Classic filmtöri

Régi nemzetközi filmeket nézni izgalmas dolog. Pláne a SuliMozi válogatását, hisz az elérhető örökzöldek közül azokat raktuk a rovatba, amelyek muzeális értékük mellett jelenidősen is a moziszékbe szögezhetik a diákokat.

A szarvasvadász (16)
színes, amerikai filmdráma, 183 perc, 1978 • rendezte: Michael Cimino
A háború nem „különleges katonai művelet”. 5 Oscar-díjas, megrendítő klasszikus arról, hogy mit tesz a barátsággal, a családdal, a morállal, az erkölccsel, a szeretettel, vagyis az emberrel a földi pokol. Fényképezte: Zsigmond Vilmos!

Az édes élet (16)
fekete-fehér, olasz-francia filmdráma, 174 perc, 1960 • rendezte: Federico Fellini
Marcello írói álmokat dédelgetett, végül újságíró lett. Egy bulvárlapnál dolgozik, a felső tízezer fényűző társasági életének ismert figurája és krónikása. Élvezi a hamis csillogását, tudja mit takar ez, mégis eladja lelkét az ördögnek. Fellini egyik főművének hatása megkérdőjelezhetetlen.

Biciklitolvajok (12)
fekete-fehér, olasz filmdráma, 89 perc, 1948 • rendezte: Vittorio de Sica
Filmtörténeti szempontból természetesen meg kell jegyezni, hogy a neorealizmus egyik remekművéről van szó – de ennél sokkal fontosabb, hogy ennél a szívszaggató apa-fiú történetnél szebb mozgóképet még nem nagyon készítettek.

Jöjj és lásd! (16)
színes, szovjet filmdráma, 142 perc, 1985 • rendezte: Elem Klimov
Minden idők talán legkegyetlenebb és legőszintébb háborúellenes filmje egy parasztfiúról, aki beáll a partizánok közé. Mélységesen felkavaró, kompromisszumok nélküli, radikális műremek a háború bestiális, igazi arcáról.

Mulholland Drive (16)
színes, amerikai-francia thriller, 145 perc, 2001 • rendezte: David Lynch
Először úgy volt, hogy ebből is tévésorozat lesz. Ám Lynch végül folytatásos tévés formában nem készítette el a Los Angelesben játszódó Twin Peaks-t. „Csak” egy önálló, ellentmondásos, ezer titokkal teli remekmű lett belőle.

Oidipusz király (16)
színes, olasz-marokkói filmdráma, 104 perc, 1967 • rendezte: Pier Paolo Pasolini
Sajátos módon adaptálta filmvászonra Szophoklész drámáját az olasz film egyik fenegyereke. A cselekmény két szálon fut: a XX. században játszódó történet főhőse egy katonatiszt családjába születik, és apja már az első perctől féltékeny rá. Az ókori legendában pedig a kis Ödipuszt egy jóslat miatt halálra szánják, távol családjától nevelődik fel.

Rocco és fivérei (12)
fekete-fehér, olasz-francia filmdráma, 177 perc, 1960 • rendezte: Luchino Visconti
Minden idők egyik legkiválóbb olasz filmdrámája a címszerepben egy rendkívül jóképű, fiatal francia színésszel, bizonyos Alain Delonnal. Az ötvenes évek közepén egy déli család érkezik a többi emigránssal együtt az ipari csoda központjába, Milánóba. Az öt testvér, Vincenzo, Simone, Luca, Ciro és Rocco valamennyien másképp reagálnak erre a gyökeres változásra, amely kétségessé teszi mindazokat az értékeket, amelyek között felnőttek.

Sztalker (12)
színes, szovjet sci-fi, 162 perc, 1979 • rendezte: Andrej Tarkovszkij
A sivár iparváros lepusztult perifériáján elterülő és az élet szabályaival dacoló, rejtélyes hely a Zóna. Tarkovszkij nézőt próbáló, klasszikus műve 40 év után azok közé a filmek közé tartozik, amelyekben elmerülni legalább akkora kihívás, mint a legnehezebben emészthető mai szerzői filmek legjavában.


Korhatár-besorolás:
(0) korhatár nélkül megtekinthető
(6) hat éven aluliak számára nem ajánlott
(12) tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
(16) tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
(18) tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott