)
színes, amerikai filmdráma, 126 perc, 1997 • rendezte: Gus Van Sant
A zsenik néha nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy zsenik, avagy az amerikai függetlenfilm és a hollywoodi vívmányok ragyogó frigye, csodásan (Oscar-díjasan) megírt forgatókönyvvel, kiváló alakításokkal (Robin Williams első és egyetlen, Oscar-díjat kapott játékával). És akkora szívvel, mint az Amerikai Tudományos Akadémia.

Gladiátor (16)
színes, amerikai kalandfilm, 155 perc, 2000 • rendezte: Ridley Scott
Az elárult hadvezérnél csak a rabszolgából gladiátorrá vált hadvezér lehet veszélyesebb az elnyomókra. A Ben-Hurra kissé rímelő, ám egy másolatnál jóval hatásosabb, mesteri hősfilm, amely újra divatba hozta a látványos történelmi eposzokat.

Harcosok klubja (18)
színes, amerikai filmdráma, 139 perc, 1999 • rendezte: David Fincher
Elsöprő erejű, brutális humorú vizuális őrület a lázadás természetéről a 21. század küszöbén. Még pontosabban arról, hogy ha van-e értelme lázadni a fogyasztói társadalomban – s ha mi nem tesszük meg, vajon nem lehet, hogy saját meghasadt természetünk fordul majd ellenünk?

Hol van Anne Frank? (12)
színes, belga-luxemburgi-francia-holland-izraeli animációs film, 99 perc, 2021 • rendezte: Ari Folman
Ez az egészen kivételes, rendkívül megható produkció két síkon is felteszi a címben megfogalmazott kérdést. Anne Frank történetét sokan ismerik, de valóban megbecsüljük örökségét? Tudjuk, hogy mit hagyott az utókorra? Anne képzelt barátnője, Kitty igazából a néző kezét is fogja, amikor Amszterdamban szembesül a 2020-as évek mindennapjaival.

Ígéretes fiatal nő (16)
színes, angol-amerikai thriller, 113 perc, 2020 • rendezte: Emerald Fennell
Rafináltan szórakoztató, kegyetlen humorú, felkavaróan őszinte ballada egy lányról, aki úgy döntött, megleckézteti a férfiakat – és mindenkit, aki szerint a nemi erőszak nézőpont kérdése. Emerald Fennell Oscar-díjas forgatókönyve nem él vissza a metoo-mozgalom által korbácsolt hullámokkal – hanem a maga igencsak filmszerű módján összefoglalja, hogyan is jutottunk el idáig.

Jurassic Park (12)
színes, amerikai kalandfilm, 127 perc, 1993 • rendezte: Steven Spielberg
Minden idők egyik legsikeresebb hollywoodi szuperprodukciója újrateremtette az őslényeket – méghozzá olyan minőségben, hogy nem csak a film szereplői ámuldoztak rajtuk. A természet, a technika és Spielberg tehetsége utat tört. És a franchise még ma is él!

Külön falka (12)
színes, magyar-szlovák filmdráma, 98 perc, 2021 • rendezte: Kis Hajni
Az utóbbi évek egyik legszebb magyar filmje egyben a magyar mozitörténet egyik legizgalmasabb apa-lánya története is, egészen kiváló amatőr szereplőkkel, nagy szívvel – de mindvégig két lábbal állva a rögvalóságban.

Luca (6)
színes, amerikai animációs kalandfilm, 95 perc, 2021 • rendezte: Enrico Casarosa
A Pixar művészeinek ismét olyan összetett gondolatot sikerült belefogalmazniuk egy kedves, káprázatosan animált gyerekfilmbe, amelynek tisztaságára nagy szüksége van a felnőtteknek is. A Luca kisiskolásoknak készült, csodaszép víziszörnyekről szól, akik semmire sem vágynak jobban, mint hogy a felszín elfogadja őket olyannak, amilyenek valójában – történetük azonban túlmutat a mesevilágon…

Mi újság, kuflik? (6)
színes, magyar animációs film, 77 perc, 2019 • rendezte: Jurik Kristóf, M. Tóth Géza
Nekünk is van nagyon sikeres animációs franchise-unk, nem is egy! A kuflik leginkább azt szeretik, ha nem történik velük semmi, és naphosszat heverészhetnek, beszélgethetnek, szemlélődhetnek a kupacuk tetején. De most mégis visszatértek egy mozifilmes folytatásban!

Moszkva tér (16)
színes, magyar játékfilm, 88 perc, 2001 • rendezte: Török Ferenc
1989, Budapest. Az éppen érettségiző fiataloknak azonban a legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a politikai változásokat figyeljék, hiszen most kezdődik számukra a nagybetűs élet. Török Ferenc saját élete alapján készített fontos filmet egy generációról – mely a későbbieknek is fontos tanulságokat szolgál.

Nyomorultak (16)
színes, francia filmdráma, 102 perc, 2019 • rendezte: Ladj Ly
Az évtized egyik leghatásosabb európai filmjének alkotója maga is átélte azt, amiről döbbenetes hatású gettófilmjét készítette. Letaglózó mozgóképes látlelet arról, hogy hova vezethet, ha magára hagyunk bonyolult etnikai összetételű közösségeket. Hogy mi történhet akkor, ha a jelen rendészeti problémaként kezeli a jövőt.

Ponyvaregény (18)
színes, amerikai gengszterfilm, 150 perc, 1994 • rendezte: Quentin Tarantino
Gengszterfilm még sosem volt ennyire virtuóz! Megbolondított időkezelés, laza dumák, váratlan fordulatok: a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb kultfilmje még ma is kifejti hatását a világ filmművészetére. És ugyanolyan őrült élmény!

Rómeó + Júlia (16)
színes, amerikai filmdráma, 120 perc, 1996 • rendezte: Baz Luhrmann
Shakespeare egyik főműve szöveghűen, de modernizálva, modern fegyverekkel, hawaii ingekkel, diszkóritmusban. A Moulin Rouge! és az Elvis későbbi rendezője halált megvető bátorsággal nyúlt hozzá az alapanyaghoz – bár Leonardo DiCaprióval akkortájt sem lehetett nagyot tévedni!

Ryan közlegény megmentése (16)
színes, amerikai háborús film, 162 perc, 1998 • rendezte: Steven Spielberg
A film első 20 perce, amelyben a néző annyira a részesévé válik a normandiai partraszállásnak, amennyire ezt a mozi el tudja intézni: filmtörténeti bravúr. De Spielberg utána is megmutatja, miért ő az egyik legnagyobb amerikai rendező.

Sweat (16)
színes, lengyel-svéd filmdráma, 100 perc, 2020 • rendezte: Magnus von Horn
Sylwia sikeres fitnesztrénerként a közösségi média sztárja, aki nemcsak az edzésekről és a sikereiről, de az érzéseiről is gyakran posztol. A csillogó felszín alatt azonban meg nem értettség, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem akar elrejteni a külvilág elől. Minden, ami a lájkéhség mögött van, avagy emojikkal nehezen orvosolható látlelet Lengyelországból.

Taníts meg repülni! (12)
színes, francia-norvég kalandfilm, 113 perc, 2019 • rendezte: Nicolas Vanier
Szívmelengető és rendkívül látványos, igaz történet, amelyet évtizedekkel ezelőtt Hollywood is feldolgozott. A kis madarak emberi segítséggel vonulnak biztonságosabb tájak felé – miközben a néző is úgy érezheti, szinte velük repül céljuk felé!

Tobi színei (16)
színes, magyar dokumentumfilm, 81 perc, 2021 • rendezte: Bakony Alexa
Éva legkisebb gyereke tizenhat éves, nemrég bújt elő transznemű férfiként, és a Tobi nevet választotta. Elhatározza, hogy jogilag és fizikailag is férfivá válik – közben ugyanúgy küzd a felnőtté válással és önmaga megtalálásával, mint bárki más. Bakony Alexa szó szerint életbevágóan fontos dokumentumfilmje egy igazi családról, akik csakis a szeretet nyelvén hajlandóak beszélni egymással.

Toldi – A mozifilm (12)
színes, magyar animációs film, 107 perc, 2022 • rendezte: Jankovics Marcell
A magyar animáció egyik legkiválóbb mesterének utolsó filmje, melynek sajnos már nem élhette meg a premierjét. Arany János műve egyszerre korszerű és hagyományos hangulatban elevenedik meg a vásznon, mívesen, játékosan és remek humorral.

Toxikoma (18)
színes, magyar filmdráma, 124 perc, 2021 • rendezte: Herendi Gábor
A tisztességesen összerakott drogprevenciós játékfilm legfőbb érdekessége, hogy főszereplői mindenki által jól ismert közszereplőket alakítanak: Csernus Imrét és Szabó Győzőt. A pszichiáter és a színész párharca érzékletesen bemutatja, hogy mit csinál testtel és lélekkel a szer, s mennyire nehéz megtalálni a kiutat a függőségből.

Vissza a jövőbe (12)
színes, amerikai sci-fi, 111 perc, 1985 • rendezte: Robert Zemeckis
Hollywood történetének legkiválóbb időutazós filmjében egy család sorsa, pontosabban létezése a tét. Egy kamasz ül be az időgépbe – amely történetesen egy szürke sportkocsi. Nagy tanulság: szüleidet csak úgy értheted meg igazán, ha lehetőséged nyílik őket annyi idősnek látni, mint amennyi te vagy most.